Lukaku en De Bruyne balen na de goal van Frankrijk.

Nieuw trauma tegen Frankrijk: Rode Duivels verlaten EK voetbal na pijnlijke owngoal van Vertonghen in slot

 ma 1 juli 2024 21:04
  1. 14' - Geel - Aurélien Tchouaméni
  2. 23' - Geel - Antoine Griezmann
  3. 24' - Geel - Adrien Rabiot
  1. 62' - Verv. Marcus Thuram door Randal Kolo Muani
  2. 63' - Verv. Loïs Openda door Orel Mangala
  3. 76' - Geel - Jan Vertonghen
  4. 85' - Own goal - Jan Vertonghen (1 - 0)
  5. 89' - Verv. Yannick Carrasco door Dodi Lukebakio
  6. 89' - Verv. Timothy Castagne door Charles De Ketelaere
  7. 90+3' - Geel - Orel Mangala
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
85'
Jan Vertonghen
85'
Jan Vertonghen
1 - 0

Één knullig moment zorgt voor een nieuw Belgisch trauma tegen Frankrijk. In een zenuwslopend tactisch steekspel prikten beide ploegen zonder te scoren. Net wanneer de schaakpartij op verlengingen leek af te stevenen, besliste een afgeweken bal van Kolo Muani er anders over: 1-0. De knie van Jan Vertonghen verschalkte zijn doelman, een pijnlijk einde voor het EK van de Rode Duivels.

Highlights Frankrijk - België
12 video's
Frankrijk - België in een notendop
  1. Man van de match
    Met droefheid in het hart zagen we William Saliba Romelu Lukaku uit de wedstrijd houden. Het was zwoegen voor Big Rom, die met de Fransman misschien wel de beste verdediger uit de Premier League in zijn rug kreeg.
  2. Sleutelmoment
    85 minuten lang zagen de Belgen met succes af, lijden en ondergaan was het. De meeste kansen waren voor Frankrijk, de grootste voor België. Een knietje maakte het verschil, die van Jan Vertonghen. Kolo Muani zal zich op de borst kloppen, maar zijn schot was bijzonder slecht geraakt. Het is pech, maar de Fransen waren wel beter.
  3. Opvallend
    Op grote toernooien is het 0 op 5 tegen de Fransen. Deze voelt niet zo pijnlijk als de halve finale van 2018, maar de wonde is weer wat dieper.

Geen spektakel maar een schaakspel.

 

Frankrijk- België kondigde zich aan als tactisch boeiend en zou die verwachtingen helemaal inlossen. Het begon al vóór de aftrap bij het bekendmaken van de ploegen.

 

Les Bleus begonnen in de gelekte 4-4-2 - merci L’Equipe. Het antwoord van Tedesco? Dezelfde formatie mét Openda naast Lukaku, het duo De Bruyne - Onana op het middenveld en Carrasco op rechts.

 

Aux armes!

 

Zo’n 25 minuten zouden beide ploegen elkaar voorzichtig aftasten. De Fransen gingen nog niet vol op het gaspedaal staan, de Belgen kozen voor zekerheid en wachtten op momentjes om toe te slaan.Plots kwamen er zo twee. Een gedevieerde vrijschop van De Bruyne kon bijna Maignan verrassen, meteen daarna zou Carrasco een interessante kans afgeblokt zien.

 

Jammer. Maar die mogelijkheden én de drie snelle gele kaarten voor Frankrijk toonden wel aan dat de Duivels niet kansloos waren. Ook al geraakte Lukaku eigenlijk nooit in het spel betrokken en kon De Bruyne zich evenmin offensief uitleven.

 

En Frankrijk?

 

Dat kon weinig openingen vinden in het blok van de Duivels. Zelfs Mbappé bleef onzichtbaar - tot die ene flits net voor rust waar Doku gelukkig geen fout in de zestien begin. De enige écht grote kans kopte Thuram rond het halfuur nipt naast.

Patstelling na 45 minuten schaken.

 

Wie dit duel naar zich toe zou trekken? Terwijl de favoriet vooraf duidelijk was, begonnen velen nu toch aan de uitkomst te twijfelen.

 

Ook in het eerste deel na rust was de wil om risico’s te nemen schaars. Frankrijk begon nog dreigend met een knal van Tchouaméni die Casteels uitstekend pakte, maar nadien volgde het grote niks. Teleurstellend voor een ploeg met zoveel talent en klasse.

