Ga naar de inhoud
Voor Polen is het EK gedaan.
Europees Kampioenschap
speeldag 3

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Zweden
7
3
2
0
1
4
2
2
Spanje
5
3
1
0
2
6
1
3
Slovakije
3
3
1
2
0
2
7
4
Polen
1
3
0
2
1
4
6
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
2
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
3
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
4
Polen
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
2
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
3
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
4
Polen
0
0
0
0
0
0
0
ZwedenPolen
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Michael Oliver
stadion
Gazprom Arena
toeschouwers
14252

2 goals van Lewandowski volstaan niet, Polen blaast de aftocht

 wo 23 juni 2021 19:54
Zweden
einde
3-2
Polen
  1. 10' - Geel - Marcus Danielson
  1. 59' - Doelpunt - Emil Forsberg (2 - 0)
  2. 61' - Doelpunt - Robert Lewandowski (2 - 1)
  3. 83' - Geel - Kamil Glik
  4. 84' - Doelpunt - Robert Lewandowski (2 - 2)
  5. 90+4' - Doelpunt - Viktor Claesson (3 - 2)
Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 23/06/21 - 18:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
59'
Emil Forsberg
59'
Emil Forsberg
2 - 0
61'
Robert Lewandowski
2 - 1
Robert Lewandowski
61'
84'
Robert Lewandowski
2 - 2
Robert Lewandowski
84'
90+4'
Viktor Claesson
90+4'
Viktor Claesson
3 - 2

Polen moet het EK al na 3 matchen verlaten. In een amusante match tegen Zweden kon het na 2 goals van Forsberg en 2 goals van Lewandowski beide kanten uit in de slotfase. Maar het dubbeltje viel de richting van Zweden uit, dat meteen ook groepswinnaar is.

Zweden - Polen in een notendop:

  • Sleutelmoment: In minuut 84 maakt Lewandowski de 2-2 en lijkt een Poolse overwinning nog in de maak, maar gek genoeg stokt net dan de Poolse aanvalsmachine. Werd de stress hen teveel?

  • Man van de match: Forsberg en Lewandowski scoorden beiden twee keer, maar invaller Kulusevski had een impact om U tegen te zeggen. Met twee assists stelde hij de Zweedse groepswinst veilig.

  • Opvallend: De Polen kunnen toch zo moeilijk winnen van de Zweden. Forsberg en Kulusevski zorgden voor de 9e opeenvolgende zege tegen de Polen. Het is al van 1997 geleden dat de Polen eens niet verloren.

Samenvatting van Zweden - Polen (3-2)

De Polen en de Belgen vloeken al na 81 seconden

Na twee speeldagen pronkte Zweden ietwat verrassend op de eerste plek in zijn groep. Bij het ingaan van de slotspeeldag was het al zeker van een plek bij de laatste 16. Dat kon niet gezegd worden van de Polen, die moesten winnen om nog door te stoten. Dat zou de Rode Duivels ook meteen een zware tegenstander uit groep F doen vermijden.

 

Die hoop konden de Belgen al snel opbergen, want na amper 81 seconden kwamen de Zweden al op voorsprong. Isak werd vlak voor de zestien getorpedeerd, maar Forsberg griste het leer mee en liet doelman Szczesny geen schijn van een kans met een laag gekruist schot.

 

Konden het Poolse matchplan dan de vuilbak in? Nee, allerminst. De Polen bleven de Zweedse defensie bestoken met voorzetten vanop de flanken, in de hoop superster Lewandowski te bereiken. Eén keer leek dat te gaan werken, maar Lewandowski kopte de hoekschop tegen de lat en ook in de herneming knikte hij de bal tegen de dwarsligger.

Dat was snel! Forsberg zet Zweden al na anderhalve minuut op 1-0

Kulusevski en Lewandowski dirigeren een beklijvende tweede helft

In de tweede helft wachtten Zielinski en Quaison niet lang om elkaars doelman te testen. Op echt doelgevaar was het wachten op de comeback van Kulusevski, terug uit quarantaine na een positieve coronatest. Na nog geen 5 minuten schotelde hij Forsberg zijn tweede van de avond voor en zo leek het lot van de Polen op het uur bezegeld.

 

Maar schijn bedriegt, want minuten later trapte de onvermijdelijke Lewandowski Polen weer in de partij. Een imposante sprint werd gevolgd door een heerlijke krulbal. Tussen twee verdedigers, over doelman Olsen en vooral: in de verste hoek. Swierczok leek de Polen helemaal langszij te brengen, maar bij de gelijkmaker stond hij net een voet buitenspel.

 

Niemand die geloofde dat het in Sint-Petersburg bij 2-1 zou blijven. De Polen gooiden al hun aanvallers in de strijd en dat loonde. Lewandowski, het spilpunt van elke Poolse aanval, kreeg alle tijd om de voorzet van Frankowski te controleren en voor de neus van Olsen een hoek uit te kiezen: 2-2 en de Polen waren het delirium nabij.

 

We leken te wachten op de volgende Poolse aanval, maar op het moment van de waarheid stokte de rode machine. Zweden profiteerde en stelde diep in de toegevoegde tijd zijn leidersplaats veilig. Supersub Kulusevski bood Claesson een niet te missen kans aan en dat deed hij ook niet. Zo stoot Zweden onverhoopt door als groepsleider, Polen moet zijn koffers pakken.

2x Lewandowski en nog 2x Zweden in de 2e helft

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+5'

Zweden is groepswinnaar, Polen moet naar huis

Na een bij wijlen beklijvend duel moeten de Polen alsnog naar huis. Lewandowski en co leken op weg naar een Houdini-act, maar werden geklopt door de efficiënte Zweden.

90+5'

Claesson knijpt Polen helemaal dood: 3-2

90+4'
90+4'

Zweden breekt de Poolse harten!

In de toegevoegde tijd wordt Polen dan toch knockout getikt! Kulusevski geeft de bal heerlijk mee met Claesson, die de 3-2-eindstand op het bord lijkt te zetten.

90+3'

Larsson kan de bal niet laaghouden

Kulusevski met een prima rush op links. Hij tikt de bal meteen door naar Larsson, die op rechts is meegelopen. De Zweedse aanvoerder trapt overhaast over!

90+1'

Polen dringt nog aan in het slot

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

extra time

89'

Lewandowski op de verrassing!

Lewandowski lijkt een voorzet te trappen, maar Olsen moet zich reppen om die bal aan de tweede paal uit zijn doel te houden. In de herneming wordt de bal opnieuw voor doel gebracht, maar kan Lindelöf een Poolse kopbal nog afweren.

87'

Lewandowski staat plots helemaal vrij voor doel, koud kunstje: 2-2

85'

Redding

Berszynski neemt een afvallende bal meteen op de slof, maar een zacht boogballetje wordt makkelijk geplukt door Olsen.

84'

Lewandowski hangt de bordjes gelijk!

Gaat het nog stormen in Sint-Petersburg? Frankowski sprint de linkerflank af, legt de bal panklaar voor de voeten van Lewandowski, die de hoek kan uitkiezen en Olsen klopt!

83'
83'

Kulusevski is Glik te slim en te snel af. Niet verwonderlijk, want de Pool is nu eenmaal niet van de snelste.

82'

Kijk eens naar al dat aanvallend geweld bij de Polen. Ze hebben zowat al hun opties op het veld gegooid.

Aster Nzeyimana
81'