Dumfries staat in buitenspelpositie.

Eerste 0-0 op dit EK, maar Nederland en Frankrijk verzorgen wel het spektakel

 vr 21 juni 2024 22:54
  1. 31' - Geel - Jerdy Schouten
  1. 73' - Verv. Xavi Simons door Georginio Wijnaldum
  2. 73' - Verv. Jerdy Schouten door Joey Veerman
  3. 73' - Verv. Jeremie Frimpong door Lutsharel Geertruida
  4. 75' - Verv. Ousmane Dembélé door Kingsley Coman
  5. 75' - Verv. Marcus Thuram door Olivier Giroud
  6. 79' - Verv. Memphis Depay door Wout Weghorst

De clash tussen Nederland en Frankrijk heeft geen winnaar opgeleverd. Frankrijk kreeg de beste kansen, maar Nederland zag een goal van Xavi Simons afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel. Kylian Mbappé kwam ondanks het masker voor zijn gebroken neus niet in actie.

12 video's
Nederland - Frankrijk in een notendop:
  1. Man van de match
    Zonder doelpuntenmakers is het logisch om naar de keepers te kijken. Bart Verbruggen stak er nog ietwat bovenuit. Zijn 3 saves waren broodnodig om de 0 te houden. Ook in de opbouw speelde hij prima.
  2. Sleutelmoment
    20 minuten voor het einde lijkt Nederland helemaal tegen de gang van het spel in op voorsprong te komen. Xavi Simons scoort, maar Dumfries staat buitenspel en hindert Maignan. De bal leek wel al buiten bereik te zijn voor de Franse doelman.
  3. Opvallend
    Kylian Mbappé kwam niet van de bank. Hij trainde nog niet volop mee bij de Fransen en was dus toch nog niet fit genoeg om te spelen. De sterspeler verscheen wel tijdens de opwarming met een neusmasker.
  4. Statistiek
    Voor Ronald Koeman is het zijn eerste gelijkspel in zijn tweede periode als bondscoach van Oranje. In de 14 vorige duels waren er 9 overwinningen en 5 nederlagen.

Geen goals in hoogstaande beginfase

Nederland en Frankrijk ontmoetten elkaar in een van de affiches van de groepsfase. Het was wel een topmatch zonder een topspeler. Kylian Mbappé stond niet in de basis na zijn neusbreuk.

 

Na exact 1 minuut moest Mike Maignan al ingrijpen bij een gekraakt schot van Frimpong. Collega Bart Verbruggen kwam kort erna ook in actie. Hij pareerde een afstandsschot van Antoine Griezmann

 

Na een kwartier kreeg Adrien Rabiot een enorme kans. Dicht bij doel kwam hij oog in oog met Verbruggen, maar hij besliste om af te leggen naar Griezmann, die niet tot schieten kwam. 

 

Cody Gakpo zorgde dan weer ei zo na voor de 1-0. Een save van Maignan was cruciaal bij het gericht schot. 

Frankrijk trekt wél door

In de rest van de eerste helft waren de kansen beperkt. Marcus Thuram schoot nog wild over en naast. Vlak voor rust kopte Griezmann naar doel, maar Verbruggen kon makkelijk klemmen. 

 

Nederland was zeker de evenknie. Het viel een stuk sneller aan met Frimpong en Simons als aanstokers. Kansen leverde het niet meer op. 

 

Even veel spektakel na rust? Niet meteen. 

 

Het tempo verdween ietwat uit de partij, tot Frankrijk op het uur baas werd. Thuram (naast) en Tchouaméni (over) besloten matig. 

 

Antoine Griezmann kwam wel heel dicht bij de openingstreffer. Met een beenveeg kon Verbruggen de 0-1 opnieuw voorkomen. 

Lijnrechter verpest oranje feest

Het was zowaar aan de andere kant van het veld dat de netten trilden. 

 

Maignan pareerde een poging van Memphis Depay, maar moest zich wel omdraaien bij een schot van Xavi Simons. 

 

Het Nederlands feest was wel van korte duur. De lijnrechter vlagde voor buitenspel. Dumfries stond in de buurt van de Franse doelman en voorkwam zo dat Maignan naar de bal kon duiken. Nog altijd 0-0 dus. 

 

Frankrijk was zijn momentum kwijt. Het bracht frisse mannen, maar Kylian Mbappé bleef op de bank. Hij moest toezien dat er weinig gebeurde in de slotfase. 

 

Les Bleus zochten het meest naar de goal, maar de brilscore bleef staan. Zo leiden Nederland en Frankrijk nu samen in groep D en zijn beide teams nog niet helemaal zeker van de 1/8e finales. 

Van Dijk: "Afgekeurde goal was geldig"

  • Antoine Griezmann (Frankrijk): "Het is echt jammer. Op tactisch vlak deden we het goed. Nu moeten we rustig blijven. Het komt wel goed."

 

  • Virgil van Dijk (Nederland): "We kunnen leven met een punt. Het is goed meegenomen. De goal die afgekeurd werd, was een geldige goal volgens wat ik zag. We lagen toen onder, maar het is niet gek dat je tegen Frankrijk moeilijke fases hebt. Op de counter zijn we er een paar keer goed uitgekomen. Het kon misschien iets beter, maar we hebben het nog altijd in eigen handen."

Fase per fase

22:57

Geen winnaar in topper

Nederland en Frankrijk kunnen elkaar niet verschalken. Vooral voor rust regende het kansen. In de tweede helft lag het tempo een pak lager. Net wanneer Les Bleus dicht bij de 0-1 kwamen, scoorde Oranje. De lijnrechter zag wel (terecht) buitenspel. Dumfries verpeste het feestje van Xavi Simons. De doelpunten bleven uit en zo is de eerste 0-0 van het EK een feit. 

90+6' tweede helft
90+3'

Nederland tikt rustig rond achterin. Het neemt vrede met een gelijkspel. 

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

Ondanks de lange pauze bij de afgekeurde goal komen er 'slechts' 5 minuten bij. Frankrijk maakt nog het meest kans op de winnende treffer. 

86'

Toch eens Frankrijk

Vier minuten voor het einde schiet Frankrijk wakker. Giroud legt af met het hoofd, maar kan net niet Griezmann bereiken. Veerman greep prima in. 

82'

Wandelvoetbal

De wedstrijd stevent af op een brilscore. Nederland heeft nu de bal, maar doet er bitter weinig mee. 

80'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
79'

Depay out, Weghorst in

Supersub Wout Weghorst mag nog een kwartiertje meevoetballen. Opvallend: in de voorbije drie matchen van Oranje scoorde hij telkens na een invalbeurt. 

79'
78'

Het was voor Frankrijk toch even schrikken bij de afgekeurde goal. De bloeiperiode van Les Bleus is zo voorbij. 

76'

Giroud est là

Ook Didier Deschamps grijpt in. Ervaren spits Olivier Giroud maakt zijn intrede. Kylian Mbappé blijft voorlopig zitten. 

75'
73'
73'

Meteen drie wissels

Bijna-doelpuntenmaker Xavi Simons gaat naar de bank. Ook voor Frimpong en Schouten zit de match erop. Wijnaldum, Geertruida en Veerman vallen in. 

73'

Xavi Simons trapt de bal tegen de netten, maar ziet zijn goal afgekeurd worden voor buitenspel