Ga naar de inhoud
Batshuayi
De Rode Duivels scoorden aan de lopende band tegen Wit-Rusland.

WK-kwalificatie UEFA klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
20
8
6
0
2
25
6
2
Wales
15
8
4
1
3
14
9
3
Tsjechië
14
8
4
2
2
14
9
4
Estland
4
8
1
6
1
9
21
5
Wit-Rusland
3
8
1
7
0
7
24
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Tsjechië
0
0
0
0
0
0
0
4
Estland
0
0
0
0
0
0
0
5
Wit-Rusland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Tsjechië
0
0
0
0
0
0
0
4
Estland
0
0
0
0
0
0
0
5
Wit-Rusland
0
0
0
0
0
0
0
BelgiëWit-Rusland
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Donatas Rumšas
stadion
King Power at Den Dreef Stadion

Experimentele Duivels laten Wit-Rusland alle kleuren van de regenboog zien

 di 30 maart 2021 22:33
 1. 14' - Doelpunt - Michy Batshuayi (1 - 0)
 2. 17' - Doelpunt - Hans Vanaken (2 - 0)
 3. 38' - Doelpunt - Leandro Trossard (3 - 0)
 4. 42' - Doelpunt - Jéremy Doku (4 - 0)
 1. 49' - Doelpunt - Dennis Praet (5 - 0)
 2. 61' - Verv. Sergei Kislyak door Ivan Majewski
 3. 64' - Verv. Michy Batshuayi door Christian Benteke
 4. 64' - Verv. Jan Vertonghen door Leander Dendoncker
 5. 70' - Doelpunt - Christian Benteke (6 - 0)
 6. 71' - Verv. Dennis Praet door Youri Tielemans
 7. 74' - Verv. Vitali Lisakovich door Vladislav Klimovich
 8. 76' - Doelpunt - Leandro Trossard (7 - 0)
 9. 77' - Verv. Jéremy Doku door Adnan Januzaj
 10. 87' - Verv. Yuri Kendysh door Ivan Bakhar
 11. 89' - Doelpunt - Hans Vanaken (8 - 0)
WK-kwalificatie UEFA - speeldag 3 - 30/03/21 - 20:45
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
14'
Michy Batshuayi
14'
Michy Batshuayi
1 - 0
17'
Hans Vanaken
17'
Hans Vanaken
2 - 0
38'
Leandro Trossard
38'
Leandro Trossard
3 - 0
42'
Jéremy Doku
42'
Jéremy Doku
4 - 0
49'
Dennis Praet
49'
Dennis Praet
5 - 0
70'
Christian Benteke
70'
Christian Benteke
6 - 0
76'
Leandro Trossard
76'
Leandro Trossard
7 - 0
89'
Hans Vanaken
89'
Hans Vanaken
8 - 0

De Rode Duivels hebben het eerste deel van hun WK-voorronde afgesloten met een 7 op 9. Roberto Martinez gaf zijn bankzitters tegen Wit-Rusland een kans om zich te bewijzen en die deden dat nagenoeg allemaal met verve én met veel goals.

België - Wit-Rusland in een notendop:

 • Sleutelmoment: We zouden graag origineel zijn, maar vanaf de eerste goal van Batshuayi was duidelijk dat het zou goedkomen. Het ging daarna snel voor de man of vrouw die het scorebord bediende.
 
 • Man van de Match: Heel veel spelers toonden zich, maar met twee assists, een goal en de energie die hij in de match bracht, was Doku de grootste uitblinker van allemaal.
 
 • Statistiek: Het is van 2005 geleden dat België won met 8-0 in een WK-kwalificatiematch, toen tegen San Marino.

Het journaal laat met o.a. de 8-0-zege van de Rode Duivels tegen Wit-Rusland

Experiment van Martinez blijkt een succesformule

Toen de basisopstelling van de Rode Duivels ruim een uur voor de match bekend werd, was de belangrijkste vraag of het experiment van Martinez - met onder meer Praet en Vanaken centraal op het middenveld en een aanvalslinie met Doku, Trossard en Batshuayi - ook een succesformule zou blijken in het samenspel.

 

Het antwoord was snel gegeven. Ja, want de Belgen begonnen meteen geconcentreerd en aanvallend. En ja, want na 17 minuten stond het al 2-0. Eerst bediende Doku Batshuayi, die weergaloos afwerkte in het dak van het doel. Batshuayi zit nu aan 22 goals in 33 matchen voor de nationale ploeg.

 

Drie minuten later infiltreerde Vanaken zoals hij het bij Club Brugge zo vaak doet en duwde van dichtbij de voorzet van Meunier binnen: 2-0. Zijn eerste goal bij de Rode Duivels.

 

Kansen om de kwaliteiten te kunnen inschatten van spelers die luisteren naar namen als Poljakov, Podstrelov, Lisakovitsj of Kisljak kregen we niet echt. Misschien heel even tussen minuut 60 en 70, maar behalve een schot rakelings naast, kregen we van het Wit-Russische collectief niets vernoemenswaardig te zien.

