Ga naar de inhoud
Gianni Vermeersch sprint naar winst in de Antwerp Port Epic.

Vermeersch wint Antwerp Port Epic na potje poker in finale

 zo 13 september 2020 15:50
Antwerp Port Epic
Antwerp Port Epic
Vlak
184 km
11:11 Antwerpen - 15:40 Antwerpen
Gianni Vermeersch
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 184

  Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix) heeft de Antwerp Port Epic gewonnen. In een finale met drie wachtte hij het juiste moment af om zijn sprint aan te trekken. Stan Dewulf raakte er niet meer over, Baptiste Planckaert werd derde. Het is voor Vermeersch pas zijn tweede zege bij de profs.

  Gianni Vermeersch zegeviert in lastige Antwerp Port Epic

  De Antwerp Port Epic, een manche van de Bingoal Cycling Cup, beloofde dit jaar opnieuw voor spektakel te zorgen. De wedstrijd om en rond de haven van Antwerpen, die in 2018 ontstond uit de Schaal Sels, schotelde de renners 36 kilometer aan onverharde wegen en 29 kilometer kasseigeweld voor. Het zou een namiddag stof happen worden voor het peloton.

  Niemand geraakt weg in chaotische openingsfase

  De openingsfase was chaotisch. Onder impuls van Circus-Wanty Gobert en Lotto-Soudal werden alle ontsnappingspogingen in de kiem gesmoord. De Amerikaan Carpenter was de enige die eventjes van zijn vrijheid kon proeven, maar ook dat liedje duurde niet lang.

   

  Ook in het tweede wedstrijduur was de enige noemenswaardige ontsnapping geen lang leven beschoren. De razendsnelle opvolging van kasseiwegen en onverharde stroken zorgde voor een ware uitputtingsslag. Het aantal valpartijen en lekke banden was niet bij te houden.

  Het was stof happen voor de renners vandaag.

  Vermeersch doet Dewulf en Planckaert in het stof bijten

  Op zo’n 60 kilometer van de aankomst zagen we voor het eerst licht aan het einde van de stofwolk. Onder impuls van een sterke Baptiste Planckaert en Gianni Vermeersch werd de deur achteraan het peloton opengezet. Met een elitegroep van zo’n 25 man doken ze de finale in.


  Na wat afwisseling aan kop van de koers waren het opnieuw Planckaert en Vermeersch die de koers in een beslissende plooi legden. Stan Dewulf, de jonge krachtpatser van Lotto-Soudal, kon zijn wagonnetje nog aanhaken, de rest had de slag gemist.


  Al snel liep de voorsprong van het koptrio op naar de twee minuten. Zware stroken zoals de Blokweg of de Ekerse Putten leverden niets meer op, een sprint zou beslissen over winst in de haven van Antwerpen. In de slotkilometer kregen we nog een waar pokerspel, maar in de sprint hadden Dewulf en Planckaert geen verhaal tegen een sterke Vermeersch.

  Gianni Vermeersch klopt Dewulf en Planckaert en wint de Antwerp Port Epic

  Vermeersch: "Ik wou de koers heel zwaar maken"

  Een besmeurde en bestofte Vermeersch reageerde gelukkig bij onze reporter. "Het was een heel mooie wedstrijd maar wel heel zwaar. Er stond ook vrij veel wind. Ik heb heel de dag vrij aanvallend gekoerst, ik wou de wedstrijd heel zwaar maken. Ik voelde dat ik door mijn beste krachten heen was, maar toen we met drie weg waren geloofde ik in mijn winstkansen."

   

  "Ik probeerde na mijn mislukte aanval om zo best mogelijk vooraan te zitten, omdat ik wist dat er toch opnieuw een groep zou wegrijden. Zo ben ik altijd vooraan meegeweest. In de sprint dacht ik even dat ik te vroeg gewonnen was, maar uiteindelijk kon Dewulf goed afhouden."

   

  Na Tim Merlier gisteren en Mathieu van der Poel vandaag in de Tirreno-Adriatico zorgt Vermeersch voor een nieuw succes voor Alpecin-Fenix. "Dat is prachtig. Gisteren pakte Tim al een heel mooie zege op WorldTour-niveau. Vandaag nemen we een dubbeloverwinning, het feest kan niet op."

