Wales is blij met een eerste punt op het EK.
Europees Kampioenschap
speeldag 1

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
9
3
3
0
0
7
0
2
Wales
4
3
1
1
1
3
2
3
Zwitserland
4
3
1
1
1
4
5
4
Turkije
0
3
0
3
0
1
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
4
Turkije
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
4
Turkije
0
0
0
0
0
0
0
WalesZwitserland
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Clément Turpin
stadion
Olympisch Stadion Bakoe
toeschouwers
8782

Zwitserland bijt zijn tanden stuk op stug Wales

 za 12 juni 2021 16:55
 1. 30' - Geel - Fabian Schär
 1. 47' - Geel - Kieffer Moore
 2. 49' - Doelpunt - Breel Embolo (0 - 1)
 3. 63' - Geel - Kevin Mbabu
 4. 66' - Verv. Xherdan Shaqiri door Denis Zakaria
 5. 74' - Doelpunt - Kieffer Moore (1 - 1)
 6. 75' - Verv. Daniel James door David Brooks
 7. 84' - Verv. Haris Seferovic door Mario Gavranovic
 8. 90+3' - Verv. Aaron Ramsey door Ethan Ampadu
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 12/06/21 - 15:02
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
49'
Breel Embolo
0 - 1
Breel Embolo
49'
74'
Kieffer Moore
74'
Kieffer Moore
1 - 1

Wales en Zwitserland hebben elkaar in evenwicht gehouden in hun eerste match op dit EK. De Zwitsers waren de meest dominante ploeg, maar ze konden dat niet uitdrukken in de score. De late 1-2 van Zwitserland werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Wales-Zwitserland kort samengevat

 • Sleutelmoment: De 1-1 van Moore schudt de Zwitsers en vooral invaller Gavranovic wakker. De goal van de aanvaller van Dinamo Zagreb had voor een verdiende zege gezorgd, maar de VAR had buitenspel opgemerkt.
 
 • Man van de Match: De achterlijn van Wales heeft aardig afgezien met de kracht en de snelheid van Breel Embolo. De afwerking liet soms nog een beetje te wensen over, maar aan zijn inzet zal het vanmiddag absoluut niet gelegen hebben.
 
 • Opvallend: Bijzondere gelijkenissen tussen beide doelpunten: allebei op een standaardsituatie, allebei een kopbal en voor zowel Embolo als Moore de zesde interlandgoal en de allereerste op een eindtoernooi.

Ruim verslag van Wales - Zwitserland (1-1)

Zwitsers kunnen overwicht niet direct verzilveren

Na de demonstratie van de Italianen tegen Turkije mochten Wales en Zwitserland de wei op in groep A. In de hitte van Baku waren het de Zwitsers die het vaakst de bal hadden en de organisatie van Wales probeerden te ontmantelen. Veel meer dan een voorzichtige kopbal van Mbabu leverde dat niet op.

 

Wales, dat in zijn twee vriendschappelijke wedstrijden vlak voor het toernooi niet wist te scoren, loerde op de counter. De Welshe radertjes grepen voor de rust slechts één keer in elkaar. James sprak zijn snelle beentjes aan, zwiepte de bal op het hoofd van de lange Moore en daar was een geweldige redding van Sommer nodig.

 

Daarna blokkeerde de wedstrijd bijna helemaal. Zwitserland maakte te weinig vaart om Wales te verontrusten. Seferovic probeerde het op z'n eentje, maar telkens wanneer de spits zich losrukte uit de dekking, vuurde hij mis. Ook in de slotseconde van de eerste helft kon hij puik voorbereidend werk van Embolo niet verzilveren.

Veerkrachtig Wales sleept puntje uit de brand

De oersterke Embolo had daarmee wel het recept ontdekt om de Welshe defensie pijn te doen. Op kracht en snelheid boorde hij zich tussen Rodon en Mepham om dan op Ward te botsen. Niet getreurd, want Embolo knikte de hoekschop die volgde netjes binnen. Na een nieuwe rush bediende hij Mbabu, die te flauw trapte.

