Zwitserland plaatst zich als eerste voor de kwartfinales.

Pijnlijke exit voor Italië: titelverdediger compleet overklast door revelatie Zwitserland

 za 29 juni 2024 20:03
  1. 35' - Geel - Nicolò Barella
  2. 37' - Doelpunt - Remo Freuler (1 - 0)
  3. 45' - Geel - Stephan El Shaarawy
  1. 46' - Doelpunt - Ruben Vargas (2 - 0)
  2. 57' - Geel - Gianluca Mancini
  3. 64' - Verv. Nicolò Barella door Mateo Retegui
  4. 71' - Verv. Ruben Vargas door Steven Zuber
  5. 71' - Verv. Fabian Rieder door Leonidas Stergiou
  6. 75' - Verv. Matteo Darmian door Andrea Cambiaso
  7. 75' - Verv. Bryan Cristante door Lorenzo Pellegrini
  8. 77' - Verv. Dan Ndoye door Vincent Sierro
  9. 77' - Verv. Breel Embolo door Kwadwo Duah
  10. 86' - Verv. Nicolò Fagioli door Davide Frattesi
  11. 90+2' - Verv. Michel Aebischer door Renato Steffen
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
37'
Remo Freuler
37'
Remo Freuler
1 - 0
46'
Ruben Vargas
46'
Ruben Vargas
2 - 0

Afscheid van de titelverdediger. Een bijzonder teleurstellend Italië is uitgeschakeld door revelatie Zwitserland, dat met knappe goals van Freuler en Vargas de Azzurri vroegtijdig huiswaarts stuurt.

Highlights Zwitserland - Italië
6 video's
Zwitserland - Italië in een notendop
  1. Man van de match
    Iedereen bij de Zwitsers was zo goed, gedrild in het systeem van Murat Yakin, dat we moeite hebben met kiezen. Dan kijken we maar naar de cijfers, wie op het einde het verschil maakte. Vargas zette Freuler in de eerste helft goed op weg en pakte na de koffie uit met een geweldige krul, terwijl de Italianen er gewoon naar stonden te kijken.
  2. Sleutelmoment
    Na de rust probeerde Spalletti zijn systeem nog aan te passen om toch grip te krijgen op de Zwitsers. Nog niet alle fans zaten op hun plaats of Vargas zette de eindscore op het bord. Knock-out voor Italië.
  3. Statistiek
    In de eerste helft was Italië de uitgesproken mindere van het superdominante Zwitserland. De Zwitsers speelden de Azzurri van het kastje naar de muur, met Granit Xhaka als metronoom. In het beslissende derde van het veld gaf hij 22 aangekomen passen, tegenover 21 van alle Italianen samen aan de overkant.

Het zit erop voor de Italianen. Door de groepsfase krabbelen lukte nog net, maar het verhaal van Spalletti en de zijnen eindigde vanavond tegen dominante Zwitsers, die met onaflatende druk de zuurstof van de Azzurri afsneden.

 

De Zwitsers grepen meteen het initiatief en hielden de Italianen voor grote delen van de eerste helft in de eigen zestien. De eerste echte kans was desondanks voor de Azzurri. Di Lorenzo raakte na een slimme lob van Barella de bal maar half.

 

Meteen erna moest Donnarumma voor de eerste keer zijn handschoenen echt vuil maken. Embolo, die een puike match speelde, werd door Freuler  door de defensie geloodst. Gianluigi 'Gigi' Donnarumma las het schot van de spits goed en duwde weg. 

 

De Zwitsers putten zo vertrouwen en werden nog beter. De laatste pass was het laatste obstakel, maar daar verzon Vargas dan een antwoord op. Vanop links zag hij de infiltratie van Freuler, die met een mooie aanname en lekkere trap Donnarumma te grazen nam. De doelman kreeg er nog een been tegen, maar niet meer dan dat.

 

Donnarumma bewees zijn waarde wel weer net voor de rust, een goeie vrije trap van Rieder had net gepast in de korte hoek. De grote Italiaan had zijn paal nodig, maar duwde in corner.

