Zwitserland stuurt Turkije met lege handen naar huis en mag zelf nog hopen

  Turkije heeft op dit EK geen al te beste beurt gemaakt. Vooraf kregen ze het etiket van outsider opgeplakt, maar uiteindelijk moeten de Turken met 0 punten op zak het toernooi verlaten. Ze verloren ook hun derde partij tegen Zwitserland. De ploeg van Shaqiri mag nog hopen op de 1/8e finales.

  Zwitserland - Turkije in een notendop:

  • Sleutelmoment: De Zwitsers komen na slechts 6 minuten op voorsprong tegen de Turken, die ook al tegen Italië en Wales niet konden reageren na een tegendoelpunt. Het ideale scenario voor Zwitserland.

  • Man van de match: Xherdan Shaqiri, de 'Alpijnse Messi', kon zijn bijnaam tegen Wales en Italië allerminst eer aandoen. Vandaag blonk de kleine spierbundel wel uit met twee doelpunten.

  • Opvallend: De Turken golden vooraf als mogelijke verrassing van het tornooi, maar stelden teleur met drie nederlagen. Dat is voor Turkije al geleden van het EK 1996, toen het zijn meerdere moest erkennen in Portugal, Kroatië en Denemarken.

  Samenvatting van Zwitserland - Turkije (3-1)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Efficiënte Zwitsers kennen een droomstart

  Na twee speeldagen telden Zwitserland en Turkije respectievelijk 1 en 0 punten. Ruim onvoldoende om aanspraak te maken op een plaats bij de laatste 16 en dus moest er gewonnen geworden door beide teams. Het ideale scenario voor een aangename pot voetbal.

   

  Turkije kon allesbehalve overtuigen in z’n eerste twee groepsduels, maar schoot deze keer wel goed uit de startblokken. Toch was het Seferovic die de Zwitsers al na een handvol minuten op voorsprong trapte. De spits van Benfica kreeg te veel ruimte en vloerde Cakir met een lage kruisraket.

   

  De Zwitsers hadden alles onder controle zonder echt te domineren. Nog voor het halfuur kreeg ook Shaqiri voor het Turkse doelgebied alle tijd om aan te leggen en met een prachtige krul in de winkelhaak verdubbelde hij de Zwitserse voorsprong.

   

  Enkele minuten later verzuimde de kleine spierbundel zelfs de 3-0 te maken, maar oog in oog met Cakir moest hij zijn meerdere erkennen in de Turkse goalie. En de Turken? Die beperkten zich tot enkele afstandsschoten, maar Yann Sommer zweefde die stuk voor stuk uit zijn doel.

  Seferovic knalt Zwitserland op 1-0 tegen Turkije

  Shaqiri pakt uit met knappe plaatsbal en verdubbelt de voorsprong: 2-0

  Shaqiri smoort een Turkse remonte snel in de kiem

  De waardeverhoudingen bleven na de rust ongewijzigd. Na een kwartier leek Seferovic op weg naar een gespiegelde kopie van zijn openingstreffer, al zat Cakir er deze keer nog met de vingertoppen tussen. Ondertussen had Wales een rode kaart geslikt tegen Italië en dat gaf de Zwitserse burger moed.

   

  Toch kreeg die hoop al snel een flinke dreun wanneer Kahveci het eerste EK-doelpunt van de Turken enig mooi voorbij Sommer schilderde. Uiteindelijk bleek het niet meer dan een voetnoot te worden, want 5 minuten later fusilleerde Shaqiri de Turkse doelman met z’n tweede treffer van de avond.

   

  Omdat Wales 1-0 achterstond in Rome, stond Zwitserland enkel achter op basis van het mindere doelsaldo. Twee treffers konden die situatie omkeren, maar zonder de inmiddels gewisselde Shaqiri, Seferovic en Embolo waren de troepen van bondscoach Petkovic niet meer bij machte om de score verder uit te diepen.

   

  Daardoor eindigen de Zwitsers pas als derde in hun groep, maar met 4 punten achter hun naam mogen ze toch dromen van een plekje bij de laatste 16. Ten laatste woensdag kent het zijn lot. De Turken weten na drie nederlagen en slechts één gemaakt doelpunt dan weer dat hun tornooi er helemaal opzit.

  Kahveci scoort de eerste Turkse goal van het EK, maar het is wel meteen een pareltje

  Shaq-attack! Zwitserland heeft eindelijk de 3e goal te pakken

  Petkovic: "Dit zou moeten volstaan om door te stoten"

  • Vladimir Petkovic (bondscoach Zwitserland): "Het was geen perfecte match, maar wel een goeie match. We nog meer kunnen scoren, maar dit zou moeten volstaan om door te stoten naar de volgende ronde. Het was een lastige groepsfase door het vele reizen. Morgen is het de verkeerde dat we een tijdzone van 2 uur overschrijden. Ik moet mijn spelers feliciteren met hoe ze ermee zijn omgegaan."
   
  • Senol Günes (bondscoach Turkije): "Dit team zal het Turkse voetbal voor de komende 10 jaar bepalen, maar deze prestatie op dit EK is onaanvaardbaar. En daar ben ik verantwoordelijk voor. Maar ik niet alleen. Ook de media, het bestuur en de rest van de trainersstaf zijn verantwoordelijk. Net als de spelers en hun individuele fouten. Voor het toernooi dachten ze dat we de finale zouden halen, nu krijgen we van overal kritiek. Aan een ontslag denk ik nu nog niet."