Delirium op Wembley: Engelse vrouwen triomferen voor eigen volk op het EK voetbal

  einde (n.v.)
  21
  1. 41' - Geel - Felicitas Rauch
  2. 24' - Geel - Ellen White
  3. 23' - Geel - Georgia Stanway
  1. 89' - Verv. Georgia Stanway door Jill Scott
  2. 88' - Verv. Rachel Daly door Alex Greenwood
  3. 79' - Doelpunt - Lina Magull (1 - 1)
  4. 73' - Verv. Sara Däbritz door Sydney Lohmann
  5. 67' - Verv. Lea Schüller door Nicole Anyomi
  6. 64' - Verv. Beth Mead door Chloe Kelly
  7. 62' - Doelpunt - Ella Toone (1 - 0)
  8. 58' - Geel - Lea Schüller
  9. 57' - Geel - Lena Oberdorf
  10. 56' - Verv. Ellen White door Alessia Russo
  11. 56' - Verv. Francesca Kirby door Ella Toone
   1. 103' - Verv. Marina Hegering door Sara Doorsoun
   2. 100' - Geel - Alessia Russo
    1. 120' - Verv. Lauren Hemp door Nikita Parris
    2. 113' - Verv. Felicitas Rauch door Lena Lattwein
    3. 110' - Geel - Chloe Kelly
    4. 110' - Doelpunt - Chloe Kelly (2 - 1)
    62'goalElla Toone1 - 0
    79'goalLina Magull1 - 1
    110'goalChloe Kelly2 - 1

    De Engelse vrouwen hebben zich voor het eerst in de geschiedenis tot Europees kampioen voetbal gekroond. In een spannende finale telde het gastland Duitsland pas uit in de verlengingen. Chloe Kelly ontpopte zich tot heldin van de natie.

    Engeland - Duitsland in een notendop:

    • Sleutelmoment: Diep in de tweede verlenging lijken we op strafschoppen af te stevenen, maar daar beslist Chloe Kelly anders over. Ze staat op de goede plek om de 2-1 in doel te tikken.
     
    • Vrouw van de match: Ella Toone deed weer wat ze goed kon: invallen en scoren. Ze rondde een uitstekende diepe bal van Walsh fraai af met een listige lob.
     
    • Opvallend: Het is de eerste keer dat de Duitse vrouwen een EK-finale verliezen. In hun vorige 8 finales staken ze de trofee telkens op zak. Vanavond is dat dus niet het geval.

    Engeland en Duitsland aan elkaar gewaagd

    Nog voor de aftrap kreeg Duitsland een ferme klap te verwerken. Tijdens de opwarming was topschutster Popp namelijk uit met een spierblessure.


    Een ferme aderlating, aangezien de Duitse aanvalster wel iets kan forceren. Maar het werd een kansarme wedstrijd. De organisatie stond bij beide landen goed. White kreeg nog de beste mogelijkheid voor de rust, maar haar vizier stond niet op scherp.

     

    Het was wachten tot de invalbeurt van Toone om Wembley helemaal in vuur en vlam te zetten. Met een verfijnde lob gaf ze doelvrouw Frohms het nakijken.

    Kelly zet Wembley in lichterlaaie

    Duitsland was niet onder de indruk. Enkele minuten later zorgde Magull voor het antwoord, haar schot spatte uit elkaar op de paal. Niet veel later mocht Magull dan toch vieren nadat ze een voorzet in doel had verlengd.


    De strafschoppen kwamen dichter en dichter bij, maar daar wilde Chloe Kelly niet van weten. Bij Duitsland konden ze een hoekschop niet wegwerken zodat Kelly kon scoren.


    Wembley, met 87.192 toeschouwers tot in de nok gevuld, kirde van de pret. Voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal kronen de Lionesses zich tot Europees kampioen.