 

De Duivels - vanaf het uur met Mangala en zonder Openda - zouden daar twee prima kansen tegenover zetten. KDB lanceerde Carrasco, die door een ultieme tackle van Hernandez net niet zijn kans kon gaan. Een tegen zichzelf vechtende Lukaku deed dat rond minuut 70 wél, maar Maignan pareerde het schot.

 

Bonjour slotkwartier. Zou de ploeg die naar de kwartfinale wil nu opstaan?

 

Bijna waren dat de Duivels. Een uitstekende combinatie via Lukaku en Doku landde voor de voeten van De Bruyne. De aanvoerder lanceerde een knal, maar zag Maignan een Belgische climax verpesten.

 

Dan kwam minuut 85 - een moment dat vannacht nog in veel nachtmerries zal opduiken.


Bij een schijnbaar ongevaarlijke Franse aanval trapte de ingevallen Kolo Muani vooral in de grond. Alleen devieerde de bal via Vertonghen achter Casteels in doel. Arme Jan. 0-1.

 

Een drama. Zó gestreden, zó gevochten en dan op zo’n manier eruit … Weer een trauma tegen die vervloekte Fransen.

 

Het EK van de Duivels eindigt in tranen.

Deschamps: "België blijft een grote natie"

Coach van Frankrijk, Didier Deschamps: "Het is een terechte overwining voor ons. We hadden de meeste kansen en veel meer balbezit, wat niet altijd het geval is tegen België. Uiteindelijk hebben toch de efficiëntie gevonden, dus ben ik fier op mijn jongens. Dat mag ook, we staan opnieuw in de kwartfinale van een groot toernooi."

 

"Zes jaar geleden ging het niet goed voor jullie, vanavond ook niet, maar jullie hebben een ploeg van niveau waartegen het moeilijk voetballen is. België blijft een grote natie in het voetbal en we zijn buren: zelfs als we ons aan elkaar storen, appreciëren we elkaar ook."

Fase per fase

90+4' tweede helft
90+3'
90+3'

Einde

En daar is het laatste fluitsignaal van Nyberg. Het is op een ondankbare manier, op een manier die de Fransen betaamt, mogen we ook zeggen. De knie van Jan Vertonghen, net die van hem, stuurde een mislukt schot van Kolo Muani tegen de netten. Dé Belgische kans was er voor De Bruyne, maar Maignan hield hem van zijn doelpunt.

90+2'

Het levert niets op en Kolo Muani kan de tegenprik opzetten. Mangala haalt hem neer, en krijgt terecht geel. Het zit erop zo.

90+2'

Nog een corner, na een geweldige dribble van Doku.

90+2'

Egelstelling nu, maar met de Fransen in eigen zestien. Doku probeert het nog eens, krijgt de bal voor, maar Charles De Ketelaere staat niet op de juiste plaats.

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90+1'

Is er een Belgische Jude Bellingham op het veld te vinden?

Peter Vandenbempt
90'

We gaan in all-in modus. Dodi probeert te toveren, maar het levert geen echte kans op.

89'

Bal wijkt af op Vertonghen, Kolo Muani scoort: “En zo Casteels geklopt”

88'

Ja, hij moet iets doen natuurlijk. Tedesco brengt De Ketelaere en Lukebakio, in het stadion waar die laatste ooit zijn carrière begon.

87'

Het is om je hoed op te eten dat het dan zo gebeurt.

Peter Vandenbempt
85'
85'

De Fransen kruipen op voorsprong

Nee, niet zo! Kolo Muani trapt eigenlijk in de grond en tegen de knie van Jan Vertonghen, maar hij brengt de Fransen wel op voorsprong. Het was grote druk in de Belgische zestien, dat wel, maar dit schotje was zonder afwijken altijd te pakken voor Casteels. Pijnlijk.

83'

Weer Maignan!

Daar is plotseling hét moment voor de Belgen én Kevin De Bruyne! Goeie oversteek van Doku, en daar is de ruimte voor De Bruyne. Hard, goed schot, maar Maignan is voor de derde keer sterk op de redding. Castagne is niet dicht genoeg om in de herneming iets te doen.

80'

Aanval tegen verdediging

Het tempo is nu nog wat meer gezakt, de Fransen moeten door drie dichte linies zien door te voetballen. Dat lukt niet echt, eenmaal aan de bal is het moeilijk spelen voor de Belgen.