Ga naar de inhoud
Manchester City heeft al een eerste trofee te pakken.

Nog een trofee erbij voor Manchester City: Sevilla kraakt in Europese Supercup pas na penalty's

 wo 16 augustus 2023 23:45
Manchester City
einde (pen.)
15-14
Sevilla
  1. 25' - Doelpunt - Youssef En-Nesyri (0 - 1)
  2. 33' - Geel - Loïc Badé
  1. 62' - Geel - Erik Lamela
  2. 63' - Doelpunt - Cole Palmer (1 - 1)
  3. 74' - Verv. Oliver Torres door Juanlu Sánchez
  4. 83' - Verv. Jesús Navas door Gonzalo Montiel
  5. 85' - Verv. Cole Palmer door Julián Álvarez
  6. 90' - Geel - Juanlu Sánchez
  7. 90+3' - Verv. Youssef En-Nesyri door Rafa Mir
  8. 90+3' - Verv. Erik Lamela door Suso
UEFA Super Cup - speeldag 1 - 16/08/23 - 21:02
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
25'
Youssef En-Nesyri
0 - 1
Youssef En-Nesyri
25'
63'
Cole Palmer
63'
Cole Palmer
1 - 1

Met de Europese Supercup mag Manchester City een nieuwe trofee in de prijzenkast zetten. De winnaar van de Champions League had het 90 minuten lang knap lastig met Sevilla, de winnaar van de Europa League. In de strafschoppenserie miste Nemanja Gudelj de beslissende 10e penalty.

Manchester City - Sevilla in een notendop

Man van de match: Hij zat in het verliezende kamp, maar Lucas Ocampos heeft City een paar keer over zijn knie gelegd. Vanop een flank, kies maar, zorgde hij voor de snelheid en snede bij de uitbraken van Sevilla. En-Nesyri scoorde één keer, maar dat bleek niet genoeg.

 

Sleutelmoment: Sevilla kraakt pas helemaal op het einde, na negen penalty's. Nemanja Gudelj is de man die net niet goed genoeg trapt bij zijn penalty, waardoor City toch weer wat zilverwerk mee naar huis neemt.

 

Opvallend: Met deze trofee doet Manchester City het nu ook 'beter' dan stadsgenoot Manchester United. Dat slaagde er niet in om na zijn legendarische treble in 1999 de Supercup te winnen. Het is maar wat het is, maar voor sommigen is het meer.

Sevilla bokst boven gewicht

Een Supercup is per definitie een kleintje tegen een grootje, maar het kleintje van vandaag heeft in juni nog Mourinho van een beker gehouden, dan kan alles, toch?

 

Sevilla toonde zich van de juiste ingesteldheid alleszins, en liet
zich in het Stadio Karaiskaki allesbehalve doen. Uiteraard was City de grote balbezitslokop, maar meer dan één grote kans in de eerste helft zat er niet in. Bono reageerde goed op de kopbal van Aké.

 

Op z’n Guardiola’s rondtikken was er wel, maar de Spanjaarden wilden met de bal vooruit, en zo kwam na 25 minuten Acuna op zijn linkerkant aan de bal. Een perfecte zwieper naar het hoofd van Youssef En-Nesyri, die net zo goed niemand in de buurt had kunnen hebben. 0-1, op een half diefje.

 

City probeerde harder, en harder. Sevilla kwam er niet meer uit, maar City kwam er ook amper in. Het brandde soms wel in de zestien, maar Bono moest niet ingrijpen.

City klauwt terug

Na rust was Sevilla nog sterker, en brak het keer op keer het balbezit van City. Zelfs de laatste pass was bij momenten perfect, maar daar ontbrak het diezelfde En-Nesyri aan koelbloedigheid. Ederson stond pal.


Meer van hetzelfde spel voor de rest, tot Rodri op het uur met een geweldige zwieper aan de tweede paal Cole Palmer vond. Zijn kopbal was mooi voorbij de grabbelende Bono gemikt, en Sevilla kon het spel weer volledig herdoen.

