Turkije mag naar de kwartfinales.

Turkije na intens duel tegen Oostenrijk naar laatste 8 dankzij dubbel van Demiral én wereldsave in slotminuut

 di 2 juli 2024 22:53
  1. 1' - Doelpunt - Merih Demiral (0 - 1)
  2. 11' - Geel - Orkun Kökçü
  3. 38' - Geel - Romano Schmid
  4. 42' - Geel - Ismail Yüksek
  1. 52' - Geel - Philipp Lienhart
  2. 58' - Verv. Ismail Yüksek door Salih Özcan
  3. 59' - Doelpunt - Merih Demiral (0 - 2)
  4. 65' - Verv. Konrad Laimer door Florian Grillitsch
  5. 65' - Verv. Philipp Lienhart door Maximilian Wöber
  6. 66' - Doelpunt - Michael Gregoritsch (1 - 2)
  7. 78' - Verv. Arda Güler door Okay Yokuslu
  8. 78' - Verv. Kenan Yildiz door Kerem Aktürkoglu
  9. 83' - Verv. Orkun Kökçü door Irfan Kahveci
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 02/07/24 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
1'
Merih Demiral
0 - 1
Merih Demiral
1'
59'
Merih Demiral
0 - 2
Merih Demiral
59'
66'
Michael Gregoritsch
66'
Michael Gregoritsch
1 - 2

Het ene sprookje duurt nog even voort, het andere is voorbij. Na een spectaculair duel tegen mede-revelatie Oostenrijk staat Turkije in de kwartfinale. Merih Demiral kroonde zich tot de onverwachte held door twee keer te scoren, doelman Mert Günok voorkwam met een fenomenale save in de slotseconden een gelijkmaker. Nu wacht Nederland op Turkije.

Highlights Oostenrijk - Turkije
10 video's
Oostenrijk - Turkije in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Diep in de extra tijd lijkt de aanhoudende druk van Oostenrijk dan toch te lonen. Op aangeven van Prass kan Baumgartner Oostenrijk naar de verlengingen koppen, maar dat is buiten Mert Günok gerekend. Met een wereldsave brengt hij de Turken in extase en de Oostenrijkers in zak en as.
  2. Man van de match
    Superlatieven schieten tekort om de wedstrijd van Merih Demiral te omschrijven. Hij was niet alleen bepalend door twee keer te scoren, de verdediger speelde ook achteraan een cruciale rol voor Turkije met meerdere sterke tussenkomsten.
  3. Opvallend
    Euro 2024 leverde dankzij Nedim Bajrami al de snelste EK-goal ooit op, de Albanees trof in de groepswedstrijd tegen Italië al na amper 23 seconden raak. Nu komt daar ook de snelste goal ooit bij in de knock-outfase van het EK. Met dank aan Merih Demiral, die vanavond na nauwelijks 57 seconden scoorde.

Blitzstart geeft Turkije vleugels en maakt Oostenrijk vleugellam

0-1 na amper 57 seconden. Turkije beleefde een droomstart, met dank aan geklungel bij Oostenrijk. Na een corner werkte Baumgartner de bal ongelukkig tegen Posch aan. Doelman Pentz kon een owngoal nog net voorkomen, maar in de herneming joeg Demiral de bal hoog in doel.

In een wedstrijd die aan een rotvaart begon, kwam Baumgartner nog voor de eerste vijf minuten voorbij waren twee keer dicht bij de gelijkmaker. Eerst mikte hij een afstandsschot rakelings naast en op een corner kon Demiral hem met flink wat meeval maar net het scoren beletten.

Turkije speelde met veel overgave en ook de Turkse supporters deden hun duit in het zakje door de Oostenrijkers massaal uit te fluiten bij balbezit. Die leken toch wat van slag en ontsnapten toen Yilmaz ondanks een knappe actie een counter niet goed uitspeelde.

Oostenrijk kreeg geen grip op de wedstrijd en botste op een solide, defensief blok bij de Turken. Pas vlak voor de rust kwam Baumgartner nog eens piepen toen hij op een lage voorzet van Posch in één tijd net naast besloot.

Schitterende redding Günok brengt Turkije naar de laatste acht

De rust deed Oostenrijk deugd, want met Gregoritsch en Prass als nieuwkomers in de ploeg greep het Turkije meteen bij de keel in de tweede helft. Arnautovic kwam het dichtst bij de gelijkmaker, maar alleen voor Günok mikte hij op de doelman.


Net wanneer Turkije sterretjes zag en de 1-1 in de lucht hing, kreeg Oostenrijk op het uur een ijskoude douche. Weer sloegen de Turken genadeloos toe op een hoekschop en weer was Demiral de Oostenrijkse boeman. Hij torende boven iedereen uit aan de eerste paal en kopte onhoudbaar raak.


Opnieuw een enorme opdoffer voor Oostenrijk, maar dat krabbelde enkele minuten later weer overeind. Op een corner verlengde Posch de bal uitstekend tot bij Gregoritsch en helemaal vrijstaand aan de tweede paal gaf de invaller Oostenrijk weer hoop met de aansluitingstreffer.


