Spanje klopt Kroatië na spektakelstuk, verguisde Morata zorgt voor bevrijding

  1. 38' - Doelpunt - Pablo Sarabia (1 - 1)
  2. 20' - Own goal - Pedri (1 - 0)
  1. 90+2' - Doelpunt - Mario Pašalic (3 - 3)
  2. 88' - Verv. Ferran Torres door Mikel Oyarzabal
  3. 85' - Doelpunt - Mislav Oršic (2 - 3)
  4. 84' - Geel - Duje Caleta-Car
  5. 79' - Verv. Nikola Vlašic door Mario Pašalic
  6. 79' - Verv. Mateo Kovacic door Ante Budimir
  7. 78' - Verv. Koke door Fabián Ruiz
  8. 78' - Verv. José Luis Gayà door Jordi Alba
  9. 77' - Doelpunt - Ferran Torres (1 - 3)
  10. 74' - Verv. Josip Juranovic door Josip Brekalo
  11. 73' - Geel - Marcelo Brozovic
  12. 72' - Verv. Eric García door Pau Torres
  13. 71' - Verv. Pablo Sarabia door Dani Olmo
  14. 67' - Verv. Ante Rebic door Mislav Oršic
  15. 57' - Doelpunt - César Azpilicueta (1 - 2)
   1. 103' - Doelpunt - Mikel Oyarzabal (3 - 5)
   2. 102' - Verv. Sergio Busquets door Rodri
   3. 100' - Doelpunt - Álvaro Morata (3 - 4)
    1. 114' - Verv. Luka Modric door Luka Ivanušec
    20'own goal Pedri1 - 0
    38'goalPablo Sarabia1 - 1
    57'goalCésar Azpilicueta1 - 2
    77'goalFerran Torres1 - 3
    85'goalMislav Oršic2 - 3
    90+2'goalMario Pašalic3 - 3
    100'goalÁlvaro Morata3 - 4
    103'goalMikel Oyarzabal3 - 5

    Spanje heeft zich ten koste van Kroatië geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal. Het leek in de reguliere speeltijd de klus geklaard te hebben, maar de Kroaten dwongen toch nog verlengingen af. Daarin zorgde de verguisde Morata voor de Spaanse ontlading. Het werd nog 3-5 na een echt spektakelstuk.

    Kroatië - Spanje kort samengevat:

    • Sleutelmoment: Spanje lijkt zegezeker, maar Pasalic zorgt in de extra tijd nog voor verlengingen met een rake kopbal. 30 minuten erbij, maar daarin trekt Spanje het laken toch nog naar zich toe.
    • Man van de Match: Op zijn 18e torende Pedri boven alles en iedereen uit op het middenveld. De jonge spelmaker van FC Barcelona was heer en meester en deelde enkele prachtige passes uit.
    • Opvallende statistiek: Spanje scoorde in zijn laatste twee EK-wedstrijden maar liefst 10 goals. Het zit aan 11 doelpunten tijdens het toernooi, dat is meer dan Frankrijk en Duitsland samen (10).

    Bekijk de samenvatting:

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Spanje herstelt nog op tijd van een vreselijke blunder

    Zoals we dat van hen kennen, sloegen de Spanjaarden al snel aan het handballen. Zoekend naar een gaatje ging de bal van links naar rechts en weer terug. Op het kwartier vond Koke dat gaatje en dook hij er ook in, maar oog in oog met Livakovic kreeg hij het leer niet voorbij de beenveeg van de Kroatische doelman. In de lucht werd Morata dan weer in stelling gebracht, maar hij kopte op Vida.

     

    De Spanjaarden monopoliseerden de bal en hadden bij momenten 80% van het balbezit. De snedige tegenaanvallen van de Kroaten bleven uit, maar dan gebeurde het ondenkbare. Zonder enige druk liet Unai Simon een botsende, maar niet onmogelijke terugspeelbal over zijn voet in doel gaan. Zonder ook maar één bal tussen de palen te mikken, stonden de Kroaten op voorsprong.

     

    Bij Spanje waren ze duidelijk van slag, maar met de rust in zicht kwamen ze weer in hun kenmerkende spel. Het vuurpeloton werd in stelling gebracht en doelman Livakovic was de schietschijf. De schicht van Gaya werd nog succesvol afgeweerd, maar het genadeschot bleek uit de linker van Sarabia te komen. De pijnlijke fout was rechtgezet en zo kon Spanje na de rust weer van nul beginnen.

