Dankzij penalty en sterke doelman: Georgië pakt eerste EK-punt uit geschiedenis tegen Tsjechië

 za 22 juni 2024 16:57
  1. 18' - Geel - Vladimír Coufal
  2. 37' - Geel - Guram Kashia
  3. 40' - Geel - Lukáš Provod
  4. 45+4' - Doelpunt strafschop - Georges Mikautadze (1 - 0)
  1. 47' - Geel - David Jurásek
  2. 53' - Geel - Tomáš Holeš
  3. 55' - Verv. Václav Cerný door Matej Jurasek
  4. 55' - Verv. Adam Hložek door Ondrej Lingr
  5. 59' - Doelpunt - Patrik Schick (1 - 1)
  6. 62' - Verv. Zuriko Davitashvili door Giorgi Chakvetadze
  7. 63' - Verv. Giorgi Tsitaishvili door Luka Lochoshvili
  8. 68' - Verv. Patrik Schick door Mojmir Chytil
  9. 81' - Geel - Tomáš Soucek
  10. 81' - Verv. Lukáš Provod door Antonín Barák
  11. 82' - Verv. Solomon Kvirkvelia door Giorgi Gvelesiani
  12. 82' - Geel - Giorgi Gvelesiani
  13. 82' - Verv. Chvitsja Kvaratschelia door Saba Lobzhanidze
  14. 83' - Verv. David Jurásek door Petr Ševcík
  15. 83' - Geel - Anzor Mekvabishvili
  16. 88' - Verv. Georges Mikautadze door Giorgi Kvilitaia
  17. 90+5' - Geel - Giorgi Kochorashvili
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
45+4'
Georges Mikautadze
45+4'
Georges Mikautadze
1 - 0
59'
Patrik Schick
1 - 1
Patrik Schick
59'

De nul is voor eeuwig van het bord. Georgië heeft zijn eerste punt gepakt op een groot toernooi. Tegen Tsjechië had het daar wel een penalty en een ijzersterke doelman Mamardashvili voor nodig. De Tsjechen poeierden een recordaantal voorzetten in de zestien van hun tegenstander, maar scoren lukte niet meer in het slot: 1-1. Ook Georgië miste nog een torenhoge kans. Dat resulteert in een puntendeling waar beide ploegen weinig mee opschieten.

Hoogtepunten
12 video's
Georgië - Tsjechië in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Pompen of verzuipen voor de Georgiërs in het slot, maar in de allerlaatste minuut krijgen ze op de counter dé kans om de zege te stelen. Lobzhanidze laat ze jammerlijk liggen.
  2. Man van de Match
    Giorgi Mamardashvili was een gigant in de goal van Georgië. De doelman van Valencia werd enkel geklopt door twee vreemde caramboles en was voor de rest van de middag foutloos.
  3. Opvallend
    Patrik Schick is de eerste man die op het EK scoort met rechts, met links, met zijn hoofd en met zijn lichaam. De Tsjech viel wel geblesseerd uit.
  4. Pechvogel
    Voor Robin Hranac is het stilaan een ramptoernooi aan het worden. Tegen Portugal maakte hij een owngoal en ging hij in de fout bij de fatale late tegengoal, en vandaag veroorzaakte hij ongelukkig een penalty.

Tsjechië botst op moedig Georgië

Op papier was deze wedstrijd misschien een onaantrekkelijke affiche, maar op het gras van Hamburg toonden Georgië en Tsjechië toch iets anders. Na een flukse start van de Georgiërs namen de Tsjechen over. In één minuut moest Mamardashvili liefst drie keer bij de pinken zijn.

 

Halverwege de eerste helft had Hlozek dan ook twee beurten nodig om de doelman te verslaan, maar de VAR strooide roet in zijn eten. Hlozek duwde de bal - onbewust - met zijn arm over de lijn. Na die tegenvaller nam Georgië geruisloos over, zonder echt gevaarlijk te worden. Handspel van Hranac hielp de toernooidebutant echter aan een strafschop. Mikautadze zette die om, en zo gingen we met een verrassende 1-0 rusten.

 

Na de rust was Tsjechië aanvankelijk minder dominant. Gaandeweg sijpelde de energie echter weg uit de Georgische benen en werd de druk groter. Uiteindelijk werden de Tsjechen ook beloond. Invaller Lingr kopte tegen de paal, maar Schick was goed gevolgd en werkte de bal met zijn borst over de doellijn.

 

Daarna was het pas echt pompen of verzuipen voor de Georgiërs. Krejci en Lingr kopten voorlangs, maar het leek de Tsjechen aan inspiratie te ontbreken. De vele voorzetten werden vaak te gemakkelijk opgeruimd. In de laatste minuut kwam Georgië zelfs nog dicht bij de onverhoopte 2-1. Chakvetadze deed alles goed, Lobzhanidze miste de opgelegde kans.

 

Met één puntje is geen van beide landen uitgeschakeld, maar het wordt een lastige slotspeeldag. Georgië treft Portugal, Tsjechië bekampt dan Turkije.

Fase per fase

90+6'

Einde!

Tsjechië en Georgië houden het op een 1-1 gelijkspel, en daar zullen ze allebei om verschillende redenen om vloeken.

90+6'

Geen 2-1! Lobzhanidze schiet onbesuisd over

90+6' tweede helft
90+5'

Chakvetadze ontsnapt met twee ploegmaats tegen één Tsjech. Hij doet alles goed en bedient Lobzhanidze, maar die schiet onbesuisd over!

90+3'

Het zweet loopt door de bilspleten van de Georgische fans in het stadion. Hun helden zijn bijzonder dicht bij een puntje. Tsjechië omsingelt de rechthoek, maar Georgië houdt vol.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
89'

De tijd tikt langzaam weg. Vindt Tsjechië nog een goal?

85'

Tsjechen willen winnen

Het is puur overleven voor Georgië, dat aanvallend niks meer in elkaar krijgt. Tsjechië voert de druk op, maar kan voorlopig geen uitgesproken kansen versieren.

83'

Siebert toont geel aan Mekvabishvili. De scheids zal straks werk hebben aan zijn administratie.

83'
82'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.