 

Zwitserland had de regie in handen en rekende zich al rijk. De voet ging van het gaspedaal bij die Nati en dat bleek niet de juiste beslissing. Bij Wales beseften ze immers dat ze moesten komen en dat gebeurde ook. Op z'n Brits, met beukwerk, dwong het een paar hoekschoppen af. Eentje landde met een omweg op de ingepakte kruin van Moore. De boomlange spits mocht helemaal vrij raak koppen.

 

Het doelpunt gaf de Welshmen vleugels, maar Zwitserland herpakte zich en knipte ze vastbesloten af. De bijzonder verbeten invaller Gavranovic leek orde op zaken te stellen toen hij de netten bol zette met zijn eerste baltoets, maar de VAR besliste er anders over. Gavranovic stond nipt buitenspel. In de toegevoegde tijd tikte Ward nog een kopstoot van Embolo uit de winkelhaak, dus bleef het bij een puntendeling.

Embolo zet Zwitserland op voorsprong tegen Wales: 0-1

Moore kopt een kwartier voor tijd Wales op gelijke hoogte: 1-1

Embolo: "Twee verloren punten"

 • Kieffer Moore (doelpuntenmaker Wales): "Dit is een goeie start voor ons en voor mij persoonlijk is dit een fantastische binnenkomer. Uiteraard hadden we liever gewonnen, maar een gelijkspel zet ons wel in een goeie uitgangspositie voor het vervolg."
 
 • Robert Page (bondscoach Wales): "We wilden op een positieve manier aan dit toernooi beginnen. Het voelt alsof dat gelukt is. Dit voelt aan als een overwinning."
 
 • Breel Embolo (doelpuntenmaker Zwitserland, Man van de Match): "We speelden een goeie match, maar uiteindelijk waren we niet sterk genoeg om de 3 punten te pakken. Al vind ik wel dat we meer verdienden. Dit zijn eerder 2 verloren punten dan een gewonnen punt."

Messoudi legt het uit aan het scherm: “De Zwitsers kwamen vooral door het centrum”

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+6'

Einde!

Zwitserland heeft twee punten laten liggen tegen Wales. Na de 0-1 van Embolo leek de zege binnen handbereik, maar daar beslisten Moore en de VAR uiteindelijk anders over.

90+3'
90+3'

Het blijft heet in de rechthoek rond Ward. Trekt Wales het puntje over de streep?

90+1'

Doelman van Wales pakt uit met cruciale redding in het slot

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

Embolo op Ward!

Allen kan in de lucht niet op tegen de brede Embolo, die net onder de deklat kopt. Ward tikt met zijn vingertoppen over.

88'

Gedreven door woede baant Gavranovic zich een weg tussen drie Welshmen. Zijn schot schuift naast en wordt gevolgd door een gefrustreerde vloek.

88'

Schuiver van Gavranovic gaat naast

86'

Pech voor de Zwitsers! VAR keurt de 1-2 van Gavranovic af

86'

Geen 1-2

Pech voor Mario Gavranovic, want de videoref keurt zijn goal af. Terecht, dat wel.

85'

Meteen Gavranovic!

Dat noemen ze dan een goeie wissel! Gavranovic ramt de bal met zijn eerste toets staalhard tegen de touwen. De invaller lijkt wel nipt buitenspel te lopen...

84'

Seferovic is helemaal weggedeemsterd. Gavranovic moet de Zwitsers aan een nieuwe voorsprong helpen.

83'

Ramsey is dicht bij de 2-1

82'

Wales maakt het Zwitserland nu knap lastig. Wat zo'n doelpunt kan doen met een elftal...

78'

Zwitserland trekt ten aanval, Embolo kopt over

78'

Ook zes voor Moore

Net als Embolo heeft Moore zijn zesde interlandgoal gemaakt. Voor Cardiff zette hij dit seizoen in de Engelse Championship twintig keer de netten bol. Slechts één seizoen speelde de spits op het hoogste niveau, maar dat was jaren geleden in godbetert Noorwegen.