Duivels leggen in Leuven succesvol herexamen af tegen Wales

  1. 28' - Doelpunt - Thorgan Hazard (2 - 1)
  2. 22' - Doelpunt - Kevin De Bruyne (1 - 1)
  3. 10' - Doelpunt - Harry Wilson (0 - 1)
  4. 8' - Verv. Joe Allen door Joe Morrell
  1. 90+3' - Verv. Dries Mertens door Leandro Trossard
  2. 84' - Verv. Gareth Bale door Kieffer Moore
  3. 84' - Verv. Thorgan Hazard door Timothy Castagne
  4. 75' - Geel - Thorgan Hazard
  5. 73' - Doelpunt strafschop - Romelu Lukaku (3 - 1)
  6. 66' - Verv. Harry Wilson door Tyler Roberts
  10'goalHarry Wilson0 - 1
  22'goalKevin De Bruyne1 - 1
  28'goalThorgan Hazard2 - 1
  73'penalty goalRomelu Lukaku3 - 1

  De Rode Duivels hebben hun eerste opdracht op weg naar het WK in Qatar volbracht. Ze namen revanche tegen Wales voor de EK-uitschakeling van 5 jaar geleden. De Bruyne, Hazard en Lukaku wisten de vroege tegengoal van Wilson uit.

  België - Wales in een notendop

  • Sleutelmoment: Een achterstand ophalen tegen een laag blok, dat is altijd verraderlijk. Twee Belgische doelpunten keren de boel nog voor het halfuur om, waarna het verschil in kwaliteit begint door te wegen.
  • Man van de Match: Kevin De Bruyne is in zowat elk stadion waar hij verschijnt de beste speler, en dus ook aan Den Dreef. Onder zijn impuls en dankzij zijn gelijkmaker geraakte de Duivelse trein op de sporen.
  • Opvallend: Ach, die kwalificatiematchen... De Rode Duivels hebben inmiddels 35 wedstrijden in WK- en EK-voorrondes niet meer verloren. De laatste nederlaag dateert van 2015, tegen... Wales.

  Het journaal 13u met o.a. de 3-1-zege van de Rode Duivels tegen Wales

  Even schrikken na Welsh tiki-taka

  Bondscoach Martinez hoefde niet te verrassen met zijn elftal. Vermaelen was na een afwezigheid van bijna anderhalf jaar misschien de opvallendste naam. Hij was met Vertonghen en Alderweireld, de andere veteranen achterin, bevoorrecht toeschouwer bij de 0-1 van Wilson. Die rondde een fantastische Welshe aanval af.

   

  Supporters kregen al nare flashbacks naar 2016, maar de Rode Duivels zelf lieten het niet aan hun hart komen. Ze zochten onverstoorbaar naar gaatjes bij de bezoekers, die met de voorsprong op zak in hun schulp kropen. 79% balbezit voor de rust was het resultaat, en Belgische doelpunten bleven niet uit. Halfweg de eerste helft vuurde De Bruyne een raket in de verste benedenhoek. Doelman Ward had enkel een flits gezien.

   

  Nog voor het halfuur was de scheve situatie helemaal rechtgezet. Roberts glibberde onderuit en zo kon Thorgan Hazard de voorzet van Meunier onbedreigd in doel koppen. De Belgen hielden een spartelend Wales nu helemaal onder de duim.

  Duivels op routine naar logische zege

  De tweede helft, met Denayer in de plaats van Vermaelen, verliep een pak moeizamer. Onze jongens leken te slaapwandelen, terwijl die van Wales iets feller druk gingen zetten op Courtois. Het Welshe enthousiasme leverde twee kansjes op. Bale miste zijn omhaal en James mikte mijlenver naast.

   

  De Rode Duivels leken de automatische piloot in te schakelen, waardoor het een monotone wedstrijd werd. Pas voorbij het uur viel er een poging van De Bruyne uit de lucht, een bijzonder magere oogst toch. Lukaku had het lastig om de plakkerige Rodon af te schudden, maar kon uiteindelijk toch zijn goaltje meepikken. Toen Mertens over het been van Mepham tuimelde, zette hij de strafschop netjes om.

   

  Bij 3-1 hadden de moedige Welshmen het ook wel begrepen. De Duivels verspilden nog amper energie en speelden de zaak professioneel uit. Zo is die nachtmerrie op Euro 2016 toch een beetje gewroken. Zaterdag wacht een wellicht zwaardere opdracht, want dan treffen onze landgenoten Tsjechië in Praag. De Tsjechen hielden vanavond schietoefeningen tegen Estland: 2-6.

  Martinez: "De spelers hebben veel persoonlijkheid en moed getoond"

  Vertonghen: "Hadden zeker geen revanchegevoelens"

  Tielemans: "We hebben niet gepanikeerd na die achterstand"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij België, Leandro Trossard erin, Dries Mertens eruit
  3. tweede helft, minuut 93. Einde. Opdracht volbracht! Briljant was het niet, maar de Rode Duivels winnen zonder veel poespas met 3-1 van Wales en beginnen goed aan hun WK-kwalificatie. .
  4. Youri Tielemans (België) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Neco Williams (Wales). tweede helft, minuut 92.
  5. Er komen 2 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  6. tweede helft, minuut 90. Er komen twee minuten bij. .
  7. De poging wordt gered door Danny Ward (Wales), die geen rebound weggeeft. tweede helft, minuut 88.
  8. Dries Mertens (België) haalt uit met zijn rechter... tweede helft, minuut 88.
  9. De Bruyne gevloerd. Ai ai ai! Kevin De Bruyne rolt over de grond van de pijn. Gelukkig komt hij overeind, al is het niet van harte. . tweede helft, minuut 88.
  10. Kieffer Moore (Wales) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Thibaut Courtois (België). tweede helft, minuut 86.
  11. tweede helft, minuut 86. Wedstrijd uitspelen. De opdracht is bijna volbracht. Onze jongens moeten enkel nog de slotminuten zonder kleerscheuren doorkomen. .
  12. Daniel James neemt de hoekschop voor Wales. Hij dropt de bal centraal voor doel. tweede helft, minuut 86.
  13. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Wales, Kieffer Moore erin, Gareth Bale eruit
  14. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij België, Timothy Castagne erin, Thorgan Hazard eruit
  15. tweede helft, minuut 83. Hazard mag gaan rusten, want Castagne krijgt nog tien minuutjes. Bij de Welshmen wordt Bale naar de kant geroepen voor de lange Moore. .
  16. tweede helft, minuut 82. Zoveel vermoeiender is het niet als je een beetje sneller speelt. Peter Vandenbempt.
  17. tweede helft, minuut 81.
  18. Kevin De Bruyne neemt de hoekschop voor België. Hij dropt de bal centraal voor doel. tweede helft, minuut 80.
  19. tweede helft, minuut 79. De Bruyne zwiept een bal voor doel. Lukaku krijgt hem verkeerd op zijn hoofd, want anders had dit de 4-1 kunnen zijn. .
  20. tweede helft, minuut 77. Ondertussen krijgt Estland billenkoek van Tsjechië. Daar is het al 1-6. De wedstrijd vindt plaats in Polen. .