 

De gelijkmaker gaf City vleugels, dat nu wel intenser begon te spelen. Palmer kreeg zelfvertrouwen door zijn doelpunt, kapte en trapte. Bono bokste, dook, bibberde en ving in de schiettent op zijn naam. Vooraan stapelden zijn ploegmaats de kansen op, maar aan geen van beide kanten trilden de netten.

 

Rodri probeerde het nog wel met een knal, maar deze keer geen glorie. De granieten rug van ploegmaat Haaland stond in de weg. Ook Aké kreeg nog een kopkans, over via de vingertoppen van Bono.

Perfectie blijft niet duren

Meteen naar de penalty's, want sinds deze editie doet UEFA niet meer mee aan verlengingen. Het is morgen een werkdag, ten slotte.

 

Na de toss en de uitleg aan de keepers volgde een reeks geweldig gezette penalty's. Hupjes, strepen, zijnetten van Ocampos, Haaland en consoorten.

 

Met ongebroken reeks, vier op vier, naar de laatste twee.

 

Kraken had uiteindelijk voor Kyle Walker kunnen zijn, maar zijn penalty glipte nog net onder de hand van Bono door. Na hem kwam Gudelj, die eerder in de match zijn stress al getoond had, en ook zijn penalty niet gecontroleerd genoeg trapte. Te hoog, te hard, noem het wat je wilt, de bal ging er via de lat niet in.

 

Een eerste Supercup voor City, dat de stadsgenoten een neus zet. Als we hen kennen, zal het de laatste wel niet zijn.

Fase per fase

23:10

Sevilla weer niet

Een einde met drama, maar ook excellentie, van deze Supercup. Acht keer waren de penalty's gewoon te goed getrapt, pas in de laatste ronde deed Walker het minder, maar kon Bono nét niet afstoppen. Nemanja Gudelj zag zijn penalty op de lat stranden. Sevilla eindigt zo met een 1 op 7 op het vlak van Supercupfinales. 

23:08
23:08
shootouts
Manchester City
5-4
Sevilla
23:08

De druk wint het van Gudelj

Nemanja Gudelj is de man die kraakt. Het is de cruciale, het is de zwaarste. Het schot van de Serviër gaat te hoog, maar eigenlijk maar nét. Het is de bovenkant van de lat die hem in een diep gat duwt. De mannen van City spurten en vieren, de mannen van Sevilla... niet.

23:07
shootouts
Manchester City
5-4
Sevilla
Kyle Walker
Manchester City
23:07

Bono zat in de buurt! Ai, hij dook zo goed, maar de bal van Walker gaat er alsnog in.

23:07
shootouts
Manchester City
4-4
Sevilla
23:06

Montiel, nog een krijger van de WK-finale, is aan de beurt  en legt het leer tegen de netten. Beslissend in december, deze keer gewoon goed voor de vierde van Sevilla.

23:06
shootouts
Manchester City
4-3
Sevilla
Jack Grealish
Manchester City
23:05

Partyboy Jack neemt de vierde voor zich, recht door het midden. Bono duikt vol overtuiging en ziet de bal erin vliegen.

23:05
shootouts
Manchester City
3-3
Sevilla
23:05

Een oude grootheid, in Ivan Rakitic, laat zien dat hij ook nog klasse heeft. In het zijnet, heel goed getrapt, Ederson was in de buurt. Hard en in de hoek.

23:04
shootouts
Manchester City
3-2
Sevilla
Mateo Kovacic
Manchester City
23:04

Kovacic zet hem links van een druk bewegende Bono. Geen schijn van kans.

23:03
shootouts
Manchester City
2-2
Sevilla
Rafa Mir
Sevilla
23:03

Rafa Mir, tekent voor de mooiste tot nog toe. Niet volledig in de winkelhaak, maar toch proper. 

23:03
shootouts
Manchester City
2-1
Sevilla
Julián Álvarez
Manchester City
23:02

Julian Alvarez is druk gewoon, na een gewonnen WK-finale. Netjes voorbij Bono, die fout duikt.