Ga naar de inhoud

Leandro Trossard scoort punten bij de bondscoach in matige oefenmatch tegen Burkina Faso

 di 29 maart 2022 22:37
 1. 16' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 0)
 2. 18' - Doelpunt - Leandro Trossard (2 - 0)
 3. 33' - Geel - Cyrille Bayala
 1. 72' - Geel - Adama Guira
 2. 84' - Geel - Edmond Tapsoba
 3. 89' - Verv. Dango Ouattara door Abdel Rachid Noufou Zagre
Vriendschappelijk (Mannen) - speeldag 1 - 29/03/22 - 20:47
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
16'
Hans Vanaken
16'
Hans Vanaken
1 - 0
18'
Leandro Trossard
18'
Leandro Trossard
2 - 0

De Rode Duivels hebben hun tweede oefenmatch in dit interlandluik wél gewonnen. Een versnelling na een kwartiertje volstond om een verdienstelijk Burkina Faso uit te tellen. Een kwartiertje voor tijd legde Christian Benteke de eindstand vast. Leandro Trossard was de uitblinker bij de Belgen, die ook eindelijk nog eens de 0 konden houden. 

België - Burkina Faso in een notendop:

 • Sleutelmoment: Even doorduwen rond het kwartier volstaat voor de Duivels om het matige Burkina Faso opzij te zetten. Vanaken pakt nog maar eens uit met zijn handelsmerk om de score te openen en amper twee minuten later verdubbelt Trossard de voorsprong.

 • Man van de match: Leandro Trossard speelde zich in de kijker in het Lotto Park. Hij bood Vanaken de openingsgoal aan met een prima voorzet en herhaalde dat kunstje bij de 3-0 van Benteke. Tussendoor pikte de speler van Brighton & Hove Albion ook zelf zijn goaltje mee.

 • Opvallend: Voor het eerst in zes wedstrijden nog eens een clean sheet voor de Belgen en daar had Matz Sels met enkele puike reddingen zeker zijn aandeel in. Het was al van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland in september vorig jaar geleden dat de Duivels nog eens de nul konden houden.

Even doorduwen volstaat voor dubbele voorsprong

Oefeninterlands zijn er om te experimenteren en dus gooide Roberto Martinez zijn basisploeg opnieuw stevig om. Van der Heyden mocht debuteren en ook Sels, Trossard, Januzaj, Foket en Bornauw kregen hun kans. 

De wedstrijd begon bijna met een valse noot. Na fouten tegen Ivoorkust en Zwitserland ging Bornauw ook in zijn derde match bij de Duivels de mist in. Ouattara profiteerde van een te korte terugspeelbal, maar Sels voorkwam met een knappe beenveeg een vroege tegengoal. 

Tekenend voor een slap begin van de Rode Duivels. Die schoten pas rond het kwartier wakker. Trossard vond het hoofd van Vanaken en net als afgelopen zaterdag tegen Ierland kopte die raak: 1-0. 

Amper twee minuten later verdubbelden de Belgen hun voorsprong al. Januzaj bracht Batshuayi met een knap opwippertje in stelling. Koffi kon het schot nog pareren, maar in de herneming was het een koud kunstje voor Trossard om na zijn assist ook zelf te scoren. 

Ouattara op de kruising, Benteke beslist de match

Twee mooie aanvallen, twee goals. Veel meer lieten de Belgen niet zien in een flauwe eerste helft en die lijn trokken ze door na de rust. De bal werd rustig rondgespeeld, maar van enige diepgang of tempoversnellingen was er geen sprake. 

Ook de Burkinezen bakten er weinig van tot Ouattara plots uitpakte met een klasseflits. Zijn verre knal spatte uiteen op de kruising. Meteen daarna kwam ook Badolo dicht bij de aansluitingstreffer, maar Sels bracht redding voor de Belgen. 

Het sein voor Martinez om Benteke in de ploeg te droppen. Na een knappe aanval mikte die eerst nog van dichtbij op Koffi, maar amper 4 minuten na zijn invalbeurt was het al raak. Opnieuw een prima voorzet van Trossard en Benteke kopte de bal buiten het bereik van Koffi. 

In de slotfase kwamen de Burkinezen nog dicht bij een eerredder. Guiebre kon zich doorzetten op links en nam Sels vanuit een scherpe hoek onder vuur, maar de doelman stond opnieuw pal. Zo konden de Duivels eindelijk nog eens de nul houden. 

Van der Heyden: "Geslaagd debuut, heb ervan genoten"

 • Roberto Martinez: "Hans Vanaken past zich prima aan, welke rol hij ook opneemt. Hij is betrouwbaar. Ik ben onder de indruk. Hij nam zijn verantwoordelijkheid en toont maturiteit."

