IJzersterke Betsema stooft Worst (alweer tweede) een peer in Leuven

  Rectavit Series vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Leuven
  trophy Denise Betsema
  einde
  startfinish
  0123456

  Denise Betsema heeft de GP Leuven op haar naam geschreven. Vorig jaar won de Nederlandse ook, maar haar overwinning werd geschrapt na haar schorsing. Betsema troefde Annemarie Worst af, Sanne Cant werd derde.

  Bekijk de samenvatting:

  Tweede versnelling Betsema nekt Worst

  De cross in Leuven was dé kans voor de rensters om nog eens mee te bikkelen om de zege: wereldkampioen en veelvraat Alvarado was niet van de partij.

   

  Denise Betsema had dat maar al te goed begrepen en schoot als een speer uit de startblokken. De Nederlandse zette Worst meteen onder druk, maar die kon toch nog terugkeren. Voor de rest was het al snel over & out. Cant, Verdonschot, Sels, Bakker, Riberolle en co keken de hele cross lang tegen meer dan een halve minuut aan.

   

  Vooraan wou Worst eindelijk eens af van al die tweede plekken, telkens na Alvarado. Maar met Betsema keek ze opnieuw tegen het zwarte beest aan. Een tweede snedige versnelling van Betsema half koers was voldoende om Worst helemaal de nek om te wringen.

   

  Betsema kwam solo over de meet, goed voor haar eerste zege na haar schorsing. Worst werd voor een zoveelste keer tweede, Cant won het sprintje om plek 3 van Verdonschot en Bakker.

  Betsema: "Ben geëmotioneerd, het is een speciale zege"

  "Ik ben zeker geëmotioneerd na deze zege. Het is een speciale zege, zeker met de kindjes die er bij waren. Ik ben ontzettend blij. Je zag tijdens de cross zelf niet hoe groot het verschil was, pas de laatste ronde durfde ik om te kijken. Je weet natuurlijk nooit wat er nog kan gebeuren, maar ik heb er wel van genoten."

   

  "Wat ik met deze hoogvorm nu nog zal doen? Het seizoen is inderdaad heel kort geweest voor mij. Misschien zal ik na het crossseizoen nog enkele mountainbikewedstrijden rijden. Maar wellicht ook gewoon rusten en de planning maken voor het komende seizoen."

  Bekijk de reacties van Betsema, Worst en Cant:

  Fase per fase

  1. 14 uur 29. Worst tweede, derde plek voor Cant. Worst bolt als tweede over de meet, de glimlach lijkt ver te zoeken. De strijd om plek 3 is een prooi voor Cant, Verdonschot is vierde, Bakker vijfde.
  2. 14 uur 29. Betsema wint! Daar is de eerste overwinning van Denise Betsema dit seizoen. De Nederlandse kan haar geluk niet op, ongetwijfeld een emotioneel moment voor de winnares.
  3. 14 uur 27. De strijd om plek 3 is nog lang niet gestreden. Cant zal moeten afrekenen met Bakker en Verdonschot voor de bronzen plak.
  4. 14 uur 25. Voor Betsema wordt het de eerste overwinning van haar (korte) seizoen na haar schorsing. In haar debuutcross dit jaar werd ze nipt 2e, nu wordt het de hoofdvogel.
  5. 14 uur 23. Van Loy komt op 2 minuten van Betsema over de meet. Dat wordt een zoveelste top 10-plek voor onze landgenote.
  6. 14 uur 21. Laatste ronde! Betsema bolt over de meet voor de voorlaatste keer. Ze heeft een meer dan geruststellende bonus op eerste achtervolger Worst. Cant, Bakker en Verdonschot strijden om plek 3.
  7. 14 uur 19. Worst heeft het begrepen: de overgave aan de kazerne. Ruben Van Gucht op één.
  8. 14 uur 15. Bakker en Cant hebben intussen gezelschap gekregen van Verdonschot. Iets nadien "stept" Riberolle over de meet, haar ketting hangt veel te slap en geraakt er niet meer op.
  9. 14 uur 14. Voorlaatste ronde. Met nog 2 ronden te gaan, ligt Betsema op koers voor de overwinning. Het verschil met Worst bedraagt al 20"!
  10. 14 uur 13. Worst lijkt te plooien, maar kan zich verschuilen achter een heel goed seizoen. Paul Herrygers op één.
  11. 14 uur 09. Betsema slaat gaatje. Denise Betsema merkt dat ze een klein gaatje heeft op Worst en gaat nog eens versnellen. Worst heeft haar zinnen niet op een zoveelste 2e plek gezet, maar moet toch weer achtervolgen. 6 seconden!
  12. 14 uur 07. Half koers. Betsema en Worst hebben er de helft van de koers opzitten. Hun tempo ligt iets lager, want Bakker en de intussen komen aansluiten Cant, volgen op een halve minuut.
  13. 14 uur 03. Manon Bakker gaat in haar eentje op pad. Cant gaat in de achtervolging, de rest moet al een groter gat laten.
  14. Tijdsverschil. Bij het ingaan van de derde ronde zitten Cant en co al op drie kwart minuut van de 2 koplopers. . 14 uur .
  15. 13 uur 59. 2 koplopers. Het is haar gelukt: Worst komt tot bij Betsema, maar het heeft moeite gekost. Intussen gaan we ook de derde ronde in.
  16. 13 uur 58. In de achtervolging zien we een samensmelting. Cant, Sels, Riberolle, Van Loy, Verdonschot en Bakker willen die derde stek bemachtigen. .
  17. 13 uur 57. 2 seconden, meer hoeft Worst niet goed te maken op Betsema. Maar die laatste meters doen zoveel pijn.
  18. 13 uur 56. Foutje Betsema. Op de steile helling moet Betsema met haar voet uit de pedaal gaan. Worst stormt wel in één keer naar boven. Het verschil wordt gehalveerd.
  19. 13 uur 52. Einde ronde 1. Betsema zet Cant al op een halve minuut. Worst moest het doen met iets minder dan 10".