Georgië doet Spanje even schrikken, maar krijgt er uiteindelijk 4 om de oren.

Spanje zet favorietenstatus nog wat extra in de verf met wervelende comeback tegen Georgië

 zo 30 juni 2024 22:53
  1. 18' - Own goal - Robin Le Normand (0 - 1)
  2. 39' - Doelpunt - Rodri (1 - 1)
  3. 41' - Verv. Otar Kiteishvili door Sandro Altunashvili
  4. 44' - Geel - Álvaro Morata
  1. 51' - Doelpunt - Fabián Ruiz (2 - 1)
  2. 52' - Verv. Pedri door Dani Olmo
  3. 63' - Verv. Luka Lochoshvili door Giorgi Tsitaishvili
  4. 63' - Verv. Giorgi Chakvetadze door Zuriko Davitashvili
  5. 66' - Verv. Marc Cucurella door Álex Grimaldo
  6. 67' - Verv. Álvaro Morata door Mikel Oyarzabal
  7. 71' - Geel - Zuriko Davitashvili
  8. 75' - Doelpunt - Nico Williams (3 - 1)
  9. 79' - Verv. Giorgi Gvelesiani door Nika Kvekveskiri
  10. 79' - Verv. Georges Mikautadze door Budu Zivzivadze
  11. 81' - Verv. Dani Carvajal door Jesús Navas
  12. 81' - Verv. Fabián Ruiz door Mikel Merino
  13. 83' - Doelpunt - Dani Olmo (4 - 1)
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
18'
Robin Le Normand
0 - 1
Robin Le Normand
18'
39'
Rodri
39'
Rodri
1 - 1
51'
Fabián Ruiz
51'
Fabián Ruiz
2 - 1
75'
Nico Williams
75'
Nico Williams
3 - 1
83'
Dani Olmo
83'
Dani Olmo
4 - 1

Op welk lijstje zou Spanje nog niet bovenaan staan? Ondanks een vroege tegengoal wervelde La Roja ook voorbij Georgië. Onder meer Nico Williams vervulde opnieuw een glansrol in de 4-1-zege. In de kwartfinale wacht een clash tegen Duitsland.

Highlights Spanje - Georgië
10 video's
Spanje - Georgië in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Het is flink schrikken voor de Spanjaarden bij de owngoal van Le Normand, maar kort voor en kort na de rust zet La Roja de scheve situatie helemaal recht. Rodri en Ruiz brengen Spanje van 0-1 naar 2-1 en daarna is de veer gebroken bij de moedige Georgiërs. Een oppermachtig Spanje stoomt op cruise control door naar een ruime 4-1-overwinning.
  2. Man van de match
    Nico Williams blijft de topprestaties aaneenrijgen op dit EK. Ook vanavond vertolkte hij weer een bepalende rol. Hij bood Rodri de gelijkmaker aan en besliste zelf de wedstrijd met een heerlijke actie en dito afwerking. Zijn eerste treffer op dit EK was meteen een beauty.
  3. Opvallend
    Hij blijft vruchteloos jagen op zijn eerste treffer op dit EK, maar Lamine Yamal zit wel al aan twee assists. Hij is de derde tiener met meerdere assists op een EK, na Enzo Scifo op Euro 1984 en Cristiano Ronaldo op Euro 2004.
  4. Statistiek
    Misschien wel het beste bewijs dat het tiki-taka-voetbal van Spanje tot het verleden behoort: het doelpunt van Rodri was de eerste Spaanse EK-treffer van buiten de zestien sinds Euro 2000. Toen trof Raul raak met een afstandsschot in de groepswedstrijd tegen Slovenië.

Dominant Spanje schrikt zich een hoedje

Spanje en Georgië stonden vorig jaar twee keer tegenover elkaar in de EK-kwalificatiecampagne. Wie had toen kunnen denken dat ze elkaar opnieuw zouden treffen in de 1/8e finales van het EK? Voor EK-debutant Georgië kon het sprookje alleen maar mooier worden en wonder boven wonder gebeurde dat ook. 

Na bijna 20 minuten zorgden de Georgiërs immers voor een kleine aardverschuiving in Keulen. Compleet tegen de gang van het spel in leidde een flitsende tegenaanval tot de 0-1. Kakabadze kon zich doorzetten op rechts en met Chvitsja Kvaratschelia in zijn rug werkte Le Normand de voorzet ongelukkig in eigen doel.

Mamardashvili had in een stormachtig begin van Spanje al een treffer van Carvajal verijdeld en breide ook na de openingsgoal een vervolg aan zijn sterk EK. Ook Cucurella en Williams beten hun tanden stuk op de Georgische doelman, bij Spanje sloop er zo ondanks de dominantie toch wat twijfel in de ploeg.

