Ga naar de inhoud
Vanheusden
De Belgen geven de zege uit handen in de slotfase.

Jong en experimenteel België sluit debutantenbal tegen Ivoorkust af met billijke draw

 do 8 oktober 2020 22:38
 1. 22' - Geel - Serey Dié
 1. 53' - Doelpunt - Michy Batshuayi (1 - 0)
 2. 63' - Geel - Alexis Saelemaekers
 3. 64' - Geel - Leander Dendoncker
 4. 68' - Verv. Leandro Trossard door Yari Verschaeren
 5. 68' - Verv. Michy Batshuayi door Christian Benteke
 6. 68' - Verv. Jéremy Doku door Divock Origi
 7. 70' - Verv. Eric Bailly door Odilon Kossounou
 8. 73' - Verv. Serey Dié door Habib Maïga
 9. 74' - Verv. Max Gradel door Christian Kouamé
 10. 77' - Verv. Simon Mignolet door Hendrik Van Crombrugge
 11. 77' - Verv. Zinho Vanheusden door Sebastiaan Bornauw
 12. 86' - Geel - Sebastiaan Bornauw
 13. 86' - Doelpunt strafschop - Franck Kessié (1 - 1)
 14. 89' - Verv. Timothy Castagne door Joris Kayembe
 15. 90' - Verv. Nicolas Pépé door Jean-Daniel Akpa Akpro
Vriendschappelijk (Mannen) - speeldag 1 - 08/10/20 - 20:46
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
53'
Michy Batshuayi
53'
Michy Batshuayi
1 - 0
86'
Franck Kessié
1 - 1
Franck Kessié
86'

Het oefenexperiment van Roberto Martinez tegen Ivoorkust heeft een 1-1-gelijkspel opgeleverd. Een jonge Belgische ploeg begon goed, maar verloor de controle in een kansenloze 1e helft. Na de rust maakte Batshuayi de 1-0, maar die gevleide voorsprong wiste Kessié in het slot nog uit vanaf de stip. 5 Belgen debuteerden.

België - Ivoorkust in een notendop:

 • Sleutelmoment: Na het openingsdoelpunt van Batshuayi lijkt een matig België de overwinning toch over de streep te trekken, maar vlak voor tijd gaat debutant en invaller Bornauw te opzichtig aan Zaha hangen. Kessié maakt nog gelijk vanaf de stip.
 • Man van de match: Zinho Vanheusden was een van de twee debutanten aan de aftrap bij de Rode Duivels en speelde met veel bravoure. Hij hield de 0 tegen sterren als Zaha, Pépé en Gradel. Pas na zijn vervanging slikten de Belgen nog een gelijkmaker.
 • Opvallend: Batshuayi blijft maar scoren voor de Belgen. "Je kan er gif op innemen dat Batshuayi altijd scoort voor de Rode Duivels", zei ook radiocollega Peter Vandenbempt. Hij zit aan 19 goals in 31 duels.

Jonge Duivels tonen zich een kwartier, waarna Ivoorkust overneemt

Bondscoach Roberto Martinez liet zich tijdens de persbabbel vooraf ontvallen voor een basiself te kiezen met het oog op de toekomst. Hij liet debutanten Vanheusden en Saelemaekers meteen opdraven en zorgde met Doku aan de aftrap voor een gemiddelde leeftijd van amper 22 jaar bij de Rode Duivels.

 

De Belgen begonnen nochtans wel matuur aan de oefenpot tegen de Ivorianen. Het samenspel sputterde hier en daar nog wel door een gebrek aan automatismen, maar met Vanaken als verdeler en Trossard als meest bedrijvige man op het veld versierden de Rode Duivels toch kansjes via Batshuayi en Doku. Echt doelgevaar creëren zat er helaas niet in.

 

België liet Ivoorkust, dat nog maar zijn eerste interland sinds november 2019 speelde, gaandeweg in de wedstrijd komen. Met flitsende spelers als Gradel, Pépé en Zaha is dat nooit een goed idee. Zij wisten wel raad met de ruimte en zorgden voortdurend voor dreiging. Aurier koos bij de beste kans voor de bezoekers gelukkig voor een terugleggertje en niet voor de vrijstaande Zaha aan de eerste paal. Een eerste helft zonder kansen leverde logischerwijs geen doelpunten op.

Batshuayi scoort alweer, maar de zege levert dat niet op

Het spelbeeld in het begin van de tweede helft was hetzelfde als dat aan het einde van de eerste. De Rode Duivels kropen achteruit en Ivoorkust kon dreigen via Gradel en Zaha. Net wanneer de Belgen het doelpunt het meeste nodig hadden, zorgde Batshuayi, wéér hij, voor de verlossing. Hij rondde een aanval die werd opgezet door debutanten Vanheusden en Saelemaekers in twee tijden af.

 

Het laatste kwart van de wedstrijd werd aangevat met een handvol nieuwe spelers aan beide kanten. De opvallendste wissel was misschien wel die van Mignolet, die plaats maakte voor kersvers vader Van Crombrugge. De doelman van Anderlecht had zich schijnbaar uitstekend opgewarmd, want al in de eerste minuten van zijn invalbeurt pakte hij uit met een geweldige beenreflex op een knal van Pépé.

