Ga naar de inhoud

Delirium op Wembley: Engelse vrouwen triomferen voor eigen volk op het EK voetbal

 zo 31 juli 2022 20:34
Engeland
einde (n.v.)
2-1
Duitsland
 1. 24' - Geel - Ellen White
 1. 56' - Verv. Francesca Kirby door Ella Toone
 2. 58' - Geel - Lea Schüller
 3. 67' - Verv. Lea Schüller door Nicole Anyomi
 4. 73' - Verv. Sara Däbritz door Sydney Lohmann
 5. 88' - Verv. Rachel Daly door Alex Greenwood
 6. 89' - Verv. Georgia Stanway door Jill Scott
 1. 100' - Geel - Alessia Russo
  Europees Kampioenschap Vrouwen - speeldag 1 - 31/07/22 - 18:00

  De Engelse vrouwen hebben zich voor het eerst in de geschiedenis tot Europees kampioen voetbal gekroond. In een spannende finale telde het gastland Duitsland pas uit in de verlengingen. Chloe Kelly ontpopte zich tot heldin van de natie.

  Engeland - Duitsland in een notendop:

  • Sleutelmoment: Diep in de tweede verlenging lijken we op strafschoppen af te stevenen, maar daar beslist Chloe Kelly anders over. Ze staat op de goede plek om de 2-1 in doel te tikken.
   
  • Vrouw van de match: Ella Toone deed weer wat ze goed kon: invallen en scoren. Ze rondde een uitstekende diepe bal van Walsh fraai af met een listige lob.
   
  • Opvallend: Het is de eerste keer dat de Duitse vrouwen een EK-finale verliezen. In hun vorige 8 finales staken ze de trofee telkens op zak. Vanavond is dat dus niet het geval.

  Engeland en Duitsland aan elkaar gewaagd

  Nog voor de aftrap kreeg Duitsland een ferme klap te verwerken. Tijdens de opwarming was topschutster Popp namelijk uit met een spierblessure.


  Een ferme aderlating, aangezien de Duitse aanvalster wel iets kan forceren. Maar het werd een kansarme wedstrijd. De organisatie stond bij beide landen goed. White kreeg nog de beste mogelijkheid voor de rust, maar haar vizier stond niet op scherp.

   

  Het was wachten tot de invalbeurt van Toone om Wembley helemaal in vuur en vlam te zetten. Met een verfijnde lob gaf ze doelvrouw Frohms het nakijken.

  Kelly zet Wembley in lichterlaaie

  Duitsland was niet onder de indruk. Enkele minuten later zorgde Magull voor het antwoord, haar schot spatte uit elkaar op de paal. Niet veel later mocht Magull dan toch vieren nadat ze een voorzet in doel had verlengd.


  De strafschoppen kwamen dichter en dichter bij, maar daar wilde Chloe Kelly niet van weten. Bij Duitsland konden ze een hoekschop niet wegwerken zodat Kelly kon scoren.


  Wembley, met 87.192 toeschouwers tot in de nok gevuld, kirde van de pret. Voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal kronen de Lionesses zich tot Europees kampioen.

  Kelly: "Dit is gewoon geweldig"

  Svenja Huth (Duitsland): "Het doet gewoon heel veel pijn. We hebben 120 minuten echt alles gegeven. Zelfs na de openingstreffer van Engeland waren we niet in paniek. We hebben alles geprobeerd om dat tweede doelpunt te maken en dan is het extreem pijnlijk om de 2-1 te incasseren en het terrein te verlaten als verliezers."

   

  Chloe Kelly (Engeland): "Dit is onwerkelijk. Bedankt aan iedereen. Om eerlijk te zijn, dit is echt geweldig. Dit is waar dromen van gemaakt zijn. Het is ongelooflijk. Om hier te zijn en het winnende doelpunt te maken... Deze meisjes en de coach zijn speciaal. Dit is geweldig. Ik wil het nu gewoon vieren."

   

   

  Fase per fase

  20:32

  Einde

  Het zit erop. De Lionesses kronen zich voor het eerst tot Europees kampioen. Kelly zorgde voor de beslissing in de tweede verlenging. Duitsland verliest een eerste keer een EK-finale bij de vrouwen.

  20:30

  extra time

  Duitsland heeft nog 2 minuten om alsnog langszij te komen, maar de wedstrijd lijkt nu toch wel gespeeld. 

  20:29

  Russo is dicht bij de 3-1

  20:28
  20:27

  De 3-1 was bijna een feit. Russo krijgt nu veel ruimte en haar schot wordt door Frohms in hoekschop geduwd. 

  20:24

  Kelly maakt er 2-1 van!

  Engeland staat op een zucht van de Europese titel. Bij Duitsland kunnen ze een hoekschop niet ontzetten. Kelly staat op de goede plek om binnen te tikken. Het dak gaat eraf op Wembley. 

  20:23

  Kelly zet Wembley helemaal in vuur en vlam met late 2-1

  20:18

  Het eerste schot op doel in de verlengingen is een feit. Toone vuurt een pegel af die Frohms ietwat onorthodox kan ontzetten. Een vreemde ingeving van het Duitse sluitstuk.

  20:15

  Start 2e verlenging

  We zijn 15 minuten verwijderd van strafschoppen. Krijgen we dan toch nog een winnaar in de tweede verlenging? 

  20:32

  Einde

  Het zit erop. De Lionesses kronen zich voor het eerst tot Europees kampioen. Kelly zorgde voor de beslissing in de tweede verlenging. Duitsland verliest een eerste keer een EK-finale bij de vrouwen.

  20:12

  Rust

  Het ziet er naar uit dat we ook na de verleningen nog geen winnaar kennen. Zo dadelijk beginnen we aan de tweede verlenging. Moeten strafschoppen de beslissing brengen? 

  120+3'
  120+1'

  2 - extra time

  Er komen 2 minuten extra tijd bij.
  106'
  104'

  Duitse doelvrouw werkt bal wat vreemd weg

  20:10
  20:09

  Bronze laat een controle van haar voet glippen en pakt dan uit met een stevige tackle. Ze ontsnapt evenwel, want de Engelse krijgt geen kaart voor de ingreep. 

  20:02

  We zijn zo'n vijf minuten ver in de eerste verlenging, maar het is nog wachten op een eerste echte mogelijkheid. Een kansarme wedstrijd dus. Spannend is het dan weer wel.