Ga naar de inhoud
voetballers
De Oekraïense spelers zijn uitzinnig van vreugde.

Invaller Artem Dovbyk kopt Oekraïne in de 121e minuut naar de kwartfinales

 di 29 juni 2021 23:35
Zweden
einde (n.v.)
1-2
Oekraïne
 1. 43' - Doelpunt - Emil Forsberg (1 - 1)
 1. 79' - Geel - Andriy Yarmolenko
 2. 85' - Geel - Emil Forsberg
 1. 99' - Rood - Marcus Danielson
 2. 101' - Verv. Kristoffer Olsson door Filip Helander
  Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 29/06/21 - 21:00
  timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
  43'
  Emil Forsberg
  43'
  Emil Forsberg
  1 - 1

  Oekraïne heeft zich als laatste geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal. Het had verlengingen nodig tegen Zweden, dat in de extra tijd met z'n tienen viel na rood voor Danielson. Het was uiteindelijk Artem Dovbyk, de vierde spits, die raak kopte in de 121e minuut. Opvallend: drie van de vier beste derdes hebben zich geplaatst voor de kwartfinales.

  Zweden - Oekraïne in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de eerste verlenging komt Zweden plots met tien te staan na een drieste actie van Danielson. Desondanks lijken de Zweden nog penalty’s uit de brand te slepen, tot invaller Dovbyk diep in de 2e verlenging Oekraïne in extase brengt met de winning goal.

  • Man van de match: Zelden iemand zó uitzinnig van vreugde gezien als Oleksandr Zintsjenko. De middenvelder van Manchester City legde in de 1e helft de criticasters het zwijgen op met een heerlijk doelpunt en schudde op het einde van de 2e verlenging nog een beslissende assist uit zijn sloffen.

  • Opvallend: Oekraïne stapelt de primeurs op. Het raakte als slechtste beste 3e met de hakken over de sloot voor het eerst in de knock-outfase van een EK en staat nu zelfs in de kwartfinales. Daarin wordt het met Zwitserland en Tsjechië vergezeld door nog 2 andere beste derdes uit de groepsfase. Portugal is de enige van de 4 beste derdes die niet in de kwartfinales zit.

  Bekijk de samenvatting:

  Forsberg veegt prachtgoal van Zintsjenko uit

  Oekraïne raakte maar net in de 1/8e finales en begon dan ook als underdog aan de wedstrijd tegen Zweden. Toch kwam het al na amper 10 minuten bijna op voorsprong. Jarmolenko vond Jaremtsjoek en die dwong Olsen meteen tot een knappe redding.

   

  Het balbezit was voor Zweden, maar veel concrete kansen leverde dat niet op. Oekraïne sneed de wegen naar Isak vakkundig af, slechts één keer was de Zweedse aanvaller gevaarlijk toen hij nipt voorlangs besloot.

   

  Op het halfuur was het plots smullen geblazen bij een prachtaanval van de Oekraïners. Met een heerlijke pass buitenkant voet kreeg Jarmolenko de bal tot bij de vrijstaande Zintsjenko en die haalde in één keer verschroeiend uit. Olsen zat er nog even bij, maar kon de 0-1 niet meer voorkomen. Een uitzinnige Zintsjenko gaf met het vingertje op zijn mond zijn criticasters lik op stuk.

   

  Zweden reageerde meteen met een verrassende verre vrije trap van Larsson, maar Boesjtsjan was bij de pinken. De Zweden liepen zich te pletter op de Oekraïense muur tot ze kort voor de rust wat meeval hadden. Een afstandsschot van Forsberg week af op Zabarnyi en liet Boesjtsjan kansloos achter. Met zijn 4e treffer op dit EK bracht Forsberg Zweden weer langszij.

  VIDEO: Zintsjenko rondt heerlijke aanval af: 0-1!

  Doelhout houdt Oekraïne en Zweden van voorsprong

  Ook in de 2e helft bleef het een boeiende match in Glasgow. Het eerste gevaar kwam van Oekraïne, een schot van Sidortsjoek landde tegen de buitenkant van de paal. Zweden kon niet achterblijven. Forsberg kreeg op aangeven van Isak een zee van ruimte, maar ook zijn plaatsbal strandde op de paal.

   

  Tien minuten later hield niet het doelhout, maar doelman Boesjtsjan Zweden van een voorsprong. Hij pakte uit met een prima redding op een fraai schot van Kulusevski. Jarmolenko bleef de drijvende kracht achter de Oekraïense aanvallen. Ook hij kreeg nog een uitstekende kans, maar besloot te slap in de handen van Olsen.

   

  Het bleef een dolle boel in Glasgow. Forsberg onderstreepte nog maar eens zijn ijzersterk EK met een heerlijke dribbel in de zestien. De actie ook bekronen met zijn 5e EK-goal lukte net niet, want na de paal was nu de lat de spelbreker voor de Zweedse uitblinker.

   

  De schrik voor de fatale tegengoal sloop er bij beide ploegen stilaan in. Toch was het vooral voor Oekraïne nog even bibberen toen Ekdal in de slotfase Kulusevski nog eens lanceerde, maar Zabarnyi kon het schot van de Juventus-speler nog afblokken.

  VIDEO: Rood! Danielson gaat iets te driest naar de bal en raakt Besedin vol op zijn scheenbeen

  Rood voor Danielson, Dovbyk is de Oekraïense held

  Verlengingen dus met daarin na 10 minuten een cruciaal moment toen Danielson te driest in duel ging. Hij raakte de bal, maar ging ook met gestrekt been vol door op de knie van Besedin. Na tussenkomst van de VAR werd hij uitgesloten, terwijl ook de ongelukkige Besedin noodgedwongen moest afdruipen.

