Ga naar de inhoud
Denemarken blaast Wales weg in de achtste finale: 0-4.

Het sprookje blijft duren: Denemarken verpulvert Wales met 4-0 en trekt naar kwartfinales

 za 26 juni 2021 19:49
  1. 27' - Doelpunt - Kasper Dolberg (0 - 1)
  1. 48' - Doelpunt - Kasper Dolberg (0 - 2)
  2. 88' - Doelpunt - Joakim Mæhle (0 - 3)
  3. 90+3' - Geel - Gareth Bale
  4. 90+4' - Doelpunt - Martin Braithwaite (0 - 4)
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 26/06/21 - 18:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
27'
Kasper Dolberg
0 - 1
Kasper Dolberg
27'
48'
Kasper Dolberg
0 - 2
Kasper Dolberg
48'
88'
Joakim Mæhle
0 - 3
Joakim Mæhle
88'
90+4'
Martin Braithwaite
0 - 4
Martin Braithwaite
90+4'

Een toernooi dat begon als een drama wordt steeds meer een sprookje. Denemarken staat in de kwartfinales van het EK na een 4-0-zege tegen Wales. Kasper Dolberg zorgde in ‘zijn’ Amsterdam voor twee doelpunten, Joakim Maehle (ex-Genk) en Martin Braitwaithe legden de eindstand vast. De Denen treffen straks de winnaar van Nederland - Tsjechië.

Wales - Denemarken in een notendop

  • Sleutelmoment: Wales wil met een schone lei aan de tweede helft beginnen, maar schiet zichzelf meteen in de voet. Na de 0-2 van Dolberg is alle hoop om Denemarken nog te verslaan vervlogen.
  • Man van de Match: Kasper Dolberg stond enigszins verrassend in de basis. Met slechts een halfuur tegen Rusland in de benen had hij echter genoeg ritme om met twee doelpunten beslissend te zijn.
  • Opvallend: Het was van de finale van 1992 geleden dat de Denen nog eens gescoord hadden in de knock-outfase van een EK. Dag op dag 29 jaar na die historische dag werd Dolberg de opvolger van Kim Vilfort.

Samenvatting van Wales - Denemarken (0-4)

Denemarken vergeet lastig begin snel

Waar Wales met zijn typeploeg aantrad, had Deens bondscoach Hjulmand twee verrassingen klaar. Stryger verving Wass op rechts en in de spits koos hij voor Dolberg, die niet zo lang geleden in het shirt van Ajax furore maakte in de Johan Cruiff ArenA. Amsterdam, waar Deense topvoetballers thuis zijn, kleurde trouwens helemaal rood-wit.

 

Toch kon dat de Denen aanvankelijk niet inspireren. Wales speelde kort op de bal en de man en versierde de eerste kansjes. Niet toevallig Bale tekende voor het beste schot. Zijn fladderende poging zoefde nipt langs de paal. Denemarken had tijd nodig om in het ritme te geraken en pas toen Christensen iets hoger ging spelen, kwam het onder de druk uit.

 

Net voor het halfuur viel plots de goal. Damsgaard zorgde voor het voorbereidende werk en Dolberg maakte het piekfijn af. Bij Wales sloeg de paniek toe en hetzelfde duo sloeg bijna opnieuw toe. Na een aalvlugge actie van Damsinho devieerde Dolberg achteloos op Ward. De Welshmen sleepten zich naar de rust en overleefden nog een schot van Maehle in het zijnet.

Dolberg draait uit het niets de 0-1 heerlijk binnen

Wales opgeblazen door Deens dynamiet

De Welshe hoop op kwalificatie voor de kwartfinale kreeg vlak na de pauze een flinke knauw. De voorzet van Braithwaite rolde nergens heen, maar invaller Williams duwde hem pardoes in de voeten van Dolberg. Die liet zo'n kans in zijn voormalige thuishaven niet liggen. Hard en droog voorbij Ward en het stond 0-2.

 

Wales was niet bij machte om terug te slaan. Bale en Ramsey vonden geen uitweg uit hun isolatie en zo kon Denemarken rustig een paar wissels doorvoeren. Deense minpuntjes waren wel de blessures voor Delaney en vooral aanvoerder Kjaer. Tussen de lijnen trokken ze zich daar echter weinig van aan.

 

In het slot trok Denemarken nog eens vol ten aanval. Ward moest een kopbal van Cornelius redden en keek hulpeloos toe hoe Braithwaite de rebound tegen de paal tikte. Wat later hing de 0-3 toch tegen de touwen na een lekkere kap en loeihard schot van Maehle. Het werd zelfs nog 0-4 dankzij Braithwaite, al had die wel een minutenlange tussenkomst van de VAR nodig.

 

Bij Wales wisten ze met hun frustratie geen blijf. Bale, in wat misschien zijn laatste wedstrijd was, schold de scheids verrot en Wilson pakte nog rood voor een cynische tackle. De Denen schrijven ondertussen verder aan hun sprookje. In de volgende ronde wacht Nederland of Tsjechië.

Dolberg neemt geschenkje in dank af en knalt de 0-2 op het bord

Alles geleerd in Genk! Uitblinker Maehle blijft koel en zorgt voor de 0-3

VAR gunt Braithwaite nog een goaltje in het slot: 0-4

Gareth Bale heeft geen zin in vragen over zijn toekomst, en trapt het dan maar af

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+7'

Afgelopen!

Na een nieuwe indrukwekkende prestatie plaatst Denemarken zich voor de kwartfinale. Dolberg effende het pad, waarna Maehle en Braithwaite de 0-4 op het bord zetten in de slotfase. Wales werd helemaal opgerold.

90+5'

Toch 0-4!

De VAR heeft heel wat tijd nodig gehad om de lijn te trekken. Het was dus bijzonder nipt, maar Braithwaite stond niet buitenspel.

90+5'

VAR gunt Braithwaite nog een goaltje in het slot: 0-4

90+3'

Pech voor Braithwaite

Jammer voor Braithwaite, maar zijn goal wordt afgekeurd. Cornelius zorgde voor de assist en was tijdens zijn invalbeurt erg aanwezig. Wat een luxe bij die Denen!

90+3'
90+2'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90+2'

Gefrustreerde Wilson trapt stevig door op een Deen en mag meteen inpakken

90+2'

Gefrustreerde Wilson trapt stevig door op een Deen en mag meteen inpakken

90+1'

Frustratie bij Wales

Invaller Wilson gaat als een bezetene door op Maehle en wordt meteen uitgesloten. De onmacht bij Wales was na de 0-1 bij momenten pijnlijk.

90+1'

Alles geleerd in Genk? Uitblinker Maehle blijft koel en zorgt voor de 0-3

88'
88'

Maehle met de 0-3!

Maehle onttrekt zich aan de Welshe aandacht op de rechterflank. Hij kapt handig naar binnen en fusilleert Ward met zijn linker. Net als tegen de Russen pikt hij zijn doelpuntje mee.

87'

Geen 0-3!

Ward ranselt een kopstoot geweldig uit zijn doel, maar heeft hulp nodig van de paal op de rebound van Braithwaite. Ook de derde Deense poging gaat er niet in.

86'

Wat een kans! Wales-doelman en de paal voorkomen de 0-3

85'

Een moedeloze Bale haalt Maehle onderuit. Bij Wales beseffen ze dat hun toernooi afgelopen is.

84'

Maehle duikt opnieuw gevaarlijk op voor doel