Voor Turkije werd het plots pompen of verzuipen onder de aanhoudende druk van de Oostenrijkers. In de slotfase opende dat ook perspectieven voor Turkije op de counter, maar Pentz hield Oostenrijk in leven op een schot van Yilmaz.


Maar dé redding van de avond en misschien wel van het EK kwam diep in de extra tijd. Baumgartner leek Oostenrijk op de valreep naar verlengingen te koppen, maar Günok stak daar met een fenomenale reflex een stokje voor.


De massaal aanwezige Turkse supporters werden gek, hun team mag het zaterdag in de kwartfinale opnemen tegen Nederland. Oostenrijk moet na een zinderende wedstrijd afdruipen.

Droefnis in het Oostenrijkse kamp: "We verdienden de uitschakeling niet"

  • Michael Gregoritsch:  "Ik ben zeer ontgoocheld en triest. We verdienden vandaag niet om te verliezen. We mogen natuurlijk trots zijn op ons toernooi, maar deze uitschakeling is bijzonder moeilijk om te verwerken. We hebben vandaag alles gegeven, we verdienden het niet om uit het EK te vliegen. We moeten nu even vakantie nemen en ver weg van het voetbal blijven. Het zal moeilijk zijn om er weer bovenop te komen, maar alles gaat voort."

  • Marko Arnautovic: "Dit is verschrikkelijk. Als je verliest, omdat de tegenstander heel dominant was, dan moet je dat accepteren. Maar dit is pijnlijk, omdat we de uitschakeling niet verdienden. We speelden een heel sterke wedstrijd, maar zo gaat het nu eenmaal in voetbal. We moeten Turkije feliciteren, ik wens ze geluk in de rest van het toernooi. Ik maak me geen zorgen om onze ploeg. Dit team kan veel bereiken in de toekomst. We gaan de batterijen opladen en over enkele maanden zijn we dit vergeten. Maar nu is het gewoon bijzonder pijnlijk."
Gerelateerd:

Fase per fase

90+6'

Einde

De Turken gaan uit hun dak in Leipzig na een zinderende wedstrijd. Zij gaan naar de kwartfinale en nemen het daarin op tegen Nederland. Demiral maakte het verschil met twee treffers, telkens op een corner. Na de aansluitingstreffer van Gregoritsch zag Turkije nog sterretjes onder de aanhoudende druk van Oostenrijk, maar kraken deden de Turken niet. Ook niet diep in de extra tijd toen Günok met een fenomenale redding Baumgartner van de 2-2 hield.

90+6' tweede helft
90+6'

De corner levert niks meer op voor Oostenrijk!  Het is voorbij! Turkije gaat naar de kwartfinales, bij Oostenrijk zitten ze in zak en as.

90+5'

Wat een redding van Günok!

Ongelofelijk! Baumgartner komt nog bijzonder dicht bij de gelijkmaker met een prima kopbal, maar Günok schudt een fenomenale redding uit zijn mouwen en werkt de bal in corner.

90+4'

Turkse doelman pakt uit met wereldsave in de slotseconde

90+4'

Pentz houdt Oostenrijk in leven

Yilmaz kan de wedstrijd beslissen in een snelle omschakeling. Hij schudt Wöber van zich af en haalt uit in de zestien, maar Pentz houdt het spannend met een knappe redding.

90+3'

Turkije krijgt nog dot van een kans

90+2'

Oostenrijk gooit nog alles in de strijd in het slot

90+1'

Nog eens een zenuwenspel in de Turkse zestien op een voorzet van Wöber. De kopbal van Gregoritsch komt er niet helemaal uit en Yokuslu kan de bal wegwerken.

90+1'

Prangende slotfase

Nog vier minuten extra tijd krijgt Oostenrijk om alsnog verlengingen af te dwingen. Nog vier minuten moeten de Turken overleven voor een plek in de kwartfinales.

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
85'

Kwartfinale komt dichterbij voor Turkije

Nieuwe kopbalkans voor Baumgartner, maar ook nu is zijn poging niet gekadreerd. Hij kopt over, Turkije heeft alweer een moeilijke fase overleefd en kruipt steeds dichter bij een plek in de kwartfinales.

85'

Baumgartner kopt naast

Opnieuw een kans voor Oostenrijk. Günok gaat onder een hoge voorzet door en zo kan Baumgartner koppen, maar zijn poging ook de goede richting meegeven lukt niet.

84'

Turkse doelman onder de bal door, Baumgartner kopt naast

83'

De tijd begint stilaan te dringen voor Oostenrijk, voor Turkije is het nu al een tijdje pompen of verzuipen. Verzuipen doen ze overigens allemaal wel een beetje in Leipzig, want het regent pijpenstelen.

82'

Ayhan met cruciale tussenkomsten

Tot twee keer toe houdt Ayhan de Turken overeind. Eerst werkt hij een gevaarlijke voorzet weg voor de neus van Gregoritsch en niet veel later mikt hij de bal via Baumgartner over de achterlijn na alweer een prangende fase in de zestien.

80'

Zoveel vertrouwen de Turken hadden in de eerste helft en na de 2-0, zo moeilijk hebben ze het nu.

Eddy Demarez