    VIDEO: Unai Simon gaat pijnlijk in de fout

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Invaller Orsic gunt de Kroaten bij wonder nog een tweede kans

    Erop en erover. Dat was duidelijk het plan van de troepen van Luis Enrique. Nog voor het uur werd dat plan ook in de praktijk omgezet. Ferran Torres zocht en vond de mee opgerukte Azpilicueta en uitgerekend de rechtsback kopte de Spanjaarden op voorsprong.

     

    Als een Spaanse back kan scoren, moet een Kroatische dat ook kunnen. Dat zal ook in het hoofd van Gvardiol gekropen zijn. De linksachter van Dinamo Zagreb rook zijn kans, kreeg de bal knap mee van Vlasic, maar Simon had het pijnlijke openingsdoelpunt van zich afgeschud en pakte uit met een goeie handreflex.

     

    Ondertussen bleven de Spanjaarden de bal duchtig rondtikken. Eén keer kozen ze uitzonderlijk voor de lange bal en dat bleek een geweldige ingeving. Het ging van Torres naar Torres, van Pau naar Ferrán, en die laatste trapte de bal rustig tussen de benen van Livakovic. Wanneer Olmo een identieke kans knullig op de Kroatische doelman trapte, leek dat maar een voetnoot te worden, maar dat was buiten de Kroaten gerekend. 

     

    Vlak voor tijd leek een Kroatische frommelgoal nog net vermeden, maar de bal werd pas achter de doellijn gekeerd. Zo werd het voor de Spanjaarden nog bibberen in de slotminuten en niet onterecht. In de toegevoegde tijd transformeerde Orsic van doelpuntenmaker naar aangever en Pasalic liet de ultieme kopkans niet onbenut: 3-3 en verlengingen.

    VIDEO: Morata kan het dan toch

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Kroatië komt twee Spaanse treffers niet meer te boven

    Bij Spanje kregen ze amper de tijd om te twijfelen, want bij het begin van de verlengingen kwamen de Kroaten al meteen opzetten. Orsic, de man die de comeback inluidde, trapte net over en wanneer Kramaric van dichtbij kon uithalen, pakte Simon uit met een geweldige save.

     

    De withemden van Luis Enrique hadden het niet onder de markt, maar net dan staan de grote voetballers op. Die rol werd voor de Spanjaarden verrassend genoeg ingevuld door de verfoeide Morata, die een perfecte voorzet van Olmo zonder twijfelen tegen de touwen poeierde.

     

    Modric en co moesten even slikken, maar deden dat meteen in tweevoud. Olmo schudde een nieuwe assist uit zijn sloffen en deze keer was het Oyarzabal die aan het kanon stond. Een tweede mirakel in één wedstrijd was te veel gevraagd van de uitgebluste Kroaten en zo stoten de Spanjaarden na een knotsgekke wedstrijd door naar de kwartfinales.

    Bekijk alle goals:

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Busquets: "Het gevoel zit goed"

    Barcelona-middenvelder Sergio Busquets werd door UEFA verkozen tot Man van de Match. "We hebben afgezien, maar verdienen deze overwinning", zei de Spaanse aanvoerder na afloop. 

     

    "We hadden veel pech bij het openingsdoelpunt van Kroatië. Unai (Simon, red.) kon daar niets aan doen. Voordien hadden we zelf al verschillende kansen de nek omgewrongen. Maar we zijn blijven drukken en vlak voor rust konden we gelijkmaken."

     

    "Na de pauze vergrootten we onze voorsprong. Jammer genoeg komt Kroatië in het slot weer terug. In de verlengingen hebben we nog een keer karakter getoond. Ik denk dat we gedurende het merendeel van de partij de beste ploeg waren."

     

    "We zijn heel blij door te stoten naar de kwartfinales. Het was een zeer fysieke match. Ik heb spierpijn, maar verder is alles goed. We hebben nu enkele dagen om te recupereren. Het gevoel zit goed. Dit is een ploeg die hard werkt, zich altijd goed zal voorbereiden op matchen en vertrouwen heeft. We groeien in dit toernooi. Dat zie je in de laatste matchen."

    Zlatko Dalic: "Maakten drie grote fouten"

    Bij de Kroaten heerste uiteraard de ontgoocheling na het spektakelstuk in Kopenhagen. "We hebben verloren. Ik ben triest omdat we terugkwamen van een 3-1 achterstand. Ik ben triest voor de fans die helemaal hierheen zijn gekomen en triest voor de jongens die 120 minuten lang alles hebben gegeven," aldus bondscoach Zlatko Dalic. "Dit is niet het resultaat dat we wilden."

