Ga naar de inhoud
Italië blijft foutloos op het EK.
Europees Kampioenschap
speeldag 3

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
9
3
3
0
0
7
0
2
Wales
4
3
1
1
1
3
2
3
Zwitserland
4
3
1
1
1
4
5
4
Turkije
0
3
0
3
0
1
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
4
Turkije
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
4
Turkije
0
0
0
0
0
0
0
ItaliëWales
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Ovidiu Hategan
stadion
Stadio Olimpico
toeschouwers
11541

Italië met perfect rapport door, ook verliezer Wales naar 1/8e finales

 zo 20 juni 2021 19:51
Italië
einde
1-0
Wales
  1. 51' - Geel - Joe Allen
  2. 55' - Rood - Ethan Ampadu
  3. 79' - Geel - Chris Gunter
  4. 79' - Geel - Matteo Pessina
  Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 20/06/21 - 18:00

  Italië heeft met zijn B-team zijn perfecte parcours op het EK niet te grabbel gegooid. Wales probeerde vooral de schade te beperken, zelfs met zijn tienen, en slaagde daar uiteindelijk in. Die kleine nederlaag brengt ook Wales naar de 1/8e finales.

  Italië - Wales in een notendop

  • Sleutelmoment: Even voor het uur wordt Ampadu uitgesloten. Wales hoeft op dat moment niet meer te hopen om zijn achterstand om te buigen en dus kunnen de Italianen de boel heel rustig uitspelen.
  • Man van de Match: Verwacht werd dat Marco Verratti geen volledige wedstrijd zou spelen, maar de metronoom van PSG haalde zonder problemen het eindsignaal. Verdeelde het spel vlotjes en leverde een assist af. De plaatsjes zijn duur op het Italiaanse middenveld.
  • Opvallend: Het Italië van Mancini was op recordjacht. Zowel de reeks van dertig ongeslagen wedstrijden van in de jaren '30 als de reeks van elf overwinningen van twee jaar geleden werd vanavond geëvenaard.

  Samenvatting van Italië - Wales (1-0)

  Dolblije Pessina maakt de Italiaanse goal

  De Squadra Azzurra had de fans op dit EK al twee keer verwend met avontuurlijk spel en een mandje vol doelpunten, maar met acht wijzigingen in de basiself en tegen een stug blok van Wales was het aanvankelijk lastig om net zo zwierig te voetballen.

   

  Pas rond de tiende minuut vlogen er een paar voorzetten voorbij het doel van Ward. Op een schot was het nog iets langer wachten. Emerson en Toloi, twee van de genaturaliseerde Brazilianen bij Italië, legden echter weinig overtuiging in hun poging. Belotti miste die overtuiging niet, maar hij mikte dan weer slecht na een steekbal van Bernardeschi.

   

  Wales kwam ook een keertje snuffelen, al stelde de kopbal van Gunter weinig voor tegenover het overwicht van de Italianen. Enkele minuten voor de rust viel de logische treffer. Pessina verlengde een vrijschop van Verratti keurig in de verste hoek. Vlak na die 1-0 sloegen de twee alweer de handen in elkaar, maar ditmaal werd het geen doelpunt.

  Pessina devieert vrij trap van Verratti in doel

  Wales houdt stand na rood voor Ampadu

  De tussenstand in Zwitserland-Turkije was niet meteen alarmerend voor de tweede plek van Wales, dat ook in de tweede helft niet als kippen zonder kop ten aanval trok en vooral defensief werk verrichtte. Op een verre vrije trap van Bernardeschi had Ward wel de hulp van de paal nodig.

   

  De voorzichtige instelling van Wales werd bijna beloond toen invaller Acerbi de bal verspeelde aan Ramsey, maar de speler van Juventus treuzelde veel te lang voor de neus van een erg geduldige Donnarumma. Enkele minuten later mocht Ampadu vertrekken na een stamp op de voet van Bernardeschi. Door die rode kaart moesten de Welshmen steeds dieper terugplooien, ook al ging Italië niet meer op het gaspedaal staan.