    Kelly: "Dit is gewoon geweldig"

    Svenja Huth (Duitsland): "Het doet gewoon heel veel pijn. We hebben 120 minuten echt alles gegeven. Zelfs na de openingstreffer van Engeland waren we niet in paniek. We hebben alles geprobeerd om dat tweede doelpunt te maken en dan is het extreem pijnlijk om de 2-1 te incasseren en het terrein te verlaten als verliezers."

     

    Chloe Kelly (Engeland): "Dit is onwerkelijk. Bedankt aan iedereen. Om eerlijk te zijn, dit is echt geweldig. Dit is waar dromen van gemaakt zijn. Het is ongelooflijk. Om hier te zijn en het winnende doelpunt te maken... Deze meisjes en de coach zijn speciaal. Dit is geweldig. Ik wil het nu gewoon vieren."

     

     

    Fase per fase

    1. einde, 20 uur 32. Einde. Het zit erop. De Lionesses kronen zich voor het eerst tot Europees kampioen. Kelly zorgde voor de beslissing in de tweede verlenging. Duitsland verliest een eerste keer een EK-finale bij de vrouwen. .
    2. einde, 20 uur 29. Russo is dicht bij de 3-1.

     Russo is dicht bij de 3-1

    3. einde, 20 uur 28.
    4. einde, 20 uur 27. De 3-1 was bijna een feit. Russo krijgt nu veel ruimte en haar schot wordt door Frohms in hoekschop geduwd.  .
    5. einde, 20 uur 24. Kelly maakt er 2-1 van! Engeland staat op een zucht van de Europese titel. Bij Duitsland kunnen ze een hoekschop niet ontzetten. Kelly staat op de goede plek om binnen te tikken. Het dak gaat eraf op Wembley.  .
    6. einde, 20 uur 23. Kelly zet Wembley helemaal in vuur en vlam met late 2-1.

     Kelly zet Wembley helemaal in vuur en vlam met late 2-1

    7. einde, 20 uur 18. Het eerste schot op doel in de verlengingen is een feit. Toone vuurt een pegel af die Frohms ietwat onorthodox kan ontzetten. Een vreemde ingeving van het Duitse sluitstuk. .
    8. einde, 20 uur 15. Start 2e verlenging. We zijn 15 minuten verwijderd van strafschoppen. Krijgen we dan toch nog een winnaar in de tweede verlenging?  .
    9. strafschoppen, 20 uur 32. Einde. Het zit erop. De Lionesses kronen zich voor het eerst tot Europees kampioen. Kelly zorgde voor de beslissing in de tweede verlenging. Duitsland verliest een eerste keer een EK-finale bij de vrouwen. .
    10. strafschoppen, 20 uur 12. Rust. Het ziet er naar uit dat we ook na de verleningen nog geen winnaar kennen. Zo dadelijk beginnen we aan de tweede verlenging. Moeten strafschoppen de beslissing brengen?  .
    11. tweede verlenging, minuut 123 match afgelopen
    12. tweede verlenging, minuut 120. Vervanging bij Engeland, Nikita Parris erin, Lauren Hemp eruit
    13. tweede verlenging, minuut 113. Vervanging bij Duitsland, Lena Lattwein erin, Felicitas Rauch eruit
    14. Gele kaart voor Chloe Kelly van Engeland tijdens tweede verlenging, minuut 110
    15. Doelpunt tijdens tweede verlenging, minuut 110 door Chloe Kelly van Engeland. 2, 1.
    16. tweede verlenging, minuut 106 match begonnen
    17. tweede verlenging, minuut 104. Duitse doelvrouw werkt bal wat vreemd weg.

     Duitse doelvrouw werkt bal wat vreemd weg

    18. tweede verlenging, 20 uur 10.
    19. tweede verlenging, 20 uur 09. Bronze laat een controle van haar voet glippen en pakt dan uit met een stevige tackle. Ze ontsnapt evenwel, want de Engelse krijgt geen kaart voor de ingreep.  .
    20. tweede verlenging, 20 uur 02. We zijn zo'n vijf minuten ver in de eerste verlenging, maar het is nog wachten op een eerste echte mogelijkheid. Een kansarme wedstrijd dus. Spannend is het dan weer wel. .