Met de rust in zicht kraakte Georgië dan toch. Rodri kreeg te veel ruimte aan de rand van de zestien en mikte de gelijkmaker in de verste hoek. Dat Morata mogelijk hinderlijk buitenspel stond op het schot werd door ref Letexier en de VAR door de vingers gezien.

Georgië moet de duimen leggen voor Spaanse klasse

Kort na de rust zette Spanje de scheve situatie helemaal recht. Mamardashvili onderscheidde zich nogmaals op een vrije trap van Yamal Lamine, maar in de nasleep kon het Spaanse wonderkind toch het verschil maken. Hij dropte de bal perfect aan de tweede paal en daar kon Ruiz ongehinderd binnenkoppen.


Yamal ging vervolgens ook zelf op zoek naar een treffer om de Zwitser Johan Vonlanthen te onttronen als jongste doelpuntenmaker ooit op een EK. Met knullig balverlies bood Kochorashvili het hem op een schoteltje aan, maar Yamal mikte naast.


Een kwartier voor het einde gleed Gvelesiani een voorzet van Yamal in doel, maar door nipt buitenspel bleef het 2-1. Niet lang evenwel, want meteen daarna besliste Williams de wedstrijd. Op een vlijmscherpe counter zette hij Gvelesiani in de wind en met een knal hoog in doel gaf hij ook Mamardashvili het nakijken.


In de slotfase bood Dani Olmo Yamal tot twee keer toe een flinke kans aan, maar het bleef tegenzitten voor de Barça-aanvaller. Eerst botste hij op de onvermijdelijke Mamardashvili, daarna besloot hij naast. Olmo deed het dan maar zelf.  Met een knappe aanname zette hij Dvali in de wind en ook Mamardashvili was kansloos op het secuur geplaatste schot.


Ondanks de valse start en de eerste tegengoal op dit EK stoot Spanje zo toch overtuigend door naar de kwartfinales. Daarin wacht vrijdag de clash met gastland Duitsland. Georgië mag na een dijk van een EK-debuut met opgeheven hoofd huiswaarts keren.

Williams: "We hebben een geweldige ploeg"

Nico Williams was opnieuw één van de uitblinkers bij Spanje. Hij stond na afloop de pers met een brede glimlacht te woord. "Die owngoal van Robin (Le Normand, red.) was een vergissing, maar hij heeft zich nadien goed herpakt. We hebben hem allemaal aangemoedigd en daarna is de wedstrijd verlopen zoals we wilden."

"Ik ben erg blij dat we doorstoten naar de kwartfinales. We hebben laten zien dat we een geweldige ploeg hebben en als we op dit niveau doorgaan, dan kunnen we geweldige dingen doen. Duitsland wordt wel een harde noot om te kraken, maar als we ons niveau halen, dan kunnen we winnen."

Fase per fase

90+4' tweede helft
90+3'

Einde

Spanje doet wat het moest doen en plaatst zich voor de kwartfinales. Het kostte net iets meer moeite dan verwacht door de verrassende openingsgoal van Georgië. Eenmaal onder stoom kwam het klasseverschil in de tweede helft wel helemaal tot uiting en werd het nog een ruime 4-1-zege voor La Roja. Vrijdag wacht met Duitsland wellicht een veel lastigere klus. Georgië won vele harten op dit EK en kan terugkijken op een meer dan geslaagd debuut.

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90'

Olmo recht op Mamardashvili

Olmo mag het nog eens proberen van net buiten de zestien. Centraal voor doel mikt hij pal op Mamardashvili.

87'

Georgië dwingt zowaar nog eens twee corners op een rij af. De uitschakeling is onafwendbaar, maar de Georgiërs mogen het EK met opgeheven hoofden verlaten.

85'

Boeken toe! Olmo mikt de 4-1 binnen

83'

Olmo drijft de score op

Daar is nummer vier voor Spanje! Wat voor Yamal niet lukt, lukt wel voor Olmo. Met een knappe aanname zet hij Dvali in de wind en ook Mamardashvili is kansloos op het secuur geplaatste schot.

83'
83'

Weer net niet voor Yamal

Olmo biedt Yamal een nieuwe kans aan. Hij krijgt in de zestien even wat tijd en ruimte, maar besluit uiteindelijk naast.

80'

Yamal weer niet voorbij Mamardashvili

Het blijft tegenzitten voor Yamal. Na nog maar eens een knappe één-twee met Olmo komt hij alleen voor Mamardashvili, maar die maakt zich goed breed en weert het schot af.

80'

Yamal botst op de Georgische doelman

77'

Olmo spaart Georgië

Moet Georgië nog vrezen voor een afstraffing? Williams ontbindt nog maar eens zijn duivels en legt in de zestien breed voor Olmo. Die besluit van dichtbij te zwak op Mamardashvili.

77'

Geweldige actie en goal van Williams: 3-1