Spring naar de inhoud
" "
Thibau Nys wint zijn eerste cross in bijna een jaar. Het was van de Koppenberg op 1 november geleden.

Superprestige klassement

naamresultaat
1
Joran Wyseure
15 punten
2
Niels Vandeputte
14
3
Michael Vanthourenhout
13
4
Lars van der Haar
12
5
Gerben Kuypers
11
6
Jente Michels
10
7
Felipe Orts
9
8
Kevin Kuhn
8
9
David Haverdings
7
10
Toon Aerts
6

Thibau Nys komt boven water in het veld met 1e zege in Superprestige, strijdvaardige Iserbyt op 2

 zo 27 oktober 2024 16:07
Superprestige Overijse
Superprestige
8 rondes
15:10 Overijse
Thibau Nys
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8

    Bijna een jaar na zijn laatste triomf in het veld heeft Thibau Nys weer mogen proeven van de zege. Nys maakte er in Overijse een spannende tweestrijd van met Belgisch kampioen Eli Iserbyt. Goed voor zijn 1e zege in een Superprestige-cross.

    Eli Iserbyt had gisteren gewonnen in Heerderstrand en ging voor 2 op 2, Thibau Nys liet die cross passeren en hoopte dat een week in de Spaanse zon zijn benen de nodige frisheid had gegeven na een mindere seizoensstart door ziekte in de voorbereiding.

    En dat bleek al snel. In het zog van zijn jonge ploegmaat David Haverdings, die verrassend de eerste ronden voor zijn rekening nam, en Iserbyt draaide Nys constant in de top 3 mee.

    Nys junior, nog altijd maar 21, had de koers altijd onder controle, met de steun ook van ploegmaats Van der Haar en Haverdings.

    Iserbyt had Michael Vanthourenhout mee in steun. Alpecin-Fenix-rijders Niels Vandeputte en Jente Michels maakten de 7 renners die de koers zouden maken compleet.

    In de 3e van 8 ronden kende Nys even wat pech met zijn ketting, gelukkig voor hem kon hij dat euvel zelf snel oplossen. Zo bleef hij voeling houden met de kopgroep.

    De sluwe Iserbyt stuurde Vanthourenhout vooruit en liet Nys het gat dichtrijden. Maar dat deerde Nys niet. Hij klaarde de klus en beantwoordde wat later ook de demarrage bergop op de kasseien van de Belgische kampioen met brio.

    Het gezicht van Nys zag er altijd fris uit, Iserbyt moest wat meer grimassen. Het werd een tweegevecht, maar Vandeputte en Van der Haar zaten hen tot op enkele seconden op de hielen.

    Vlak voor de slotronde pakte Iserbyt over van Nys en probeerde hem met herhaaldelijke versnellingen te lossen. Maar een herboren Nys gaf geen krimp. 

    Op een stuk bergop in de modder maakte Nys het gat. Op het verharde richting de finish wist hij zich al zegezeker en ging de hand in de lucht. Het was zijn eerste zege in bijna een jaar na die van de Koppenberg vorig jaar op 1 november.

    Met zijn zegegebaar maande hij de crossvolgers aan tot kalmte. Ze hoeven niet aan hem te twijfelen. Iserbyt was op 2 seconden tweede, Van der Haar op 5 seconden 3e.

    Joran Wyseure reed een beresterk einde, de winnaar van Ruddervoorde knokte zich vanuit de achtergrond naar de vijfde plaats en houdt zo zijn leiding in de Superprestige vast.

    Iserbyt: "Tempo was goed, maar had nog net niet die punch"

    Gisteren winnen, vandaag tweede. In de slotronde moest hij Nys laten gaan: "Mijn tempo was goed, maar ik miste net nog die punch. Ik probeerde wel, maar Thibau klimt ook heel goed."
     

    "Het was een heel snelle, lastige wedstrijd. Tactisch was het de bedoeling om altijd goed vooraan te zitten. Dat lukte. Maar ik ben vandaag op een sterkere tegenstander gebotst."

    "Dit is een parcours op de maat van Thibau. Net als dat van de Koppenberg. Het is zaak van ons om net iets beter te doen."

    Iserbyt heeft 2 turbulente weken achter de rug: "Ik probeer iedere wedstrijd hetzelfde aan te pakken. Ik wil dag per dag vooruitkijken en niet bezig zijn met wat geweest is. Dat komt toch niet meer terug."

