Ga naar de inhoud
Zwitserland stuurt Turkije met 0 punten naar huis.
Europees Kampioenschap
speeldag 3

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
9
3
3
0
0
7
0
2
Wales
4
3
1
1
1
3
2
3
Zwitserland
4
3
1
1
1
4
5
4
Turkije
0
3
0
3
0
1
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
4
Turkije
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
4
Turkije
0
0
0
0
0
0
0
ZwitserlandTurkije
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Slavko Vincic
stadion
Olympisch Stadion Bakoe
toeschouwers
17138

Zwitserland stuurt Turkije met lege handen naar huis en mag zelf nog hopen

 zo 20 juni 2021 19:47
  1. 26' - Doelpunt - Xherdan Shaqiri (2 - 0)
  1. 62' - Doelpunt - Irfan Kahveci (2 - 1)
  2. 63' - Verv. Kaan Ayhan door Okay Yokuslu
  3. 71' - Geel - Hakan Çalhanoglu
  4. 75' - Geel - Zeki Çelik
Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 20/06/21 - 18:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
26'
Xherdan Shaqiri
26'
Xherdan Shaqiri
2 - 0
62'
Irfan Kahveci
2 - 1
Irfan Kahveci
62'

Turkije heeft op dit EK geen al te beste beurt gemaakt. Vooraf kregen ze het etiket van outsider opgeplakt, maar uiteindelijk moeten de Turken met 0 punten op zak het toernooi verlaten. Ze verloren ook hun derde partij tegen Zwitserland. De ploeg van Shaqiri mag nog hopen op de 1/8e finales.

Zwitserland - Turkije in een notendop:

  • Sleutelmoment: De Zwitsers komen na slechts 6 minuten op voorsprong tegen de Turken, die ook al tegen Italië en Wales niet konden reageren na een tegendoelpunt. Het ideale scenario voor Zwitserland.

  • Man van de match: Xherdan Shaqiri, de 'Alpijnse Messi', kon zijn bijnaam tegen Wales en Italië allerminst eer aandoen. Vandaag blonk de kleine spierbundel wel uit met twee doelpunten.

  • Opvallend: De Turken golden vooraf als mogelijke verrassing van het tornooi, maar stelden teleur met drie nederlagen. Dat is voor Turkije al geleden van het EK 1996, toen het zijn meerdere moest erkennen in Portugal, Kroatië en Denemarken.

Samenvatting van Zwitserland - Turkije (3-1)

Efficiënte Zwitsers kennen een droomstart

Na twee speeldagen telden Zwitserland en Turkije respectievelijk 1 en 0 punten. Ruim onvoldoende om aanspraak te maken op een plaats bij de laatste 16 en dus moest er gewonnen geworden door beide teams. Het ideale scenario voor een aangename pot voetbal.

 

Turkije kon allesbehalve overtuigen in z’n eerste twee groepsduels, maar schoot deze keer wel goed uit de startblokken. Toch was het Seferovic die de Zwitsers al na een handvol minuten op voorsprong trapte. De spits van Benfica kreeg te veel ruimte en vloerde Cakir met een lage kruisraket.

 

De Zwitsers hadden alles onder controle zonder echt te domineren. Nog voor het halfuur kreeg ook Shaqiri voor het Turkse doelgebied alle tijd om aan te leggen en met een prachtige krul in de winkelhaak verdubbelde hij de Zwitserse voorsprong.

 

Enkele minuten later verzuimde de kleine spierbundel zelfs de 3-0 te maken, maar oog in oog met Cakir moest hij zijn meerdere erkennen in de Turkse goalie. En de Turken? Die beperkten zich tot enkele afstandsschoten, maar Yann Sommer zweefde die stuk voor stuk uit zijn doel.

Seferovic knalt Zwitserland op 1-0 tegen Turkije

Shaqiri pakt uit met knappe plaatsbal en verdubbelt de voorsprong: 2-0

Shaqiri smoort een Turkse remonte snel in de kiem

De waardeverhoudingen bleven na de rust ongewijzigd. Na een kwartier leek Seferovic op weg naar een gespiegelde kopie van zijn openingstreffer, al zat Cakir er deze keer nog met de vingertoppen tussen. Ondertussen had Wales een rode kaart geslikt tegen Italië en dat gaf de Zwitserse burger moed.

 

Toch kreeg die hoop al snel een flinke dreun wanneer Kahveci het eerste EK-doelpunt van de Turken enig mooi voorbij Sommer schilderde. Uiteindelijk bleek het niet meer dan een voetnoot te worden, want 5 minuten later fusilleerde Shaqiri de Turkse doelman met z’n tweede treffer van de avond.