 

De wondersave leverde Van Crombrugge helaas geen clean sheet op, want vlak voor tijd ging Bornauw veel te opzichtig aan het shirt van Zaha hangen. Kessié deed het flegmatiek met een gestift balletje hoog in doel, Van Crombrugge dook naar de hoek en was geklopt. De 1-1 was meteen ook de eindstand. Zo kwam er een einde aan 12 Duivelse zeges op een rij.

 

Het België van de toekomst kende goede momenten, maar door een gebrek aan automatismen kwam het niet verder dan een billijk gelijkspel.

Martinez: "Mijn spelers zijn beter geworden na deze 90 minuten"

 • Roberto Martinez (coach Rode Duivels): “Ik ben tevreden over de attitude van mijn spelers. We probeerden om een ploeg te vormen, maar kwamen uit tegen een sterk blok met een aantal geweldige individuen. Ik ben er zeker van dat mijn spelers beter zijn geworden door deze 90 minuten. Als je niet wint, ben je altijd teleurgesteld. Maar als je alles bekijkt, kan ik echt niet ontgoocheld zijn. Je mag niet van spelers verwachten dat ze debuteren bij de Rode Duivels  en meteen weten wat ze moeten doen. Een team vormen is een lang proces en vandaag was een eerste succesje op weg daarnaartoe. (Over Bornauw:) Sebastiaan moet op de eerste plaats blij zijn, want hij is nog jong en heeft al zijn debuut gemaakt bij de nationale ploeg. Dit maakt deel uit van het spel en hij zal hieruit leren. (Over de Belgische goal): "Je zag dat er bij ons minder automatismen waren, op uitzondering van de fase van de goal. Dat was een mooie actie. (Over Saelemaekers en Vanheusden): "Alexis was echt indrukwekkend en dan nog eens op een positie die hij niet echt goed kent. In de Serie A, bij een grote club als Milan, heeft hij stappen gezet en dat zagen we vanavond. Voor Zinho kwam deze wedstrijd dan weer op het perfecte moment: hij is aanvoerder bij Standard en sterkhouder bij de beloften. Positioneel vond ik hem uitstekend, tegen zeer sterke Ivoriaanse spitsen."
 • Zinho Vanheusden: "Ik ben echt heel tevreden over mijn debuut. Het kan natuurlijk altijd beter, we misten nog wat automatismen. Ik ben enorm fier en zal deze dag nooit meer vergeten. Nu ik er eenmaal van heb geproefd, wil ik alleen maar meer. Vanachter deden we het volgens mij echt wel goed. We waren heel geconcentreerd tegen Zaha en co. De trainer had ons ook goed gebriefd. Het zou ideaal geweest zijn om deze match winnend af te sluiten, maar ondanks de gelijkmaker kunnen we met fierheid terugkijken op de wedstrijd."
 • Patrice Beaumelle (coach Ivoorkust): "Het was niet makkelijk voor ons, want het was 11 maanden geleden dat we nog gespeeld hadden.  Ik wil vooral mijn spelers feliciteren, dat ze er voor zijn blijven gaan, vooral na een moeilijke eerste helft, waarin we veel gelopen hebben. Het was niet de typeploeg van de Belgen, maar zijn gewoon van samen te spelen en te leven. Dat voel je. Er zit een echte spelfilosofie in dat team. Ik denk dat de draw het spelbeeld reflecteert. We hebben goed samengespeeld, hadden doelkansen, counters. Ik ben heel tevreden."

Martinez: "Het doel van deze match was om ervan te leren"

Batshuayi: "We hadden die goal gisteren ingeoefend op training"

Vanheusden: "Uiteraard wil ik bij deze groep blijven"

Saelemaekers: "Kon niet beter wensen als debuut"

Fase per fase

90+4'

Ik vind het een juiste uitslag, beide elftallen waren mekaar wel waard

Eddy Snelders op Radio 1
90+4'

Afgelopen!

Een onuitgegeven België heeft niet kunnen winnen van Ivoorkust. De Rode Duivels leken na het openingsdoelpunt van Batshuayi lange tijd op weg naar de zege, maar vlak voor tijd maakten de Ivorianen gelijk vanaf de stip: 1-1.

90+3' tweede helft
90+1'

Er worden drie minuten bijgeteld.

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90'

Kouamé trapt op de tenen van Boyata. Kayembe trapt over de zijlijn, Boyata verbijt de pijn zonder verzorging.

90'
88'

Het absolute slot is aangebroken. Gaan de Belgen nog op zoek naar een doelpunt en de overwinning?

86'
86'

Bornauw debuteert met een strafschopovertreding: 1-1

Vijf minuten voor het einde trekt de ingevallen Bornauw Zaha tegen de grond in de zestien. Kessié zorgt vanaf de stip voor de gelijkmaker.

85'
84'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
84'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
83'

Benteke opent op Origi, die de bal domweg laat liggen. Het moet gezegd: de voorsprong voor de Belgen is eigenlijk wat gevleid.

81'

Een geweldige binnenkomer van Van Crombrugge

Eddy Snelders op Radio 1