Cenk Tosun
1 - 2
Cenk Tosun
90+4'

Zelfs een betwistbare gelijkmaker kon Turkije niet van de zege houden. Tsjechië leek lang kans te maken op een onverhoopte kwalificatie, maar moest in het slot alsnog met lege handen afdruipen op het EK. Soucek wiste nog de opener van Calhanoglu uit, Tosun zorgde alsnog voor een Turks delirium. Het betekent einde verhaal voor de Tsjechen.

7 video's
Tsjechië - Turkije in een notendop
  1. Man van de Match
    Scheidsrechter Istvan Kovacs zorgde met achttien gele en twee rode kaarten voor een waanzinnig record. We wachten wel nog op een officieel rapport van de UEFA om dat te bevestigen, want er zal wat tijd nodig zijn om de administratie van de Hongaar uit te pluizen.
  2. Sleutelmoment
    Pas diep in de toegevoegde tijd kunnen de Turken opgelucht ademhalen. De ingevallen Cenk Tosun slaat de dodelijk vermoeide Tsjechen helemaal knock-out met een streep in de benedenhoek.
  3. Tsjechische pech
    Het zat de Tsjechen niet mee op dit toernooi. Een owngoal en een ongelukkige late tegentreffer tegen Portugal, een strafschop geslikt tegen Georgië en vroeg rood en een geblesseerde doelman tegen Turkije. Hoeveel ongeluk kan je hebben?

Ongeorganiseerde chaos in Hamburg

Turkije kon zelfs met een kleine nederlaag doorstoten, maar bondscoach Montella nam geen risico's. Hij voerde zeven wijzigingen door en bracht Güler aan de aftrap. De Tsjechen, die absoluut moesten winnen, rooiden het zonder Schick in de aanval.

De eerste helft bracht 'ongeorganiseerde chaos', zoals Hein Vanhaezebrouck het tijdens de rust noemde. Tsjechië zocht naar lijn in zijn spel, Turkije zocht zoals steeds de wanorde en de verwarring op. Het leverde kansen aan beide kanten op, Hranac knikte de beste over.

De uitsluiting van Barak, door twee oerdomme gele kaarten, veranderde de wedstrijd. Tsjechië plooide noodgedwongen massaal terug en hield op die manier de Turken van grote doelkansen. Zelf was het nog het gevaarlijkst, maar Jurasek kon een blitscounter niet afronden.

Kort na de rust sloeg Calhanoglu toe met een heerlijke wreeftrap. Om het allemaal nog wat erger te maken voor de Tsjechen viel doelman Stanek uit met een blessure. Güler liet van dichtbij na om zijn vervanger Kovar van dichtbij te verslaan.

Dat brak hem en heel Turkije zuur op toen Soucek vlak daarna de gelijkmaker tegen de touwen nagelde. Chory leek in de voorbereiding een overtreding te maken op doelman Günok, maar scheids Kovacs en VAR zagen er geen graten in. De wedstrijdleiding verloor trouwens gaandeweg steeds meer de pedalen. In een bitsige wedstrijd regende het gele kaarten.

In het gekkenhuis van Hamburg werd tussendoor ook nog gevoetbald. Tot diep in de toegevoegde tijd moesten de Turken zweten, maar toen knalde Tosun zijn land naar de verlossing en de achtste finale. Daarin treft het Oostenrijk. De Tsjechen gaan met één schamel puntje terug naar Praag.

90+9'

Terwijl de stewards een veldbestormer achtervolgen, blijft Kovacs duchtig kaarten uitdelen. De man is het spoor helemaal bijster.

90+9'

Potjes koken over na afloop van Tsjechië-Turkije

90+9' tweede helft
90+9'
90+9'
90+9'
90+8'

Afgelopen!

Na een bijzonder bewogen wedstrijd is het Turkije dat doorstoot als tweede in de groep. Tien Tsjechen boden heel wat weerwerk, maar voor hen is het toernooi afgelopen.

90+5'
Turkije
90+5'
90+5'

Dan toch! Tosun wandelt door Tsjechische verdediging en scoort de 1-2 in het slot

90+5'

Tosun bevrijdt Turkije!

Nu is de spanning weg! Tosun verjaagt de Turkse twijfels en duwt de Tsjechen definitief uit het toernooi. Hij krijgt de ruimte om te schieten en vindt de benedenhoek.