68'
    Jamal Musiala
    68'
    2 - 0

Drie dolle minuten bepaalden alles. Denemarken zag na rust een verrassende voorsprong afgekeurd voor bijzonder nipt buitenspel, maar zag het gastland kort daarna wél op voorsprong komen via een penalty. Nadien legde smaakmaker Jamal Musiala de eindstand vast. Duitsland trekt naar de kwartfinales.

Highlights Duitsland - Denemarken
    11 video's
    Duitsland - Denemarken in een notendop:
    1. Sleutelmoment
      Hoe hard kan voetbal zijn? Van intense vreugde naar complete verslagenheid. Joachim Andersen maakt het enkele minuten na de rust mee. Zijn openingstreffer wordt afgekeurd voor bijzonder nipt buitenspel van Delaney en twee minuten later veroorzaakt hij met ongelukkig hands een penalty, die Havertz genadeloos omzet. Een keerpunt in de wedstrijd.
    2. Man van de match
      Jamal Musiala stelde de Duitse kwalificatie twintig minuten voor het einde veilig. Op een lange bal van Schlotterbeck schudde hij de onfortuinlijke Andersen van zich af en tikte hij zijn derde goal op dit EK voorbij Schmeichel. De 21-jarige Musiala komt daarmee naast de Georgiër Georges Mikautadze op kop in de topschuttersstand. Enkel Wayne Rooney was als 18-jarige nog jonger toen hij aan drie EK-goals zat.
    3. Opvallend
      De wedstrijd werd in de eerste helft bijna een halfuur stilgelegd door een hels onweer boven Dortmund. Donder, bliksem, hevige regen en zelfs flinke hagelbollen. Voor de tweede keer al dit EK was het stadion in Dortmund het toneel van apocalyptische taferelen, nadat ook de groepswedstrijd tussen Georgië en Turkije geteisterd werd door watervallen.
    4. Statistiek
      Kai Havertz is goed op weg om Duits topscorer aller tijden te worden op het EK. Tegen Denemarken maakte hij de vierde EK-treffer in zijn carrière. Enkel Jürgen Klinsmann en Mario Gomez troffen met elk vijf goals vaker raak voor Duitsland op een EK.

Duitse blitzstart en onderbreking door noodweer

Duitsland had wat goed te maken na de non-prestatie in de laatste groepswedstrijd tegen Zwitserland en greep Denemarken meteen bij de keel. Na amper 3 minuten kopte Schlotterbeck al raak op een corner, maar zijn treffer werd afgekeurd voor een voorafgaande fout.

Het gaf de Duitsers alleen maar extra brandstof, Denemarken werd overdonderd en Schmeichel stond in een schiettent. De Anderlecht-doelman pareerde een afstandsschot van Kimmich, moest tussenbeide komen op een nieuwe kopbal van Schlotterbeck en voorkwam zowaar met zijn wang een treffer van Havertz.

De Duitse belegering baarde geen doelpunten en na 20 minuten kwam Denemarken beter in de wedstrijd. Heel veel concreet doelgevaar leverde dat niet op, al had Rüdiger wel een cruciale ingreep nodig op een schot van Eriksen.

Tien minuten voor de rust gingen de hemelsluizen plots open boven Dortmund en barstte er een hevig onweer los. Scheidsrechter Michael Oliver vond voetballen niet langer verantwoord en stuurde iedereen naar binnen.

Na een onderbreking van bijna een halfuur kwam Duitsland het best uit de kleedkamer. Raum schilderde een uitstekende voorzet op het hoofd van Havertz, maar die kopte recht op Schmeichel. In de nasleep belandde een kopbal van Schlotterbeck in het zijnet.

Aan de overkant kwam Hojlund tot twee keer toe dicht bij de 0-1. Eerst vergat hij pijnlijk balverlies van Schlotterbeck af te straffen en na een snelle tegenaanval kreeg hij oog in oog met Neuer de bal net niet over de doelman.

Andersen van held naar antiheld

Van de hemel naar de hel. Kort na de rust werd die emotionele rollercoaster pijnlijk belichaamd door Joachim Andersen. De vreugde-uitbarsting na zijn openingstreffer werd in de kiem gesmoord door nipt buitenspel en twee minuten later lag hij met hands aan de basis van een penalty voor Duitsland.

Havertz kende geen medelijden en zette de strafschop feilloos om. In een mum van tijd ging het zo van een Deense naar een Duitse droomstart in de tweede helft. Met een heerlijk technisch hoogstandje maakte Havertz er enkele minuten zelfs bijna 2-0 van, maar alleen voor Schmeichel besloot hij nipt voorlangs.