    Uitslag Superprestige Overijse

    naamresultaat
    1
    Thibau Nys
    57'29"
    2
    Eli Iserbyt
    op 2"
    3
    Lars van der Haar
    5"
    4
    Niels Vandeputte
    18"
    5
    Joran Wyseure
    30"
    6
    Michael Vanthourenhout
    32"
    7
    Jente Michels
    34"
    8
    Lander Loockx
    40"
    9
    David Haverdings
    41"
    10
    Felipe Orts
    52"

    Fase per faselaatste update: ongeveer 19 uur geleden

    16:08

    Wyseure knap 5e

    Joran Wyseure heeft een geweldig einde gereden. De winnaar van de eerste SP-cross in Ruddervoorde finisht nog als 5e, voor Vanthourenhout.

    16:07

    Nys steekt de hand al in de lucht

    Want hij is op het verharde. Nys wint vol zelfvertrouwen, voor Iserbyt, Van der Haar en Vandeputte.

    16:06

    Nys op weg naar eerste SP-zege?

    Het is bijna een jaar geleden dat Nys nog eens een cross won, toen op 1 november de Koppenbergcross. Het zou een geweldige opsteker zijn na moeilijke eerste seizoensweken.

    16:04

    Tweegevecht

    Nys en Iserbyt vechten een duel uit. Nys gaat iets sneller bergop in de modder, Iserbyt volgt op 20 meter. Het gat lijkt gemaakt.

    16:03

    Nys lost niet

    Iserbyt blijft herhaaldelijk versnellen, maar Nys geeft niet af. Hij komt weer naar de kop. Zo was het vorig jaar ook. Maar toen sloeg het noodlot toe voor de jonge Nys en profiteerde Iserbyt.

    Nys kan revanche nemen.

    16:02

    Iserbyt valt aan

    Op de kasseien bergop zoals daarstraks gaat Iserbyt weer aan. Nys geeft geen krimp, ook Vandeputte en Van der Haar klampen aan. Nog met zijn vieren komen ze in aanmerking voor de winst.

    16:01
    15:59

    Iserbyt pakt weer over net voor laatste ronde

    Nys laat Iserbyt passeren. Met op 2 seconden Vandeputte en Van der Haar. Michael Vanthourenhout, Wyseure en Michels volgen binnen de 13 seconden. Knap van Wyseure, de leider in de Superprestige die uit de achtergrond terugkeerde.

    15:54

    Iserbyt recht op de trappers

    Thibau Nys komt uitstekend voor de dag. De Spaanse zon heeft duidelijk zijn batterijen opgeladen. Iserbyt beseft het gevaar en moet op de trappers gaan staan om de kopman van Baloise-Trek Lions bij te halen.

    15:52

    Nys zet druk

    Met elk 10 meter tussen passeren ze in deze volgorde over de finishlijn op 2 ronden van het einde: Nys, Iserbyt en Vandeputte. Maar de 4 achtervolgers volgen binnen de 15 seconden.

    Vandeputte moet een gaatje laten, achter hem knallen Van der Haar, Vanthourenhout en Michels in de achtervolging. Haverdings heeft een beetje de rol moeten lossen.

    15:51

    Blik op gelaat

    Thibau Nys blinkt op kop van de race met Eli Iserbyt in zijn wiel. Iserbyt lijkt wat meer te grimassen. Niels Vandeputte probeert vanuit de achtergrond nog de aansluiting naar voren te maken.

    15:48
    15:47

    Alleen Nys kan Iserbyt volgen

    Iserbyt schiet een volgende cartouche af. De Belgische kampioen trekt op de kasseien bergop door, alleen Nys kan mee.

    Op 5 seconden volgt het Alpecin-Fenix-duo Michels/Vandeputte.

    15:47
    15:45

    Iserbyt versnelt

    Op het verharde stuk richting de finish pakt Iserbyt de kop. Met z'n zevenen rijden ze in het zonnetje. De koers moet nog losbarsten.

    Toon Aerts speelt geen rol van betekenis. Hij is pas 18e op ongeveer een halve minuut.

    15:41

    7 koplopers

    Nys heeft de Europese kampioen bij de lurven gevat. We hebben al rondenlang dezelfde 7 renners in de voorste gelederen.

    15:39
    15:39

    Halfweg

    Michael Vanthourenhout heeft maar 4 seconden na 4 van 8 ronden. Dat is zijn voorsprong op Thibau Nys, die zijn pechmoment van daarstraks achter zich heeft gelaten.

    De top 7 heeft zich afgescheiden: Nys heeft Iserbyt, Van der Haar, Haverdings, Michels en Vandeputte in zijn wiel.

    Superprestige
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    20/10
    Superprestige Ruddervoorde
    27/10
    Superprestige Overijse
    11/11
    Superprestige Niel
    16/11
    Superprestige Merksplas
    23/12
    Superprestige Mol
    30/12
    Superprestige Diegem
    04/01
    Superprestige Gullegem
    08/02
    Superprestige Middelkerke