Ga naar de inhoud
Yves Lampaert sluit het seizoen op de best mogelijke manier af.
Yves Lampaert sluit het seizoen op de best mogelijke manier af.

Classic Brugge - De Panne klassement

naamresultaatploeg
1
Yves Lampaert
3:57:12
Deceuninck - Quick-StepDQT
2
Tim Declercq
+21
Deceuninck - Quick-StepDQT
3
Tim Merlier
+22
Alpecin - FenixAFC
4
John Degenkolb
+22
Lotto - SoudalLTS
5
Jempy Drücker
+22
BORA - hansgroheBOH
6
Matteo Trentin
+22
CCC TeamCCC
7
Bert Van Lerberghe
+22
Deceuninck - Quick-StepDQT
8
Stefan Küng
+22
Groupama - FDJGFC
9
Kasper Asgreen
+22
Deceuninck - Quick-StepDQT
10
Jonas Rickaert
+28
Alpecin - FenixAFC
teams en deelnemers

Lampaert beukt naar zege in uitgewaaide Driedaagse Brugge-De Panne

 wo 21 oktober 2020 15:04
Driedaagse Brugge-De Panne
Brugge - De Panne
Wegwedstrijd
188.8 km
11:20 Brugge - 15:05 De Panne
Yves Lampaert
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 188.8

  Yves Lampaert heeft zijn seizoen in schoonheid afgesloten. De renner van Deceuninck-Quick Step toonde zich de sterkste beer in de zeewind naar De Panne. Hij sloop in de finale weg uit een kopgroep met overlevers. Het podium kleurde volledig Belgisch. Mathieu van der Poel viel in de finale letterlijk weg.

  Lampaert wint spektakelstuk Driedaagse Brugge-De Panne, Van der Poel komt ten val

  Waaierfestival zorgt al snel voor chaos

  Toen u de deur vanmorgen opende, was uw nog maar net verzorgde haardos ongetwijfeld helemaal in de war. Er waaide een felle wind vandaag, zo ook tijdens de AG Driedaagse Brugge-De Panne.

   

  Na amper 10 kilometer splitste het peloton zich al in drie stukken. Waaiers! Naesen, Vanmarcke en Kwiatkowski kwamen ten val en zouden opgeven. Vooraan vormde zich een kopgroep met de andere grote namen, met onder anderen Ronde van Vlaanderen-winnaar Mathieu van der Poel.

   

  Een twintigtal renners hielden uiteindelijk stand vooraan, maar voelden de hele wedstrijd de hete adem van de achtervolgende groep in de nek. Onder leiding van Jumbo-Visma en Trek-Segafredo, die zich lieten verrassen, bleef het tijdsverschil rond de 50" schommelen. Even leek een samensmelting een feit, maar dichter dan 20" kwamen ze niet.

   

  Vooraan had Alpecin-Fenix maar liefst vijf mannetjes mee, daaronder ook spurtbom Merlier. Deceuninck-Quick Step was ook met vijf: Lampaert en Asgreen als grote namen.

  Val Van der Poel opent de finale

  Alpecin-Fenix nam de touwtjes in handen. Van der Poel deed heel wat kopwerk, alles op Merlier, leek het. Intussen werd de kopgroep steeds kleiner en kleiner. De felle wind en enkele prikjes van onder anderen Rickaert waren de boosdoener.

   

  En die boosdoener kan je wel heel letterlijk nemen, want plots smakte Van der Poel in de gracht na een felle windstoot. Chaos in de kopgroep, zeven renners bleven over. Daarbij vier mannetjes van Deceuninck-Quick Step.

   

  Maar met Merlier, Degenkolb en Trentin als blok aan het been, moesten Lampaert en co af van de drie snelle mannen. Aanvallen was de boodschap, met succes. Lampaert en Declercq wisselden elkaar af, de tweede poging van Lampaert was de goede.

   

  Trentin liet een gaatje en keek achterom. De vogel was gaan vliegen. Na een pechjaar eindigt het seizoen van Lampaert dan toch met een mooie zege. Declercq beukte nog naar een tweede stek, Merlier vervolledigde het Belgische podium.

  De tuimelperte van Van der Poel

  Herbekijk de integrale uitzending:

  Lampaert: "Een plezier om zo te koersen"

  Na een pechseizoen graaide Lampaert dan toch nog zijn overwinning mee, al was het op het ultieme einde. "Dat is toch een opluchting", zegt Lampaert. "Een WorldTour-koers, een heel mooie dan nog. Ik denk dat het heel mooi was om te zien."

   

  "Het was elke seconde opletten, want je kon zomaar op de kant vliegen. Maar we hebben een fantastische inspanning met de ploeg geleverd. Met 4 man in de finale namen we de koers in handen, dan is het een plezier om zo te koersen."

   

  "Bert (Van Lerberghe) vroeg me of hij de sprint voor mij moest aantrekken. Ik zei hem dat hij zijn eigen sprint mocht rijden en dat ik zelf nog iets zou proberen. Dan was het wat pokeren op het einde, eerst lieten ze me niet gaan, maar op de grote baan kreeg ik een gaatje."

