83'
90+3'
0 - 3
90+3'

Wie stopt Oranje? Nederland staat in de kwartfinales van het EK na een vlotte zege tegen Roemenië. Cody Gakpo scoorde na 20 minuten de openingstreffer, Donyell Malen legde in het slot de eindstand vast. Straks wacht de winnaar van Turkije - Oostenrijk op Nederland in de laatste acht.

Highlights Roemenië - Nederland
11 video's
Roemenië - Nederland
  1. Man van de match
    Koeman ging wat aan het sleutelen met zijn opstelling, en eigenlijk was Tijani Reijnders daarvan de grootste begunstigde. Van iets lager op het veld werd hij bepalender dan eerder.
  2. Sleutelmoment
    Overwicht betekent niet automatisch doelpunten, zeker niet bij Nederland vandaag. Dat morste overvloedig met de kansen. Het deksel op de neus dreigde, maar kwam er niet. Donyell Malen was zeven minuten voor tijd bevrijder van dienst.
  3. Statistiek
    Cody Gakpo is heel belangrijk voor de Nederlanders op grote toernooien. Van zijn twaalf doelpunten voor Oranje, maakte hij er nu zes op EK's of WK's. En dat op tien wedstrijden.
  4. Opvallend
    Met België, Roemenië en Slovakije zijn nu alle landen uit groep E uitgeschakeld, na amper één ronde.

Na een matige wedstrijd tegen Oostenrijk was Koeman gewaarschuwd door het thuisfront: alles kan (en moest) beter.

Het eerste kwartier rook nochtans wel naar een herhaling van die partij. Roemenië schoot enthousiast en sterk uit de startblokken en dwong met hoge druk kansen af. Dennis Man zocht eerst de assist op Dragus en ramde daarna de bal zelf nipt over.

Nederland prikte terug en kwam eigenlijk vanuit het niets op voorsprong. Gakpo kapte zich op zijn linkerkant goed vrij en nam doelman Nita te grazen aan zijn eerste paal. Helemaal kansloos was die niet, aan die kant mag hij meer doen.

Een meer ontspannen Nederland kwam daarna wel meer in de wedstrijd. De Roemenen moesten het spel ondergaan, al  was dat zonder doelpunten te slikken. De Vrij kopte in het zijnet en zowel Xavi Simons als Tijani Reijnders vergaten af te werken.

Die laatste was wel heel belangrijk om steeds de Roemeense verdediging te splijten. De grootste kans na het doelpunt volgde na zo'n pass op Dumfries, die Dragusin met veel risico in corner verwerkte.

Bevrijding

Koeman had met Bergwijn een verrassing in zijn basis gezet, maar kwam tijdens de rust al op die beslissing terug. Donyell Malen kwam erin, en toonde Koeman dat hij nu wél juist koos.

Al duurde het wel nog even. Nederland kreeg weer kans na kans, maar afwerken bleef het grote gemis. Kapitein Virgil Van Dijk kopte tegen de paal, Depay mikte een subtiele vrije trap onder een springend muurtje, maar ook naast de andere paal.

Gakpo verdubbelde de score, maar deed dat vanuit buitenspel, en ook verloren zoon Veerman - afgebrand na een belabberde partij tegen Oostenrijk - miste.

Roemenië had amper antwoorden, al nam scheidsrechter Zwayer misschien de grootste mogelijkheid af. Mihaila was op weg naar een gevaarlijke counter, maar volgens Zwayer hief Alibec zijn voet te hoog.

Met affluiten in zicht volgde dan toch de verlossing voor Oranje. Gakpo flirtte met de achterlijn en bediende centraal invaller Malen, die de veer van de Roemenen brak. Helemaal in het slot stak hij ook nog alleen het veld over voor zijn tweede.

Nederland dus door, op overtuigende wijze. Even kijken nog wat de kwartfinale brengt: revanche tegen Oostenrijk, of een vurige partij tegen Turkije. Met zo'n 400.000 uitgeweken Turken in Nederland zal dat zeker vuurwerk opleveren.

Liverpool-spits Cody Gakpo maakte het openingsdoelpunt na twintig minuten: "De spanning viel een beetje weg na het doelpunt. het was een goede wedstrijd, met goede goals en bij vlagen goed voetbal. Dit is een stap in de juiste richting. Roemenië is een stugge ploeg met gevaarlijke uitbraken, maar we hebben het goed gedaan als team."

Joey Veerman speelde slecht tegen Oostenrijk, maar vond dat de periode erna te lang duurde: "Ik had zin om me weer te laten zien. Het duurde net te lang. Het was niet de makkelijkste week uit mijn carrière. Vooral de eerste twee dagen waren moeilijk, maar na de familiedag heb ik er een streep onder gezet en gewoon hard getraind. Ik ben blij dat ik 25 minuten kreeg vandaag, het was vooral zoeken naar vastigheden en simpele dingen, dat heb ik gedaan."

Roemeense coach Iordanescu: "Gebroken ziel"

Edi Iordanescu: "We vertrekken met opgeheven hoofd, maar met een gebroken hart. We wilden heel graag de overwinning, vooral voor de fans. Ik heb alles gegeven om te winnen. De jongens hebben grenzen en verwachtingen doorbroken. Het is moeilijk om in enkele maanden tientallen jaren slecht beleid goed te maken.

"Ik ben trots op alles wat ik bereikt heb, maar op dit moment heeft mijn familie mij meer nodig dan het nationale team. Ik heb rust nodig, ik sliep elke nacht drie-vier uur."

90+5'

En meteen het einde van deze voorlaatste achtste finale. De score is een terechte afspiegeling van de wedstrijd. Behalve het openingskwartier was Nederland constant de beste, zeker de tweede helft zonder echt door te duwen al gingen de kansen pas laat erin. Gakpo en twee keer Malen beslisten de wedstrijd, over enkele dagen is het tijd voor revanche tegen Oostenrijk, of toch Turkije.

90+4'

Malen maakt het helemaal af in het slot: 0-3

90+3'
Nederland
90+2'

De derde!

Alles of niets nu voor de Roemenen, die de poort achteraan wijd open zetten. Marin dropt de bal voor doel, maar Nederland kan ontsnappen, met Malen die heel het veld over steekt. Oog in oog met Nita heeft Malen geen genade. 0-3, uiteindelijk toch makkelijk en overtuigend.