Sanne Cant viert in Sint-Niklaas haar 1e zege van het seizoen

  Rectavit Series vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Sint-Niklaas
  einde
  startfinish
  0123456

  In de Waaslandcross heeft Sanne Cant de 0 kunnen wegkrassen. De wereldkampioene rekende in de eindsprint af met de Nederlandse Aniek van Alphen.

  Bekijk de samenvatting:

  Bij afwezigheid van de Nederlandse toppers Alvarado, Worst, Kastelijn en Brand kreeg Sanne Cant de uitgelezen kans om het zegegebaar te maken.

   

  De wereldkampioene startte fluks en haalde al snel het zweepje tevoorschijn. In de kopgroep gingen Cants nicht Loes Sels en de Hongaarse Vas overboord. Enkel de Nederlandse Aniek van Alphen kon Cant volgen.

   

  Halfweg maakte Van Alphen een tuimelperte tijdens een afdaling, Cant was gaan vliegen. De zege leek binnen totdat Van Alphen plots kwam snuffelen tot op 4 tellen. Cant voelde de druk en gleed zelf onderuit in een bocht.

  Met z'n tweeën doken ze de slotronde in. Van Alphen sloeg een minigaatje op Cant en sneed als eerste de zandstrook aan. Maar de Nederlandse had na de zandpassage meer problemen met haar klikpedalen dan Cant.

   

  En zo snelde Cant naar haar 1e zege van het seizoen. Van Alphen en Vas verdeelden de andere podiumplaatsen. Verdonschot werd 4e, Verhestraeten 5e.

  Cant: "Ik moest sprinten op 1 been"

  "Ik ben nog wat aan het uithijgen", begon Cant aan haar aankomstinterview. "Ik wist dat het best moeilijk zou zijn om het verschil te maken. Er waren veel lange stukken en er stond veel wind."

   

  "Ik wou na mijn val weer voorbij Van Alphen gaan, maar dat lukte niet. Daarna focuste ik me op de sprint. Wie bij het uitrijden van de zandstrook het snelst in zijn klikpedalen zat, zou winnen."

   

  "Ik geraakte met mijn rechtervoet niet in mijn klikpedaal. Ik moest dus sprinten op 1 been, maar gelukkig kon ik het houden."

  Van Alphen: "Ik zat bij Sanne in het wiel, maar het was op"

  Blanka Vas: "Mijn start was misschien wel te goed"

  Uitslag
  1. Sanne Cant  
  2. Aniek van Alphen (Ned)  
  3. Kata Blanka Vas (Hon)  
  4. Laura Verdonschot  
  5. Karen Verhestraeten  
  6. Loes Sels  
  7. Pauliena Rooijakkers (Ned)  
  8. Kim Van de Steene  
  9. Joyce Vanderbeken  
  10. Suzanne Verhoeven  

  Fase per fase

  1. 14 uur 24. Zege Cant. In de sprint veegt Cant de vloer aan met Van Alphen. Haar eerste zege van het seizoen is binnen.
  2. 14 uur 22. Cant probeert Van Alphen voorbij te gaan, maar de Nederlandse laat zich niet doen. Ze slaat zelfs een gaatje op de wereldkampioene.
  3. Tuimelperte Cant. De druk komt Cant duur te staan. Ze glijdt onderuit in een bocht en wordt meteen opgeraapt door Van Alphen. Cant bekomt in het spoor van de Nederlandse. 14 uur 21.
  4. 14 uur 20. Van Alphen nadert op Cant. De 20-jarige Van Alphen blaast meer en meer spanning in de eindstrijd. De Nederlandse verkleint de kloof tot 4 seconden. Cant is bijna gegrepen.
  5. Laatste ronde. Laatste ronde voor Sanne Cant. Van Alphen is herboren en nadert plots tot op 7 tellen van de wereldkampioene. Vas sluipt ondertussen weg van Verdonschot. 14 uur 17.
  6. 14 uur 16. Strijd voor het podium. Van Alphen valt wat stil en voelt nu de hete adem van Verdonschot en Vas. Sanne Cant ruikt de slotronde.
  7. 14 uur 14. Terwijl Cant doorstoomt, verliest Van Alphen alsmaar meer terrein. Voor plek 3 wordt het een strijd tussen Vas en Verdonschot.
  8. 14 uur 12. Sanne Cant eindigde dit seizoen al 15 keer in de top 10, maar winnen zat er nog niet in. Is het vandaag wel bingo voor de wereldkampioene?
  9. 14 uur 10. Cant solo. Van Alphen hangt op 50 meter van de wereldkampioene. Ze komt geen meter dichter op Cant.
  10. 14 uur 07. Als Cant de goede benen heeft, dan maakt ze er nu korte metten mee. Paul Herygers.
  11. Val Van Alphen. Plots rijdt Sanne Cant solo op kop. De 20-jarige Van Alphen ging onderuit in een afdaling. Is de wereldkampioene gaan vliegen? 14 uur 05.
  12. 14 uur 03. Halfweg. Nu zijn de rollen plots omgedraaid. Van Alphen probeert Cant wat onder druk te zetten, maar de wereldkampioene plooit niet.
  13. 14 uur 02. Aniek van Alphen begint toch wat af te zien in het spoor van Cant. Op positie 3 cirkelt nog altijd Vas. Verdonschot rijdt in 4e stelling.
  14. 13 uur 59. Van Alphen geeft voorlopig geen krimp. Renaat Schotte.
  15. 13 uur 58. Cant en Van Alphen. Wanneer Sanne Cant het zweepje tevoorschijn haalt, verliest ook de 18-jarige Hongaarse Vas contact. Van Alphen is de enige die Cant nog gezelschap houdt.
  16. 13 uur 57. Loes Sels gaat voorin overboord. Ze zal snel in handen vallen van Laura Verdonschot (die daarnet gevallen was).