     

    "We maakten fouten, maar we verdedigden goed bij andere gevaarlijke momenten. Op het einde konden we niet volhouden. We slaagden er niet in op te staan in de eerste verlenging."  

     

    "Wat de doelpunten betreft, hebben we drie ernstige fouten gemaakt en Spanje is duidelijk een goede ploeg. Zij hebben van elk van onze fouten geprofiteerd. Felicitaties aan Spanje, en felicitaties aan mijn spelers voor wat ze gepresteerd hebben."

    Fase per fase

    1. tweede verlenging, minuut 122 match afgelopen
    2. tweede verlenging, minuut 122. Spanje stoot door na een knotsgekke wedstrijd! De Spanjaarden leken makkelijk met 1-3 te gaan winnen, maar slikten in extremis nog twee tegentreffers. Ondanks een slechte start in de verlengingen liepen ze alsnog uit tot 3-5 en die voorsprong gaven ze niet meer uit handen. .
    3. Olmo trapt nog tegen de paal! Het zal bij 3-5 blijven. Oyarzabal had zelf moeten trappen, maar legde nog terug tot bij Olmo. Die doet het nog prima, maar plaatst de bal tegen de paal! . tweede verlenging, minuut 120.
    4. tweede verlenging, minuut 120. Olmo trapt in de slotminuut de 3-6 tegen de paal.

     Olmo trapt in de slotminuut de 3-6 tegen de paal

    5. tweede verlenging, minuut 116. Morata laat de 3-6 liggen.

     Morata laat de 3-6 liggen

    6. tweede verlenging, minuut 116. Morata maakt er bijna 3-6 van! Morata blijft maar achter ballen lopen! Geen tweede treffer voor Morata, want Livakovic dekt z'n korte hoek goed af! .
    7. tweede verlenging, minuut 114. Vervanging bij Kroatië, Luka Ivanušec erin, Luka Modric eruit
    8. tweede verlenging, minuut 113. Modric naar de kant! Van wie moet het dan wel komen? De Spanjaarden spelen een wedstrijdje balbezit. Deze keer lijkt de wedstrijd écht gespeeld. .
    9. tweede verlenging, minuut 111. Vida pompt de bal naar voren, waar Budimir het moet opnemen tegen twee Spanjaarden. De Kroaten krijgen maar geen slotoffensief in elkaar gebokst. .
    10. tweede verlenging, minuut 109. De Spanjaarden proberen vooral de rust te bewaren in balbezit. En het veld groot houden werkt ook, natuurlijk. .
    11. tweede verlenging, minuut 108. Budimir mist op een haar na de 4-5.

     Budimir mist op een haar na de 4-5

    12. tweede verlenging, minuut 108. Wie heeft er nog iets in de tank zitten? We hebben intussen ook al meer dan 10 wissels gekregen, dus er moet nog iemand fris zitten. Of toch minder dood dan de anderen. .
    13. tweede verlenging, minuut 106. Budimir trapt net naast! De Kroaten met een zoveelste blitzstart! Budimir viseert de verste hoek, maar ziet zijn schot net naast hobbelen! Is die bal nog aangeraakt door Simón? .
    14. tweede verlenging, minuut 106. Nog 15 minuten! En deze keer is dat definitief. .
    15. tweede verlenging, minuut 106 match begonnen
    16. eerste verlenging, minuut 106. Even bijtanken. De eerste verlenging zit erop en we kregen weer 2 doelpunten te zien. Het staat 3-5 en we krijgen nog een kwartier voetbal! Kunnen de Kroaten een tweede mirakel verwezenlijken? .
    17. eerste verlenging, minuut 106. Kroatië ontsnapt aan een zesde tegengoal.

     Kroatië ontsnapt aan een zesde tegengoal

    18. eerste verlenging, minuut 104. Plots staat het 3-5 voor de Spanjaarden!

     Plots staat het 3-5 voor de Spanjaarden!

    19. eerste verlenging, minuut 103. Wat een waanzinnige wedstrijd! Olmo heeft plots ruimte op rechts en ziet Oyarzabal voor doel staan! Daar gaat de bal ook naartoe en plots staat het 3-5 voor de Spanjaarden! .
    20. Doelpunt tijdens eerste verlenging, minuut 103 door Mikel Oyarzabal van Spanje. 3, 5.