2 goals van Lewandowski volstaan niet, Polen blaast de aftocht

  Polen moet het EK al na 3 matchen verlaten. In een amusante match tegen Zweden kon het na 2 goals van Forsberg en 2 goals van Lewandowski beide kanten uit in de slotfase. Maar het dubbeltje viel de richting van Zweden uit, dat meteen ook groepswinnaar is.

  Zweden - Polen in een notendop:

  • Sleutelmoment: In minuut 84 maakt Lewandowski de 2-2 en lijkt een Poolse overwinning nog in de maak, maar gek genoeg stokt net dan de Poolse aanvalsmachine. Werd de stress hen teveel?

  • Man van de match: Forsberg en Lewandowski scoorden beiden twee keer, maar invaller Kulusevski had een impact om U tegen te zeggen. Met twee assists stelde hij de Zweedse groepswinst veilig.

  • Opvallend: De Polen kunnen toch zo moeilijk winnen van de Zweden. Forsberg en Kulusevski zorgden voor de 9e opeenvolgende zege tegen de Polen. Het is al van 1997 geleden dat de Polen eens niet verloren.

  Samenvatting van Zweden - Polen (3-2)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De Polen en de Belgen vloeken al na 81 seconden

  Na twee speeldagen pronkte Zweden ietwat verrassend op de eerste plek in zijn groep. Bij het ingaan van de slotspeeldag was het al zeker van een plek bij de laatste 16. Dat kon niet gezegd worden van de Polen, die moesten winnen om nog door te stoten. Dat zou de Rode Duivels ook meteen een zware tegenstander uit groep F doen vermijden.

   

  Die hoop konden de Belgen al snel opbergen, want na amper 81 seconden kwamen de Zweden al op voorsprong. Isak werd vlak voor de zestien getorpedeerd, maar Forsberg griste het leer mee en liet doelman Szczesny geen schijn van een kans met een laag gekruist schot.

   

  Konden het Poolse matchplan dan de vuilbak in? Nee, allerminst. De Polen bleven de Zweedse defensie bestoken met voorzetten vanop de flanken, in de hoop superster Lewandowski te bereiken. Eén keer leek dat te gaan werken, maar Lewandowski kopte de hoekschop tegen de lat en ook in de herneming knikte hij de bal tegen de dwarsligger.

  Dat was snel! Forsberg zet Zweden al na anderhalve minuut op 1-0

  Kulusevski en Lewandowski dirigeren een beklijvende tweede helft

  In de tweede helft wachtten Zielinski en Quaison niet lang om elkaars doelman te testen. Op echt doelgevaar was het wachten op de comeback van Kulusevski, terug uit quarantaine na een positieve coronatest. Na nog geen 5 minuten schotelde hij Forsberg zijn tweede van de avond voor en zo leek het lot van de Polen op het uur bezegeld.

   

  Maar schijn bedriegt, want minuten later trapte de onvermijdelijke Lewandowski Polen weer in de partij. Een imposante sprint werd gevolgd door een heerlijke krulbal. Tussen twee verdedigers, over doelman Olsen en vooral: in de verste hoek. Swierczok leek de Polen helemaal langszij te brengen, maar bij de gelijkmaker stond hij net een voet buitenspel.

   

  Niemand die geloofde dat het in Sint-Petersburg bij 2-1 zou blijven. De Polen gooiden al hun aanvallers in de strijd en dat loonde. Lewandowski, het spilpunt van elke Poolse aanval, kreeg alle tijd om de voorzet van Frankowski te controleren en voor de neus van Olsen een hoek uit te kiezen: 2-2 en de Polen waren het delirium nabij.

   

  We leken te wachten op de volgende Poolse aanval, maar op het moment van de waarheid stokte de rode machine. Zweden profiteerde en stelde diep in de toegevoegde tijd zijn leidersplaats veilig. Supersub Kulusevski bood Claesson een niet te missen kans aan en dat deed hij ook niet. Zo stoot Zweden onverhoopt door als groepsleider, Polen moet zijn koffers pakken.

  2x Lewandowski en nog 2x Zweden in de 2e helft