   

  "Na een minuut had ik wel wat spijt, want ik voelde de benen ontploffen en de wind was echt verschrikkelijk. Maar eens ik wist dat ik 18 seconden had, wist ik dat ze echt moesten stampen om me terug te halen."

  Declercq: "Lampaert speelde met de pedalen"

  "De tweede plek doet heel veel deugd, maar nog meer dat we de koers winnen. Zeker als dat met een van je beste maten gebeurt, met Yves (Lampaert). Tijdens de wedstrijd zei ik hem nog dat hij zich moest sparen, want hij speelde met de pedalen."

   

  "Toen hij alleen ging, wist ik dat hij de ideale man was. Hij was de sterkste vandaag. Het is een superdag om het seizoen af te sluiten."

  Merlier: "Wist dat het lastig werd tegen vier blauwe mannen"

  "Ik had graag gewonnen, maar de laatste ronde vielen ze bij de ploeg en ik wist niet waar ze zaten. Alleen tegen vier blauwe mannen, dan wist ik dat het lastig zou worden."

   

  "Dat Mathieu was gevallen, wist ik tijdens de koers nog niet. Ik verneem het nu pas. Al zou het wel raar zijn geweest als ze hem er hadden afgereden."

  Rituitslag Brugge - De Panne

  naamresultaatploeg
  1
  Yves Lampaert
  3:57:12
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  2
  Tim Declercq
  +21
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  3
  Tim Merlier
  +22
  Alpecin - FenixAFC
  4
  John Degenkolb
  +22
  Lotto - SoudalLTS
  5
  Jempy Drücker
  +22
  BORA - hansgroheBOH
  6
  Matteo Trentin
  +22
  CCC TeamCCC
  7
  Bert Van Lerberghe
  +22
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  8
  Stefan Küng
  +22
  Groupama - FDJGFC
  9
  Kasper Asgreen
  +22
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  10
  Jonas Rickaert
  +28
  Alpecin - FenixAFC

  Fase per fase

  15:09

  Wuk?

  Na de finish komen de 4 Deceuninck-Quick Step-renners bij elkaar voor een onderonsje. Wij verstaan er zelf niet veel van, maar er wordt gelachen! 

  15:05

  Declercq op twee, Merlier derde

  Tim Declercq is nog weggesprongen uit het groepje Merlier en wordt knap tweede. Merlier wint de sprint om de derde stek. Het podium kleurt volledig Belgisch.

  15:04

  Lampaert wint!

  Hij kijkt nog even achterom en steekt de vuist in de lucht! Lampaert wint!

  15:04

  Nog een laatste keer alles eruit persen in de laatste rechte lijn. De opvolger van Groenewegen is bekend.

  15:03

  Laatste kilometer!

  Het is nu al uitkijken naar dat interview van Lampaert! Hij gaat de laatste kilometer in met een geruststellende voorsprong.

  15:02

  Declercq wil plaats twee en valt aan! Merlier zoekt zijn wiel op, de rest volgt ook. De achtervolging van Rickaert is nu helemaal ontregeld. 

  15:00

  Ploegenspel

  Het ploegenspel van Deceuninck-Quick Step duurde maar even. Een aanval van Lampaert en twee van Declercq werden nog tenietgedaan. Niet veel later was de tweede poging van Lampaert wel de goede. Zonder pech komt hij als eerste over de streep.

  14:58

  Nog 5km

  Lampaert heeft al 23" bij elkaar gebeukt. In de achtervolging is er nog steeds te weinig samenwerking. Die voorsprong moet je hem niet geven natuurlijk!

  14:57

  Houdt Lampaert stand?

  Hij lijkt Riebedebie! Merlier en Rickaert moeten nu achtervolgen, maar er is geen samenwerking meer. Alles zit op slot.

  14:56

  Dit is dodelijk

  Ruben Van Gucht op één
  14:56
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  14:55

  Lampaert alleen

  Lampaert sluipt weg op kousevoeten, Trentin weigert deze keer te achtervolgen en kijkt achterom.

  14:54

  En daar gaat Declercq!

  De volgende laat niet lang op zich wachten. Declercq gaat aan, maar krijgt Merlier op zijn wiel. 

  14:53

  Aanval Lampaert!

  De eerste prik is van Lampaert. Maar Trentin staat op scherp en zoekt meteen het wiel op. Iedereen is mee. Wie is de volgende?

  14:52

  Rickaert keert terug

  We zijn met 8 vooraan en Merlier heeft er een pionnetje bij. Jonas Rickaert maakt de aansluiting.

  14:51

  Nog 10km

  De mannen van Deceuninck-Quick Step moeten van het snelle trio Trentin-Degenkolb-Merlier af. 

  14:50

  Van der Poel stapt volgauto in

  De koers zit er uiteraard op voor Mathieu van der Poel. De Nederlander is intussen uit de gracht geklauterd en stapt de volgwagen in.

  14:48

  Kopgroep spat uiteen!

  Nog 7 renners blijven over, daarbij 4 man van Deceuninck-Quick Step. De namen: Trentin, Degenkolb, Merlier, Lampaert, Asgreen, Declercq en Van Lerberghe.