Vele uitblinkers

Het aantal uitblinkers bij de Rode Duivels was eigenlijk niet op een hand te tellen. Praet, Vanaken, Batshuayi, maar zeker ook Trossard en Doku. Dat onderstreepten die laatste twee met elk nog een goal voor de rust. Trossard met een prinsheerlijk afstandsschot. Doku met een typerende versnelling en zuivere afwerking.

 

Niet alleen Vanaken, Trossard en Doku maakten hun eerste goal voor de Rode Duivels, ook Praet deed dat meteen na de pauze met een afgemeten afstandsschot. Na de 5-0 lieten de Duivels het gaspedaal even los, maar na een aantal wissels was de frivoliteit terug. Wit-Rusland onderging het allemaal wat makkelijk.

 

Invaller Benteke scoorde een soort volley op voorzet van Alderweireld, Trossard scoorde zijn tweede na een tweede assist van Doku en ook Vanaken scoorde nog een tweede keer in de 89e minuut op assist van invaller Januzaj.

 

Zo werd het een bijzonder makkelijke zege voor België. Minder makkelijk wordt het voor Martinez om een EK-selectie te maken. De "invallers" scoorden punten.

Martinez: "Zal voor mijn EK-selectie met alle factoren rekening houden"

 • Batshuayi: "Iedereen is gelukkig als hij kan scoren. Voor mij persoonlijk is het momenteel moeilijk bij mijn club dus is het een pluspunt om hier te kunnen scoren. Het is heel anders voor mij bij mijn club en bij de nationale ploeg."

  "Hier heeft de coach veel vertrouwen in mij en bij mijn club niet, al is mijn relatie met clubcoach niet slecht. De bondscoach had me gevraagd de jongeren te coachen en dat deed ik. Mijn samenwerking met Doku? Dit is een afspiegeling van wat we op training tonen. Doku is iemand met veel kwaliteiten, maar het is aan de bondscoach om te kiezen wie naar het EK gaat."

 

 • Roberto Martinez: "Deze campagne was een combinatie van spelers van twee generaties. Dat heeft me veel informatie gegeven en die informatie zal de doorslag geven voor mijn EK-selectie. Maar als ik tussen twee spelers zal moeten kiezen zal ik ook vorm, fitheid en onze tegenstanders in rekening houden. Een groot toernooi bestaat uit twee fases. De groepsfase en de knock-outfase."

  "Je hebt voor beide fases spelers nodig. Er zijn gesprekken tussen verschillende bondscoachen bezig om het aantal spelers te verhogen van 23 naar een extra speler per linie. Die gesprekken zijn niet op het niveau van de UEFA voorlopig, maar gezien de coronasituatie en de vele matchen voor spelers is dat misschien wel nodig. We zullen voor het EK een mix maken van de nieuwe en oudere generatie. Het is duidelijk dat het een eer is voor de spelers om voor de nationale ploeg te spelen."

Martinez: "We zullen een goeie mix nodig hebben voor het EK"

Mignolet: "Iedereen heeft vandaag getoond dat ze klaar zijn om mee te gaan naar het EK"

Fase per fase

90+1' tweede helft
90'

Laatste fluitsignaal

Wit-Rusland is geen partij voor de De Rode Duivels, die met een goed gevoel zich vanaf nu kunnen focussen op het EK. België wint met 8-0.

89'

Vanaken doet er nog eentje bij: het is 8-0

Invaller Januzaj laat zich ook een keer opmerken in deze match (hij moet wel, want Trossard en Doku deden dat ook al) hij maakt een mooie actie en legt af voor Vanaken. Die vloert  de doelman tegenvoets.

88'

7-0 is goed nieuws voor de Belgen. Ze hebben een leuke en goede match gespeeld. Wel tegen een matige tegenstander, maar ze toonden veel professionalisme.

Peter Vandenbempt op Radio 1
87'
wissel
86'

Trossard ruikt een hattrick en schiet nog eens. Deze keer doet hij dat over het doel van Gutor. De Wit-Russen hopen enkel nog op het einde van de match, zo vermoeden we. De bezoekers komen op alle vlakken te kort tegen de Duivels.

86'
83'

De Rode Duivels blijven komen. Benteke biedt Vanaken met een pass achter het steunbeen een schietkans aan, maar de poging van Vanaken is te zwak. De Wit-Russen dreigen nog een achtste goal te incasseren.

81'
79'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
74'

7-0: Trossard scoort zijn tweede van de avond

Doku en Trossard scoren vanavond goede punten. Doku levert zijn tweede assist af met een goede pass in de loop van Trossard. De ex-speler van Genk scoort tussen de benen van doelman Gutor zijn tweede goal van de avond.

73'
71'

7-0 hangt in de lucht

Vanaken en daarna Benteke laten de 7-0 liggen. De Belgen hebben na de wissels opnieuw de energie gevonden om nog eens door te drukken.