Ga naar de inhoud

Landskampioen Genk opent seizoen met Supercup-winst tegen KV Mechelen

 zo 21 juli 2019 00:21
  1. 60' - Doelpunt - Sébastien Dewaest (2 - 0)
  2. 65' - Geel - Rob Schoofs
  3. 83' - Doelpunt - Dante Vanzeir (3 - 0)
  4. 90+1' - Geel - Jules Van Cleemput
  Belgische Super Cup - speeldag 1 - 20/07/19 - 20:31
  timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
  60'
  Sébastien Dewaest
  60'
  Sébastien Dewaest
  2 - 0
  83'
  Dante Vanzeir
  83'
  Dante Vanzeir
  3 - 0

  KRC Genk mag zijn tweede Supercup uit de clubgeschiedenis in de prijzenkast zetten. De landskampioen was duidelijk sterker dan bekerwinnaar KV Mechelen: 3-0. Coach Felice Mazzu debuteert zo meteen met een prijs en houdt de kampioenenroes in Genk.

  Genk - Mechelen kort samengevat

  • Sleutelmoment: Op het uur begaat Peyre voor de zoveelste keer een knoert van een dekkingsfout. Dewaest knikt van dichtbij de 2-0 voorbij Verrips en vanaf dan kan enkel een goddelijke interventie Mechelen van de nederlaag redden.
  • Man van de Match: Achterin het weinige werk keurig opknappen, vooraan twee keer genadeloos toeslaan als verdediger en dat als kersvers aanvoerder: het is een geweldige avond geweest voor Sébastien Dewaest.
  • Opvallend: De reeks gaat gewoon voort. Al voor de vijftiende keer op rij gaat de Supercup in de kast van de landskampioen. Club Brugge was in 2004 de laatste bekerwinnaar die de prijs mee op de bus mocht nemen.

  Verslag van de Supercup

  Dominant Genk blijft steken op 1-0 voor de rust

  Beide ploegen zagen er nog heel herkenbaar uit in vergelijking met vorig seizoen. Bij Mechelen was geen nieuwkomer te bespeuren (die zijn er ook nog niet) en aan Genkse kant misten we eigenlijk enkel Trossard en Malinovski. Heynen, Piotrowski en de gegeerde Berge vormden de driehoek op het middenveld, achterin stond  aanwinst Cuesta en Benson mocht toveren op de flank.

   

  Genk toonde snel waarom het de landskampioen is en drukte Mechelen plat. Een flukse dribbel van Ito en een afgekeurde goal van Piotrowski waren al waarschuwingen, maar KVM sloeg die in de wind. Verrips herstelde zich nog bij een sluwe vrije trap van Benson, maar in de herneming werd Dewaest niet gevolgd: 1-0 voor de thuisploeg.

   

  Mechelen leek toen pas echt wakker en werd ook een keer gevaarlijk. Storm stuurde Engvall diep, maar Vukovic verkleinde vakkundig zijn hoek. Al snel moest geel-rood echter weer water hozen. Benson raakte twee keer de paal op ongeveer dezelfde plek en tussendoor kopte de vrijstaande Dewaest naast. Genk heerste, maar beloonde zichzelf karig met één goal voor de rust.

  Kampioen zet Mechelen na de pauze vlot opzij

  Ook na de pauze was het meesterschap van Genk duidelijk. Mechelen slaagde er enkel in om het onvermijdelijke uit te stellen. Zo redde Verrips een knappe volley van Piotrowski en scheerde een schuivend schot van Berge de buitenkant van de paal. Het was uiteindelijk Dewaest die met zijn tweede van de avond de laatste twijfels wegnam.

   

  Een flauwe invalbeurt van De Camargo bracht geen zoden aan de dijk. In een mak vervolg van de wedstrijd kregen jonge snaken als Nygren en Vanzeir bij Genk, en Bosiers en Vranckx bij Mechelen nog wat speeltijd. Plots sloeg de vonk toch weer over.  Corryn knalde vanuit het niets op de paal. Genk schrok, maar op de tegenaanval rende Vanzeir het halve veld over om Verrips te omspelen en er ijzig kalm 3-0 van te maken.