  "Siebe Van der Heyden? Een linksvoetige verdediger met zo'n profiel vind je moeilijk. Jan Vertonghen is het prototype en Arthur Theate groeit. Maar Siebe had ons aangenaam verrast op training. Hij groeide in de match en paste zich aan. Het is belangrijk dat we een back-up hebben op die positie."

 • Matz Sels: “Ik ben blij dat ik bij mijn tweede cap een volledige wedstrijd heb kunnen spelen. Het is niet altijd makkelijk voor mij. Ik ben er al veel bij geweest, maar heb nog niet veel gespeeld. Het was niet makkelijk om meteen in de match te zitten, maar die vroege redding was wel goed voor het vertrouwen. Ik was ook tevreden met het verdere verloop van mijn match. Ik heb gedaan wat ik moest doen en ik kijk al uit naar de volgende wedstrijden.”

  “Ik ben blij met mijn goede prestatie, maar het is vandaag ook een droevige dag, mijn gedachten waren bij Miguel (Van Damme, red.). Ik heb ook een beetje voor hem gespeeld, mijn gedachten zijn bij zijn familie.”

 • Siebe Van der Heyden: “Ik denk wel dat het een geslaagd debuut was. Ik heb me 100 procent gegeven, ik wist dat het dan goed zou komen. Ik moest gefocust blijven en dat is me gelukt. Ik was natuurlijk wel wat zenuwachtig, maar iedereen had me vooraf gezegd dat ik er vooral van moest genieten. Dat heb ik ook gedaan. Je eerste cap, dat maak je maar één keer mee. Ik ben hier heel goed ontvangen, het was een geslaagde stage. In het begin van de match liep het nog wat moeilijk en waren er wat foutjes, maar daarna vonden we elkaar beter en wisten we waar we moesten lopen. Ik ben blij dat we op een geslaagde manier geëindigd zijn.”

Fase per fase

90+4'

Einde

Tevreden gezichten in de Belgische dug-out. De Rode Duivels knopen opnieuw aan met de overwinning en kunnen voor het eerst in zes wedstrijden nog eens de nul houden. Leandro Trossard was de uitblinker bij de Belgen. Hij schotelde Vanaken en Benteke een goal voor en pikte tussendoor ook zelf een goal mee.

90+4' tweede helft
90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90'

Sels voorkomt late tegengoal

De Burkinezen komen toch nog dicht bij een goal. Guiebre wordt op links gelanceerd en neemt Sels vanuit een scherpe hoek onder vuur, maar de doelman staat opnieuw pal. Veel werk had hij niet vanavond, maar wat hij moest doen, deed hij goed.

89'

De strijd is gestreden in het Lotto Park. Na de 5-0-nederlaag tegen Kosovo zal Burkina Faso ook vanavond met lege handen achterblijven. Voor de Belgen is het nu vooral zaak om eindelijk nog eens de nul te houden.

84'

Geel voor Tapsoba

Tapsoba is de derde Burkinees die met geel in het boekje van scheidsrechter Higler belandt. Hij wordt bestraft voor een overtreding op Benteke.

84'
Burkina Faso
79'
78'

Applaus voor Vanaken en Trossard

Applaus voor Vanaken, hij pikte opnieuw zijn goaltje mee. Ook voor Trossard gaan de handen op elkaar. Met twee assists én een goal is hij de matchwinnaar. Origi en Mangala mogen de slotfase volmaken.

78'
75'

Benteke maakt er 3-0 van!

Nu lukt het dan toch voor Benteke! Trossard, weer hij, pakt uit met een prima voorzet. Benteke wint het luchtduel en kopt de bal buiten het bereik van Koffi.

73'

Koffi houdt Benteke van de 3-0

Benteke laat zich al meteen zien na een knappe combinatie van de Belgen. Alles in één tijd en uiteindelijk is het Trossard die Benteke lanceert. Van dichtbij krijgt de invaller de bal niet voorbij Koffi.

72'

Geel voor Guira

Stevige ingreep van Guira, die Tielemans onderuit schoffelt. Het komt hem op een terechte gele kaart te staan.

72'
Burkina Faso
69'

Enter Benteke

Voor Batshuayi is de wedstrijd voorbij. Hij wordt vervangen door Benteke. Kan die eindelijk nog eens voor wat offensieve dreiging van de Belgen zorgen?

68'
67'

Badolo niet voorbij Sels

De Burkinezen ruiken plots hun kans. Opnieuw vinden ze de ruimte op links. Nu is het Badolo die zijn kans waagt, Sels gaat goed plat.