Meteen uitgeteld

Spalletti moest iéts doen en bracht Zaccagni na de rust. Die was in de 92ste minuut tegen Kroatië goed voor een heroïsche gelijkmaker, maar kon vandaag niet helpen.

 

Integendeel, hij was nog geen minuut aan het voetballen of de opdracht werd nog moeilijker. Slap, flauw en afwezig keken de Italianen toe hoe Vargas van net binnen de zestien een krul tegen de netten ramde. Alleen een mirakel volstond nog.

 

Zwitserse verdediger Schär probeerde de Italianen nog te helpen, maar mikte zijn kopbal uit evenwicht tegen de paal. Dichter kwam Italië eigenlijk niet meer, hoe veel druk het ook ontwikkelde. Barella legde nog met het hoofd af op Scamacca, die van dichtbij ook de paal raakte.

 

Zelfs ballen in de zestien pompen kon Italië niet meer opbrengen tegen de geweldige Zwitsers. Nooit kwamen die in de problemen, zelfs niet met twee echte spitsen op het veld. 

 

Zaterdag volgt Slovakije. Of Engeland, wie weet.

Spalletti: "We waren niet scherp genoeg"'

Italië-coach Luciano Spalletti: "De goal aan het begin van de tweede helft heeft ons de adem afgesneden. We waren niet scherp genoeg. Het verschil werd gemaakt door het tempo, we waren te traag in de eerste helft. Het verschil was op individueel niveau de frisheid. We konden opbouwen, maar het kostte te veel tijd. 

De verantwoordelijkheid? Die ligt bij de coach, altijd. De voorzitter is professioneel, we zullen zien wat hij te zeggen heeft."

 

Matchwinnaar Ruben Vargas: "Voor de match zei Granit (Xhaka, red.) tegen mij: "Ruben, maak gewoon een doelpunt." Dan hoorde ik hem roepen dat ik moest schieten, meteen na de rust. En dan is alles heel snel gebeurd. Ik wil onze hemelse Vader Jezus Christus bedanken. Dit is ongelooflijk."

Fase per fase

90+4'

Einde

En dan zit het toernooi erop voor de Azzurri. Met een dominant vertoon heeft Zwitserland de Italianen met de staart tussen de benen terug naar de laars gestuurd. Freuler en Vargas zorgden voor de executie, op naar Engeland of Slovakije.

90+3' tweede helft
90+2'
90+1'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
90'

Het rode legioen amuseert zich te pletter. Kwartfinale, en daar wacht Slovakije of Engeland. Haalbare kaarten, of dat lijkt het voorlopig toch.

89'

De Zwitsers zijn vandaag zo goed in de bal recycleren en in de ploeg houden. Het is erg hoezeer Italië achter de bal moet hollen.

86'

Dan maar zo, Pelligrini wil van ver het alsnog openbreken. Sommer heeft er geen werk aan, ver over en naast.

84'

Zwitserland komt op uitbraak nog het dichtste bij een nieuw doelpunt vanavond. Zuber is goed weg, maar zijn schot gaat zoevend voorlangs de kooi van Donnarumma.

82'

Slechter doen dan Italië wordt moeilijk.

Filip Joos
80'

Nee, dit Italië wordt geen Europees kampioen. Bij lange na niet. De fut is er volledig uit op dit moment. 

79'

Het was al even geleden, de Zwitsers komen nog eens aan de overkant. Op corner van Sierro kan Freuler van in het halve maantje aanleggen, maar mikt wild over.

77'
wissel
77'
wissel
77'

Topmatch van zowel Ndoye en Embolo. Toernooiontdekking Duah mag de wedstrijd komen afmaken.

74'

Scamacca tegen de paal!

Reuzekans voor de Italianen! Plots is er toch creativiteit met een scherpe pass op Zaccagni. Vanop het penaltypunt legt hij af op de meegekomen en volledig vrijstaande Scamacca. Van heel dichtbij raakt de spits nog de paal, al leek hij wel buitenspel te staan.