   

  In een overbodig slot groeide de frustratie bij KVM zienderogen. Scheidsrechter Visser wapperde met zijn gele kaart - hij had ook zijn rode kunnen bovenhalen - maar rustiger werd het niet meer. Een wat spijtig einde van deze veredelde oefenmatch waarin KRC Genk de tiende prijs uit zijn geschiedenis pakte.

  Mazzu: "Ik ben trots op mijn spelers"

  Voor Felice Mazzu was het zijn eerste prijs als coach. "Ik ben uiteraard trots", zei hij. "Dit was mijn eerste officiële match en dan pak ik de eerste medaille uit mijn carrière. Veel heb ik er niet mee te maken, maar ik ben wel trots op de spelers en het publiek. Ze verdienen dit."

   

  "Ik miste nog wat beweeglijkheid in het elftal en er waren nog veel slordigheden in de passing, maar het was dan ook de eerste match van het seizoen. Het is symbolisch dat Sébastien Dewaest twee keer scoort als kersverse aanvoerder. Momenteel loopt het dus perfect."

  Vrancken: "Zo snel mogelijk het ritme weer oppikken"

  "Ik houd een dubbel gevoel over aan deze wedstrijd", zei KV Mechelen-coach Wouter Vrancken. "We toonden te veel respect en pas na het doelpunt zijn we beginnen geloven in onze kansen. Het niveauverschil? Genk is landskampioen en mist slechts twee spelers van de basisploeg van vorig jaar. Dan weet je dat je een moeilijke wedstrijd krijgt."

   

  Welk gevoel leeft nu in de spelersgroep na de uitspraak van het BAS? "Spelers zijn vooral bezig hun sportieve prestaties.  De duidelijkheid maakt een groot verschil, er valt een pak last van hun schouders.  Nu is het zaak om zo snel mogelijk het ritme weer op te pikken."

  Fase per fase

  90+5' tweede helft
  90+3'

  Einde!

  Genk pakt zijn tweede Supercup. Twee goals van Dewaest en eentje van Vanzeir drukken het duidelijke verschil tussen de landskampioen en bekerwinnaar Mechelen uit. 3-0 is een terechte eindstand.
  90+1'

  4 - extra time

  Er komen 4 minuten extra tijd bij.
  90+1'
  90'
  De frustratie steekt de kop op bij de Kakkers. Hier en daar laat er eentje zijn voet venijnig hangen.
  89'
  Tussen twee man plukt Vanzeir de bal uit de lucht. Hij kan zelfs schieten, maar wordt teruggefloten voor buitenspel.
  87'
  Bijker is een potje dat snel overkookt. Hij stampt Nygren ruw tegen de reclameborden en krijgt nu de gele kaart die hij eerder al verdiende. Nygren krijgt gek genoeg dezelfde straf.
  86'
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  84'
  83'

  Vanzeir maakt de 3-0!

  Dante Vanzeir ontsnapt en kapt zich na een lange ren voorbij Verrips. Twee verdedigers lijken hem het scoren te gaan beletten, maar Vanzeir blijft ijzig kalm en maakt het toch nog slim af.
  82'

  Bijna Corryn!

  Werkelijk uit het niets komt Mechelen bijna opnieuw in de match. Zijn schot sterft tegen de binnenkant van de paal.
  81'
  Aster Vranckx, zestien jaar jong, mag proeven van het hoogste Belgische niveau.
  80'
  De wedstrijd kabbelt rustig voort. Af en toe geeft Genk nog eens een stroomstoot, maar meer ook niet.
  78'
  Invaller Bosiers is ook zo'n jonge snaak om in de gaten te houden. Hij mag nog even opdraven bij Mechelen.
  76'
  Ndongala komt Ito vervangen. De supporters van Genk moeten dus nog even wachten op het officiële debuut van Ianis Hagi.
  75'

  Wat kan Mechelen nog?

  Als er nog een slotoffensief komt, moet het nu ongeveer beginnen. Met nog een kwartier te spelen lijkt het echter niet in te zitten bij KVM. De bekerwinnaar lijkt zich neer te leggen bij de wet van de sterkste.
  72'
  Genk heeft de laatste jaren al een paar keer een Scandinavische hoofdvogel afgeschoten. De eerste stapjes van Nygren doen alvast het beste vermoeden voor deze transfer.