Olympische Spelen-vrouwen - speeldag 1 - 10/08/24 - 17:00
    58'
    Mallory Swanson
    0 - 1
    58'

De VS heeft het olympisch voetbaltoernooi bij de vrouwen gewonnen. Tegen dat ander groot voetballand Brazilië volstond 1 doelpunt net voor het uur. Voor de Amerikaanse voetbalvrouwen is het de 5e gouden medaille op de Olympische Spelen. Het was wel al van 2019 geleden dat ze nog eens een groot toernooi konden winnen.

Video niet meer beschikbaar
    Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

In het Parc des Princes stonden voetbalgrootheden Brazilië en de Verenigde Staten tegenover elkaar om de gouden medaille. Brazilië begon verschroeiend en kon na amper een minuut al op voorsprong staan, maar Ludmila werkte te zacht af.

Diezelfde Ludmila kon op het kwartier wel scoren, maar ze werd afgevlagd voor buitenspel. De wedstrijd bleef op en af gaan, zonder grote kansen. Op slag van rust kwam Brazilië nog eens dicht bij de voorsprong, maar doelvrouw Naeher stond pal op he schot van Gabi Portilho.

Onder toeziend oog van Tom Cruise en Mikaela Shiffrin zette Mallory Swanson de VS net voor het uur op voorsprong na mooi verticaal spel.

Dat was het sein voor de Braziliaanse bondscoach om sterspeler Marta op het veld te brengen. Maar in haar laatste interland kon ook de 38-jarige het tij niet meer keren.

Het was zelfs de VS die nog de grootste kansen kreeg. Ze kregen meer ruimte om aan te vallen en Rodman miste na een mooie actie. Een minuut later schoot Smith naast.

Het slotakkoord was voor Naeher. In de toegevoegde tijd ranselde ze de kopbal van Adriana uit haar doelvlak en zo bleef het dus 0-1. Voor de Amerikaanse voetbalvrouwen deze gouden medaille de eerste overwinning sinds 2019. Het is wel al hun 5e gouden medaille op de Olympische Spelen.

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

90+14' tweede helft
    90+6'
    85'
    85'
    82'
    ,
    Brazilië
    75'
    62'
    62'
    62'
    51'
    45+7' eerste helft
    16:23

Parcours naar de finale

De olympische finale in het voetbaltoernooi bij de vrouwen wordt een wedstrijd om van te smullen. Voetballanden Brazilië en de Verenigde Staten kruisen de degens met als inzet de gouden medaille. Brazilië rekende in de halve finale af met favoriet Spanje, na onder meer een klungelige owngoal langs Spaanse kant. De Amerikaanse dames klopten dan weer Duitsland en gaan op zoek naar hun 5e olympische titel.

16:23 Vooraf