Pijnlijk: Oranje geeft in slotfase 0-2-voorsprong en WK-ticket uit handen

  1. 42' - Geel - Denzel Dumfries
  2. 25' - Doelpunt strafschop - Memphis Depay (0 - 1)
  1. 90+1' - Geel - Stefan Savic
  2. 90' - Verv. Stefan de Vrij door Matthijs de Ligt
  3. 86' - Doelpunt - Nikola Vujnovic (2 - 2)
  4. 82' - Doelpunt - Ilija Vukotic (1 - 2)
  5. 80' - Verv. Zarko Tomasevic door Milos Raickovic
  6. 78' - Verv. Arnaut Danjuma Groeneveld door Noa Lang
  7. 78' - Verv. Frenkie de Jong door Ryan Gravenberch
  8. 69' - Verv. Sead Haksabanovic door Ilija Vukotic
  9. 69' - Verv. Marko Jankovic door Draško Božovic
  10. 68' - Geel - Nikola Vujnovic
  11. 66' - Verv. Georginio Wijnaldum door Teun Koopmeiners
  12. 62' - Verv. Vladimir Jovovic door Nikola Vujnovic
  13. 62' - Verv. Uroš Djurdjevic door Fatos Beciraj
  14. 54' - Doelpunt - Memphis Depay (0 - 2)
  25'penalty goalMemphis Depay0 - 1
  54'goalMemphis Depay0 - 2
  82'goalIlija Vukotic1 - 2
  86'goalNikola Vujnovic2 - 2

  Nederland is nog niet zeker van deelname aan het WK in Qatar. Een zege tegen Montenegro leverde een WK-ticket op, maar Oranje gaf in de slotfase een comfortabele 0-2-voorsprong uit handen tegen een zwakke tegenstander. Oranje krijgt wel nog een herkansing in de laatste match, tegen rechtstreekse concurrent Noorwegen. Maar ook Turkije kan de groep nog winnen.

  Na het gelijkspel van Noorwegen eerder op de dag was de opdracht voor Nederland kristalhelder. Winnen van de nummer 73 op de FIFA-ranking en de kwalificatie voor Qatar was een feit. 

   

  "De eerste goal zal de belangrijkste worden", had Louis van Gaal vooraf voorspeld. 86 minuten lang leek hij gelijk te krijgen. Oranje botste op een rode muur van vaak 6 verdedigers op een lijn. Het speelde zelf te traag en te weinig geïnspireerd om er een leuke match van te maken, maar een penaltyfout op Klaassen was een welgekomen duwtje in de rug. Depay scoorde de 0-1 na 25 minuten.

   

  De voorsprong van Nederland was zeker verdiend, want Montenegro zette daar bijna niets tegenover. Toen Depay net na de rust heerlijk achter het steunbeen een voorzet van Dumfries binnen tikte, kon het reisbureau gebeld worden. Toch?

  Onmogelijk geachte ommekeer

  Beide ploegen deden 5 wissels. Bij Oranje kwam Noa Lang in de ploeg voor een vrij onzichtbare Danjuma. Zoveel wissels zijn nefast voor de organisatie en dat deed Nederland de das om.


  In de 82e minuut zorgde invaller Vukotic voor de aansluitingstreffer. Koopmeiners - ook een invaller - liet hem veel te makkelijk lopen. En vier minuten later gebeurde wat heel de match onmogelijk leek. De ervaren Blind deed helemaal niets in een luchtduel en zo kopte Vujnovic makkelijk de 2-2 binnen.


  Dinsdag speelt Nederland in een lege Kuip in Rotterdam voor zijn plaats op het WK tegen de nummer twee Noorwegen. Als die match op een gelijkspel eindigt, kan Turkije met een zege tegen Montenegro de groep nog winnen.

  Bekijk de 0-2 en 2-2

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Laatste fluitsignaal. Het is een pijnlijke avond geworden voor Nederland. De buit leek binnen, maar in de 82e en 86e minuut maakte Montenegro, een zwakke ploeg, nog 2-2 gelijk. .
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 91. Vier extra minuten. Nederland heeft 4 minuten om de situatie die helemaal scheef is gegroeid in de slotfase opnieuw recht te trekken. .
  4. Gele kaart voor Stefan Savic van Montenegro tijdens tweede helft, minuut 91
  5. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Nederland, Matthijs de Ligt erin, Stefan de Vrij eruit
  6. tweede helft, minuut 86. Ongelooflijk: het wordt 2-2. Nederland geeft het helemaal weg in het slot. Vujnovic troeft Blind kinderlijk makkelijk af bij een luchtduel en kopt binnen. Nederland ziet zijn WK-ticket uit handen glippen. .
  7. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 86 door Nikola Vujnovic van Montenegro. 2, 2.
  8. tweede helft, minuut 82. Het wordt nog 1-2, keert de spanning terug? Invaller Vukotic zorgt voor opschudding. Uit het niets maakt Montenegro 1-2. Koopmeiners laat de doelpuntenmaker veel te makkelijk lopen en die scoort na een goeie een-twee. .
  9. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 82 door Ilija Vukotic van Montenegro. 1, 2.
  10. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Montenegro, Milos Raickovic erin, Zarko Tomasevic eruit
  11. tweede helft, minuut 80. Daar is Noa Lang. Noa Lang krijgt ongeveer een kwartier om zijn kunnen te tonen aan louis van Gaal. Hij vervangt Danjuma, die energiek begon, maar daarna vrij onzichtbaar werd. Zoals wel meer spelers bij Nederland. .
  12. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Nederland, Noa Lang erin, Arnaut Danjuma Groeneveld eruit
  13. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Nederland, Ryan Gravenberch erin, Frenkie de Jong eruit
  14. tweede helft, minuut 76. Dumfries zorgt niet voor 0-3. Bergwijn steekt de bal mooi binnendoor naar Dumfries, die de 0-3 lijkt te gaan maken. Maar met een ultieme tackle voorkomt een verdediger van Montenegro een derde tegengoal.  .
  15. tweede helft, minuut 75. Sinds de 0-2 mist u niets als u even naar de andere uitslagen in de WK-kwalificaties aan het kijken was. We moeten het stellen met nog eens een aanval van Nederland over de rechterflank. De voorzet van invaller Bergwijn is makkelijk te plukken door doelman Sarkic. .
  16. tweede helft, minuut 69. Vervanging bij Montenegro, Ilija Vukotic erin, Sead Haksabanovic eruit
  17. tweede helft, minuut 69. Vervanging bij Montenegro, Draško Božovic erin, Marko Jankovic eruit
  18. tweede helft, minuut 68. De Jong grijpt zich naar de enkel. De Jong heeft zich bezeerd bij een onbesuisde tackle van Vujnovic. Het komt de invaller op een gele kaart te staan. Gelukkig lijkt De Jong voort te kunnen.  .
  19. Gele kaart voor Nikola Vujnovic van Montenegro tijdens tweede helft, minuut 68
  20. tweede helft, minuut 66. Vervanging bij Nederland, Teun Koopmeiners erin, Georginio Wijnaldum eruit