   

  Een voor de rest onzichtbare Bale kreeg toch nog een unieke kans, die hij onbesuisd over het doel joeg. Daarna speelden de Italianen het volwassen uit met langdurig balbezit en nog een paar schotjes van Belotti en Cristante. De Azzurri wuifden Rome uit met een vreemde wissel, want Sirigu kwam Donnarumma nog een handvol minuten vervangen tussen de palen. Het was gissen naar de reden die daarachter zat.

   

  Italië sluit de groepsfase dus af met een perfect rapport. 9 op 9, zeven doelpunten gemaakt en geen enkel geslikt: dat zijn cijfers die voor zichzelf spreken. Ondanks de nederlaag van vanavond nestelt Wales zich op de tweede plek en haalt het dus weer de achtste finales.

  Bale: "We zijn 2e, dat is het belangrijkste"

  • Roberto Mancini (evenaart Italiaans record met 30 zeges zonder nederlaag): ""Het doet me plezier dat we aansluiting vinden met Vittorio Pozzo, die een mythe is. Maar er zijn belangrijkere trofeeën dan 30 wedstrijden zonder nederlaag. Ik zou sowieso gewijzigd hebben als er voor ons nog wat op het spel had gestaan vanavond. We hadden nieuwe krachten nodig. Het worden in ieder geval moeilijkere keuzes."
  • Gareth Bale (Wales): "We zijn tweede, dat is het belangrijkste. We wisten op voorhand dat dit een belangrijke match zou worden. We moesten veel verdedigen en veel lopen. Toen we in de rust hoorden dat de Zwitsers met 2-0 leidden, vreesden we dat ze een derde doelpunt zouden maken. En toen vielen wij ook nog met 10. Maar uiteindelijk hebben we het toch gehaald."

  Fase per fase

  90+6'
  90+4' tweede helft
  90+3'

  Einde

  De Italianen imponeerden niet zoals in hun vorige wedstrijden, maar waren wel duidelijk sterker dan Wales. Dankzij het goaltje van Pessina worden ze groepswinnaar, de Welshmen plaatsen zich als tweede.

  90+1'

  Ward tikt een grondscherend schot van Cristante met zijn vingertoppen weg. Wales gaat als tweede eindigen in deze groep.

  90+1'

  3 - extra time

  Er komen 3 minuten extra tijd bij.
  90'

  De Italianen zijn overtuigend groepswinnaar. Nu begint het serieuze werk.

  Filip Joos
  90'

  Opnieuw een poging van Belotti

  89'

  Belotti vlamt nog eens naar doel, maar recht op Ward. Diens collega Donnarumma gaat blijkbaar nog gewisseld worden voor Sirigu. Vreemd.

  86'

  Nog eens wisselen

  Levitt, Brooks en Davies krijgen van bondscoach Page nog enkele minuten. Bale is een van de Welshmen die mogen gaan rusten. Bij de Azzurri staat Castrovilli te popelen om in te vallen.

  86'
  84'

  Italië drukt eventjes met enkele hoekschoppen na elkaar. Wales verdedigt massaal en blijft overeind.

  82'

  Italië maakt absoluut geen haast. Beide ploegen kunnen wel genoegen nemen met 1-0.

  79'
  79'
  79'

  Gunter gaat in het boekje voor een overtreding op Belotti. Ook Pessina pakt geel, pas de eerste kaart voor de Squadra op dit EK.

  77'

  Kwajongens op de Italiaanse bank.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  76'

  Bale besluit grote kans hoog over

  75'

  Misser van Bale!

  Cristante weet nog niet goed waar hij moet lopen en verliest Bale uit het oog. Die mag vrij aanleggen, maar zet zijn volley meters over het Italiaanse doel. Wat een kans!