Shirin van Anrooij ploetert naar winst op loodzwaar modderparcours in Gavere

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Gavere
  trophy Shirin van Anrooij
  einde
  startfinish
  01234

  Het modderspektakel in Gavere was uiteindelijk spek voor de bek van de Nederlandse Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions). Haar 2e zege in de Wereldbeker dit seizoen. Ploeggenote Lucinda Brand bood nog wat weerwerk en eindigde 2e. Pechvogel Puck Pieterse maakte het Nederlandse podium compleet.

  De weergoden in Gavere waren de crossliefhebbers gunstig gezind vandaag. Door hevige regenval werd het parcours rond het kasteel Grenier omgetoverd tot een loodzware modderpoel. 


  Zo slaagden enkel Puck Pieterse en Shirin van Anrooij erin om tijdens de eerste passages door de bruine brij in het zadel te blijven. Het Nederlandse duo glibberde weg en speelde in de eerste twee ronden een amusant potje haasje-over. 


  Pieterse was de beste bergop, ex-veldloopster Van Anrooij maakte indruk tijdens de vele looppassages. Een titanenduel tussen de twee leek over de overwinning in Gavere te moeten beslissen.


  Maar Pieterse liet zich toch nog betrappen op een jeugdzonde. De Nederlandse waagde de gok om niet binnen te rijden in de materiaalzone, maar enkele modderstroken later stokte haar stalen ros: een teveel aan modder zat tussen haar cassette en wiel gekneld.


  Pieterse viel terug naar de vijfde plaats, Van Anrooij leek ribbedebie.

  Maar de Nederlandse was halverwege de cross allerminst zegezeker. 

   

  Haar ploegmakker Lucinda Brand was na een hapering bij de start naar de achterhoede van de cross geslagen, maar verraste vriend en vijand met een stevige inhaalrace. Brand overbrugde een kloof van 23 seconden en ging in de voorlaatste ronde - na een ferme tussensprint - op en over haar ploegmate Van Anrooij. 

   

  Maar Brand betaalde haar enthousiasme al snel weer cash. Na een nieuwe tussensprint van Van Anrooij moest de Nederlandse het hoofd alsnog buigen.


  De definitieve fysieke en mentale tik voor Brand, die Van Anrooij niet meer zou bijbenen. Pieterse rolde na een stevige remonte als derde binnen en doet - door de afwezigheid van Fem van Empel - toch nog een goede zaak in het klassement.

  "Vooral net ná de loopstroken kon ik verschil maken"

  Shirin van Anrooij: "Ik voel dat ik een van de betere lopers van het pak ben. Op de stukken nét na de loopstroken kon ik dan ook het verschil maken vandaag. Mijn verleden als veldloopster heeft me hier dus wel geholpen. Daarnaast heb ik fysiek ook gewoon enorme stappen gezet op fysiek vlak. Ik heb heel hard afgezien, maar het was een hele cross genieten geblazen."

   

  Lucinda Brand (2e): "Shirin (Van Anrooij) en ik halen het beste uit elkaar. Het was mooi dat we vandaag met twee hebben kunnen knokken voor de overwinning. We hebben niet moeten nadenken over mogelijke andere concurrenten. Ik heb verder ook genoten van het publiek en de afdalingen."


  Puck Pieterse (3e): "Of ik zonder het foutje had meegestreden voor de overwinning? Dat is moeilijk te voorspellen. Van Anrooij was vandaag zeer sterk, zeker op die loopstroken toonde ze haar kracht. Ik had wel de indruk dat het begin van het rondje met die langere oplopende vlakken meer mijn ding was. Ik ben alleszins blij dat ik het podium nog gehaald heb en veerkracht getoond heb in de laatste fase van de cross."

  Uitslag WB Gavere (vrouwenUitslag WB Gavere (vrouwen

    naamresultaat
  1Shirin van Anrooijin 47'02"
  2Lucinda Brandop 37"
  3Puck Pieterse50"
  4Zoe Backstedt (GBr)1'01"
  5Blanka Vas1'17"
  6Clara Honsinger1'24"
  7Annemarie Worst1'35"
  8Manon Bakker1'48"
  9Aniek van Alphen2'14"
  10Inge van der Heijden2'30"

  Fase per fase

  1. 14 uur 26. EINDE: Van Anrooij triomfeert! Van Anrooij wint haar tweede wereldbekermanche van het seizoen. Lucinda Brand rolt binnen op de tweede plaats. Pieterse, Backstedt en Vas volgen in hun slipstream. .
  2. 14 uur 23. Van Anrooij lijkt zegezeker. Ook Brand lijkt zich neer te leggen bij een zilveren plak. De grootste strijd lijkt die voor de derde plaats, waar Backstedt Pieterse op de hielen blijft zitten. .
  3. 14 uur 19. Inhaalrace Pieterse . Puck Pieterse is in de achterhoede bezig aan een stevige inhaalrace. De Nederlandse is voorbij Backstedt en Vas naar de derde plaats opgeschoven. Lucinda Brand is het volgende target , maar daar zal een half mirakel voor nodig zijn. .
  4. 14 uur 15. Van Anrooij opnieuw in het voordeel. Brand heeft toch een mentaal en fysiek tikje gehad na de misgelopen remontada. De Nederlandse moet opnieuw een kloof van een zevental seconden overbruggen op haar ploegmakker Van Anrooij. .
  5. 14 uur 14. De slag om Gavere: Brand sluit aan, neemt over en moet weer lossen.