   

  De numerieke meerderheid opende plots perspectieven voor Oekraïne, waar de invallers het verschil maakten. Op aangeven van Malinovski kwam Dovbyk plots alleen voor Olsen, maar hij kreeg hij de bal niet voorbij de doelman en stond bovendien randje buitenspel. Ook Malinovski zelf zorgde nog voor gevaar met een volley die net naast ging.

   

  De penaltyreeks leek onvermijdelijk, maar in de 121e minuut sloeg Oekraïne toch nog genadeloos toe. Zintsjenko schilderde de bal op het hoofd van Dovbyk en die liet Olsen dit keer geen schijn van een kans. De invaller kopte Oekraïne naar een onverhoopte kwartfinale tegen Engeland. Zweden bleef verweesd achter.

  Sjevtsjenko: "Ons plan heeft perfect gewerkt"

  Andrei Sjevtsjenko was al een nationale held in Oekraïne, maar zal er nu nog meer op handen gedragen worden. Voor eerst zit Oekraïne in de kwartfinales van het EK. “Beide ploegen hebben zeer goed gespeeld”, zei de bondscoach en voormalige topvoetballer.

   

  “Het was een interessante wedstrijd. Geen van beide ploegen wou verliezen, daarom kregen we ook zo’n dramatische ontknoping. Met deze prestatie en deze inzet verdient onze ploeg de liefde van het hele land."

   

  "We wisten hoe we vandaag moesten spelen vanaf het begin. We wisten wie een toegevoegde waarde kon zijn tijdens de match. Ons plan heeft perfect gewerkt.”

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  "Andersson: "Bijzonder hard om zo uitgeschakeld te worden"

  Heel andere emoties bij een ontgoochelde Janne Andersson, die moeite had om zijn tranen te bedwingen. "Dit is een bijzonder bittere nederlaag. In de tweede helft hadden we vier echt grote kansen. Het leek alsof we uiteindelijk zouden scoren", zei de Zweedse bondcoach.


  "Dit is het ergste wat ik mijn voetbalcarrière al heb meegemaakt. We waren de betere ploeg en zo’n rode kaart krijgen is dan bijzonder zuur. Die uitsluiting was bepalend. De spelers hebben ervoor gevochten. Om dan in de slotseconden uitgeschakeld te worden, dat is verschrikkelijk en bijzonder hard."

   

  “We zijn dicht bij iets moois gekomen, maar ons EK is toch geslaagd. Het was al van 2004 geleden dat Zweden nog eens de groepsfase overleefde. We hebben een goed toernooi gespeeld, ook al blijft er nu een zure nasmaak over.”

  Lees ook:

  Fase per fase

  120+5'

  Einde

  Wat een stunt in Glasgow! Oekraïne kegelt Zweden met een late winning goal in de verlengingen uit het EK. Het mag zijn borst natmaken voor een kwartfinale tegen Engeland.

  120+5'
  120+4'

  De veer is gebroken bij Zweden. Coach Andersson krijgt het aan de zijlijn nog aan de stok met Sjevtsjenko. Het zal de Oekraïense coach worst wezen, hij is op weg naar dé stunt van dit EK.

  120+2'

  Dovbyk geeft Olsen geen schijn van een kans: 1-2!

  120+1'

  Dovbyk kopt Oekraïne naar de zevende hemel!

  Geen penalty's in Hampden Park! In de slotfase van de tweede verlenging slaat Oekraïne alsnog toe. Zintsjenko schildert de bal perfect op het hoofd van Dovbyk en de invaller geeft Olsen geen schijn van een kans.

  120+1'

  3 - extra time

  Er komen 3 minuten extra tijd bij.
  120'

  Bezoes gaat opzichtig liggen in de zestien na een botsing tegen Helander. Veel lijkt er niet aan de hand, al zeker niet voor een penalty. De invaller heeft zich in elk geval toch even in de kijker gewerkt.

  118'

  Ook Bezoes mag nog even meedoen in deze wedstrijd. De Gent-speler lost Sidortsjoek af.

  117'

  Malinovski probeert het nog met een volley. Niet makkelijk, niet onaardig gedaan, maar wel net naast de kooi van Olsen.

  117'

  Volley van Malinovski gaat naast

  114'

  Stevige botsing tussen Karavajev en Berg in de zestien, maar van een penalty voor Oekraïne is geen sprake. Berg moet wel even bekomen van de tik. De penalty's komen intussen steeds dichterbij.

  111'

  Dovbyk niet voorbij Olsen!

  Malinovski kan Dovbyk alleen voor Olsen brengen. Het is randje buitenspel, maar Olsen pakt sowieso uit met een goede tussenkomst. Dat was even heel warm voor de Zweden.

  111'

  Even is het heel warm voor de Zweden

  110'

  Helander komt met de schrik vrij. Hij trapt in de eigen zestien naast de bal, maar slaagt er in zijn val alsnog in om de bal weg te werken. Het wordt pompen of verzuipen voor Zweden.

  108'

  Er staan er paar op het veld van wie je denkt, laat die toch maar liever geen penalty nemen.

  Filip Joos
  107'

  Start 2e verlenging

  Jarmolenko moet passen voor de tweede verlenging. Hij wordt vervangen door Dovbyk. Kan Oekraïne de numerieke meerderheid nog uitbuiten of beslissen penalty's wie de opponent wordt van Engeland in de kwartfinales?

  106'
  22:46