  Dewulf (2e) en Planckaert (3e): "De sterkste heeft gewonnen vandaag"

  • Stan Dewulf: "Ik kon niet meer in de sprint. Het was een heel zware wedstrijd en het is jammer dat ik alleen kwam te zitten toen Wallays moest passen. Daardoor kom ik op het einde misschien wat kracht te kort. Als ploeg reden we wel een goede koers, maar uiteindelijk heeft de sterkste gewonnen. Ik zat gewoon totaal op de limiet. Ik win hier bijna mijn eerste profkoers, maar bijna is niet voldoende."
  • Baptiste Planckaert: "Ik had na 60 à 70 kilometer een lekke band achteraan. Ik wist dat als ik zou wisselen van fiets, dat ik niet meer vooraan kon terugkeren, dus ben ik doorgereden. In de sprint had ik misschien nog 2 bar in mijn achterwiel. Ik wist dat ik geklopt was. Het is jammer als je met drie voorop bent, dat je dan derde eindigt. Ik voelde me goed, maar de sterkste heeft gewonnen vandaag."

  Rituitslag Antwerp Port Epic

  naamresultaatploeg
  1
  Gianni Vermeersch
  2
  Stan Dewulf
  3
  Baptiste Planckaert
  4
  Alexander Krieger
  5
  Jordi Meeus
  6
  Bram Welten
  7
  Amaury Capiot
  8
  Jelle Wallays
  9
  Rick Pluimers
  10
  Xandro Meurisse

  Fase per fase

  16:00

  Ik wou de wedstrijd zwaar maken. Op het laatste zat ik door mijn beste krachten heen, maar met drie voorop zag ik kansen voor de zege. Ik vreesde dat ik te vroeg had aangezet in de sprint, maar Dewulf kwam er niet meer over.

  Gianni Vermeersch
  16:00

  Gianni Vermeerschi wint de Port Epic na een spannend sprintje

  15:54

  In de achtergrond sprint er een ploegmaat van Alpecin-Fenix naar de vierde plek. Jordi Meeus is een verdienstelijke vijfde. Een knappe zege voor Vermeersch, die zijn eerste zege pakt sinds 2018.

  15:53

  Gianni Vermeersch spurt naar winst!

  Na een ouderwetse surplace had Gianni Vermeersch nog het meeste over. Dewulf leek er nog over te komen, maar sloot zichzelf wat in. Planckaert is een knappe derde.

  15:50

  Vermeersch zet als eerste aan.

  15:49

  De renners staan bijna stil. Wat een gepoker!

  15:48

  Laatste km.

  Spanning troef. Planckaert-Dewulf-Vermeersch. In die volgorde beginnen ze aan de slotkilometer.

  15:47

  Nog 2 kilometer

  Het lijkt erop dat we gaan sprinten. Wie van de drie heeft nog het meeste punch in de benen?

  15:46

  Met nog drie kilometer te gaan moet de kopgroep nog een smal fietspad langs het water op. Een uniek parcours in deze Antwerp Port Epic, maar wie wint deze editie?

  15:43

  Het spel is begonnen. Op de laatste kasseistrook laat Dewulf een gaatje op Planckaert. Hij kijkt naar Vermeersch om het te dichten. Het worden bloednerveuze slotkilometers.

  15:42

  Dewulf is als eerste voorbijgekomen aan de Gouden Kilometer. Hij mag met zijn ploegmaats van Lotto-Soudal samen gezellig in de helikopter kruipen om de haven te gaan bezichtigen vanuit de lucht.

  15:40

  De spanning is te snijden bij het drietal. Krijgen we nog een late uitval? De voorsprong op de achtervolgers is opgelopen tot 2 minuten, dus er is tijd genoeg om even te pokeren.

  15:37

  De Ekerse Putten hebben niets meer gebracht. Gaan we naar een sprint met drie? Nog 9 kilometer tot de aankomst.

  15:34

  Ekerse Putten

  We komen aan de Ekerse Putten, de laatste zware strook van de dag. Probeert nog iemand vooraan iets te forceren?

  15:33

  De renners zijn allemaal bestoft en besmeurd, maar Gianni Vermeersch oogt nog relatief proper. Heeft hij minder op kop gereden dan zijn kompanen of heeft hij zich al wat opgefrist om straks op de foto te staan?

  15:29

  Zit er tussen de drie nog eentje op een plan te broeden? Als het op een sprint aankomt, lijken op papier de drie vluchters aan elkaar gewaagd. 

  15:24

  Blokweg

  De kopgroep begint aan de Blokweg, een rotding met losse kiezels. 

  15:24

  56 seconden

  De koplopers hebben al bijna een minuut te pakken. De koers ligt in een beslissende plooi, de sterksten zitten vooraan.