   De slag om Gavere: Brand sluit aan, neemt over en moet weer lossen

  6. 14 uur 13. Brand (even) bij Van Anrooij. Lucinda Brand maakt na een stevige inspanning de aansluiting bij haar ploegmakker Van Anrooij, maar ze betaalt haar tussensprint cash. Van Anrooij verrast Brand met een nieuwe versnelling en laat haar ploegmakker opnieuw achter.  .
  7. 14 uur 09. Brand leeft opnieuw! Ze gaat haar ploegmakker oppeuzelen. Paul Herygers.
  8. 14 uur 09. Maakt Lucinda Brand er weer een wedstrijd van?

   Maakt Lucinda Brand er weer een wedstrijd van?

  9. 14 uur 06. Lucinda Brand maakt een uitstekende indruk op het zware parcours in Gavere. De Nederlandse heeft Vas achter zich gelaten en maakt nu alleen jacht op haar ploegmakker Van Anrooij. Brand heeft het gat gereduceerd tot 5 seconden.  .
  10. 14 uur 01. Top 5. 1. Van Anrooij 2. Brand 3. Vas 4. Backstedt 5. Pieterse .
  11. 13 uur 59. Puck Pieterse krijgt haar vehikel nog maar amper vooruit.

   Puck Pieterse krijgt haar vehikel nog maar amper vooruit

  12. 13 uur 58. Pieterse moddert aan. Puck Pieterse heeft materiaalpech. De Nederlandse kiest ervoor om de materiaalpost niet binnen te rijden en kan nu niet meer trappen door een opeenstapeling van modder aan haar cassette. Lucinda Brand - die aan een stevige inhaalrace bezig is - en Vas peuzelen de Nederlandse op. .
  13. 13 uur 56. De Hongaarse Blanka Vas is momenteel de beste van de rest. De pupil van Lars Boom vecht om het gat met de koplopers zo klein mogelijk te houden. In haar nek hijgt Lucinda Brand. .
  14. 13 uur 53. Puck Pieterse geeft zich allerminst gewonnen. De Nederlandse vliegt de beklimmingen op en blijft vaker op het zadel zitten dan haar landgenote Van Anrooij. De kloof tussen de twee koplopers slinkt zienderogen.  .
  15. 13 uur 50. Van Anrooij zet zowaar Pieterse onder druk.

   Van Anrooij zet zowaar Pieterse onder druk

  16. 13 uur 49. Van Anrooij solo. Erop en erover. Van Anrooij heeft bloed geroken. De Nederlandse laat haar wattages botvieren en laat nu zelf Pieterse achter. Op de loopstrook lijkt Van Anrooij, die een veldloopverleden heeft, sterk in het voordeel. .
  17. 13 uur 49. Van Anrooij sluit aan bij Pieterse. Het parcours rond het kasteel Grenier is door de hevige regenval in Gavere één modderbrij geworden. Voorlopig slagen enkel Shirin van Anrooij en Puck Pieterse erin om tijdens de eerste beklimming op de fiets te blijven. Het duo glibbert samen weg van de rest. In de achterhoede moet ook Brand haar stappende concurrenten ontwijken. .
  18. 13 uur 47.
  19. 13 uur 46. Puck Pieterse wil niet bij de pakken blijven zitten. Terwijl Lucinda Brand door een hapering de materiaalzone in moet rijden, slaat Puck Pieterse zowaar al een gaatje aan de kop van het peloton. .
  20. 13 uur 40. START. Pang! Het startschot voor de wereldbekermanche in Gavere is gegeven. Volg de cross van de vrouwen op Één of met een livestream in onze app. Puck Pieterse slingert zich meteen vanuit de achterhoede naar de derde plaats. .

  Maar Van Anrooij was halverwege de cross allerminst zegezeker. Haar ploegmakker Lucinda brand was na een hapering bij de start naar de achterhoede van de cross geslagen, maar verraste vriend en vijand met een stevige inhaalrace.


  De Nederlandse overbrugde een kloof van 23 seconden en ging in de voorlaatste ronde - na een ferme tussensprint - op en over haar conculega Van Anrooij. Maar Brand betaalde haar enthousiasme cash: Na een nieuwe tussensprint van haar ploegmakker liet Van Anrooij Brand opnieuw achter.

   

  De definitieve fysieke en mentale tik voor Brand, die Van Anrooij niet meer zou bijbenen. Pieterse rolde na een stevige remonte als derde binnen en doet - door de afwezigheid van Fem van Empel - toch nog een goede zaak in het klassement.