 

Omdat Wales 1-0 achterstond in Rome, stond Zwitserland enkel achter op basis van het mindere doelsaldo. Twee treffers konden die situatie omkeren, maar zonder de inmiddels gewisselde Shaqiri, Seferovic en Embolo waren de troepen van bondscoach Petkovic niet meer bij machte om de score verder uit te diepen.

 

Daardoor eindigen de Zwitsers pas als derde in hun groep, maar met 4 punten achter hun naam mogen ze toch dromen van een plekje bij de laatste 16. Ten laatste woensdag kent het zijn lot. De Turken weten na drie nederlagen en slechts één gemaakt doelpunt dan weer dat hun tornooi er helemaal opzit.

Kahveci scoort de eerste Turkse goal van het EK, maar het is wel meteen een pareltje

Shaq-attack! Zwitserland heeft eindelijk de 3e goal te pakken

Petkovic: "Dit zou moeten volstaan om door te stoten"

  • Vladimir Petkovic (bondscoach Zwitserland): "Het was geen perfecte match, maar wel een goeie match. We nog meer kunnen scoren, maar dit zou moeten volstaan om door te stoten naar de volgende ronde. Het was een lastige groepsfase door het vele reizen. Morgen is het de verkeerde dat we een tijdzone van 2 uur overschrijden. Ik moet mijn spelers feliciteren met hoe ze ermee zijn omgegaan."
 
  • Senol Günes (bondscoach Turkije): "Dit team zal het Turkse voetbal voor de komende 10 jaar bepalen, maar deze prestatie op dit EK is onaanvaardbaar. En daar ben ik verantwoordelijk voor. Maar ik niet alleen. Ook de media, het bestuur en de rest van de trainersstaf zijn verantwoordelijk. Net als de spelers en hun individuele fouten. Voor het toernooi dachten ze dat we de finale zouden halen, nu krijgen we van overal kritiek. Aan een ontslag denk ik nu nog niet."

Fase per fase

90+4' tweede helft
90+4'

Zwitserland wint, maar neemt plaats in de wachtkamer

Zwitserland wint overtuigend met 3-1 van Turkije met onder meer twee treffers van Shaqiri. Op basis van doelsaldo eindigen de Zwitsers als derde, dus moeten zij nog enkele dagen afwachten voor ze weten of ze al dan niet doorstoten.

90+4'

Sommer ligt in de weg van de 3-2

90+1'

extra time

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
88'

Müldür trapt echt op Sommer!

Een Turkse voorzet hobbelt tussen alle Zwitserse verdedigers door tot bij Müldür. Die moet meteen besluiten met zijn mindere rechter en dat is de redding van Sommer, die de bal recht op zich krijgt.

87'

Het spel is de laatste tien minuten serieus verwaterd. Voor Turkije is het tornooi afgelopen, maar de Zwitsers moeten nog steeds twee keer scoren om zich te verzekeren van de tweede plek. Anders is het nog een aantal dagen bang afwachten.

85'

Twee nieuwe Zwitsers

Benito en Mehmedi mogen zich nog een dikke 5 minuten tonen in de laatste groepswedstrijd. Kunnen zij de Zwitsers nog naar een doelpuntje of twee helpen? Ze hebben het in elk geval nodig.

84'

Nieuwe aansluitingstreffer voor Turkije laat op zich wachten

82'

Bij deze stand komt Zwitserland nog steeds 2 doelpunten tekort om door te stoten.

Geert Heremans
79'

Turkije en afstandsschoten: vanavond een vaak beproefd recept, maar daarom niet altijd geslaagd. Ünder is deze keer schutter van dienst, maar zijn schot zoeft zo'n meter over het doel van Sommer.

78'

Pegel van Xhaka spat uiteen op de paal

77'

Xhaka treft de paal en krijgt geen strafschop

De vrije trap van Xhaka vliegt tegen de paal! In de herneming krijgt de Zwitserse aanvoerder een pot van Yilmaz, maar de scheidsrechter wil van geen strafschop weten!

76'

Interessante vrije trap voor de Zwitsers

Xhaka gaat even op wandel en komt onderweg het been van Söyüncü tegen. Dat blijft iets te veel hangen, waardoor de Zwitsers een interessante vrije trap krijgen.

76'
75'
74'

Intussen heeft Calhanoglu ook een kaart geslikt voor een frutstratiefoutje en hetzelfde lot is Celik beschoren.

73'

Shaq-attack! Zwitserland heeft eindelijk de 3e goal te pakken