Bijna werd dat een dure misser toen Hojlund van dichtbij kon uithalen, maar hij mikte pal op Neuer. Meteen daarna nam Musiala alle twijfels weg. Op een lange bal van Schlotterbeck gaf hij Andersen het nakijken en ook de aarzelende Schmeichel bleef verslagen achter.

Duitsland zat in een zetel en kwam nog enkele keren dicht bij een derde treffer. Ook een doelpunt van Wirtz werd nog afgekeurd voor buitenspel en net voor affluiten botste Havertz nog op een knappe redding van Schmeichel.

Denemarken gaat zo zonder zege op dit EK weer huiswaarts, Duitsland zit voor het eerst sinds Euro 2016 nog eens bij de laatste acht op een groot toernooi en mag zich opmaken voor een kwartfinale tegen Spanje of Georgië.

Delaney: "Ontgoocheld, maar ook trots"

• Thomas Delaney (Denemarken): "2-0 is een duidelijke uitslag, maar er zat meer in voor ons. We hebben ons in de wedstrijd geknokt, maar mijn kleine teen stond net buitenspel en dan was er dat hands. In het moderne voetbal gaat het dan snel met de VAR. Het is moeilijk om te verwerken. Wij Denen zijn altijd trots om het shirt van de nationale ploeg te dragen, dat is altijd emotioneel. Het is jammer dat we onze fans geen overwinning konden schenken, dat doet pijn. We zijn ontgoocheld, maar ook trots. We hadden het moeilijk in het begin, maar dat hadden we ook verwacht. Daarna kwamen we beter in de wedstrijd, maar het ontbrak ons aan die finishing touch om te scoren."

• Antonio Rüdiger (Duitsland): "Dit voelt heel goed. We waren van bij het begin dominant. Het enige minpunt is dat we de wedstrijd niet sneller beslist hebben, we hebben te veel kansen laten liggen. Die lange onderbreking maakte het natuurlijk niet makkelijk, maar deze ploeg heeft veel persoonlijkheid en karakter en kan daarmee omgaan. Er wachten ons nu nog drie finales. Een voorkeur voor Spanje of Georgië? We nemen het zoals het komt."

90+7'

Duitsland zit voor het eerst sinds Euro 2016 nog eens bij de laatste acht op een groot toernooi. De Duitsers maakten het verschil in de tweede helft. Kort na de afgekeurde openingsgoal van Andersen ging de bal op de stip na hands van diezelfde onfortuinlijke Deen. Havertz kende geen genade en brak de ban voor het gastland. Musiala stelde de kwalificatie helemaal veilig met zijn derde EK-treffer.

90+5'

Voetje van Schmeichel houdt Havertz van 2e goal

90+4'

Schmeichel voorkomt de 3-0

De derde Duitse goal blijft in de lucht hangen. Nu is het Havertz die er dicht bij komt, maar Schmeichel kan met een voetveeg nog nét redding brengen.

90+3'

3-0 van Wirtz afgekeurd voor buitenspel

90+2'

De beslissing van Oliver wordt bevestigd. Opnieuw een afgekeurde goal dus in deze wedstrijd. Het blijft 2-0.

90+1'

Afgekeurde goal

Wirtz kan alleen op Schmeichel afstormen, omspeelt de doelman met een knappe schijnbeweging en werkt het keurig af. 3-0 dus, maar er wordt gefloten voor buitenspel. Er komt wel een goal check van de VAR.

90+1'

90'

Duitsland in een zetel

Ook Wirtz mag het nog eens proberen. Schmeichel heeft geen problemen met zijn schot. De wedstrijd is gespeeld, bij Denemarken is de veer gebroken.

88'

Sané mag zich al gaan voorbereiden op de kwartfinales. Anton mag de slotfase volmaken bij Duitsland.

88'
    83'

Füllkrug afgevlagd

Na een dramatische Deense pass kan Wirtz Füllkrug alleen voor Schmeichel brengen. De 3-0 lijkt een feit, maar Füllkrug krijgt de bal niet voorbij de Deense doelman. Een doelpunt had het sowieso niet opgeleverd, want er wordt terecht gefloten voor buitenspel.

81'
    81'
    80'
    80'

Applaus voor Musiala

De handen gaan op elkaar voor doelpuntenmaker Musiala. Hij wordt samen met Raum naar de kant gehaald voor Henrichs en Wirtz.

Bij Denemarken komen er drie nieuwe spelers op het veld. Bruun Larsen, Damsgaard en Wind nemen de plaatsen in van Hojlund, Christensen en Bah.