Spring naar de inhoud
" "
Iserbyt wint meteen bij zijn comeback in Heerderstrand na schorsing.

Met schorsing als brandstof: Eli Iserbyt maakt statement met eerste zege in Heerderstrand

 za 26 oktober 2024 15:57
Exact Cross Heerderstrand
Exact Cross
9 rondes
15:00 Heerde
Eli Iserbyt
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

    Eli Iserbyt heeft zijn schorsing goed verteerd. In Heerderstrand liet hij na een halfuur iedereen achter en hij werkte de rest van het uur solo af. Voor Iserbyt is het zijn eerste zege van het seizoen. Pim Ronhaar en Laurens Sweeck mochten mee op het podium.

    Praten? Eli Iserbyt wilde het hoofdstuk van zijn schorsing het liefst afsluiten. Antwoorden met de pedalen? Dat wilde de Belgische kampioen wel. Met vlammen op zijn helm was zijn intentie goed zichtbaar bij de start.

     

    Vurig was zijn start niet, maar door een kamikaze-manoeuvre van Felipe Orts, die het pak ophield, kon Iserbyt toch snel naar de koppositie schuiven. Met een pittig tempo liet hij zijn rivalen zweten.

     

    Het duurde even voor zandduivel Laurens Sweeck en Pim Ronhaar de leider te pakken hadden en lang zouden ze ook niet in zijn gezelschap vertoeven. Gebrand op zijn eerste zege van het seizoen trok Iserbyt aan de rekker, tot die knapte.

     

    Even leek Sweeck nog wat dichter te komen na een goede beurt door het zand, maar Iserbyt was ongenaakbaar. Met een stevig statement spoelde hij zijn schorsing helemaal door. 

    Ik had geen wrok of revanchegevoelens.

    Eli Iserbyt

    "Ik had mijn zinnen erop gezet", lachte Iserbyt aan de finish. "Ik had geen wrok of revanchegevoelens, ik wilde gewoon een goede wedstrijd rijden."

     

    "Sweeck en Ronhaar stribbelden nog tegen, dus het was een uur vol gas. Gelukkig vond ik hier een parcours op maat met veel draaien en keren. Zonder het zand was het misschien iets gemakkelijker geweest."

     

    In Overijse hoopt Iserbyt de lijn morgen door te trekken. "Maar ik zal deze inspanning wel voelen. Het was de eerste wedstrijd waarin ik me redelijk goed voelde."

     

    "Het is altijd belangrijk om die eerste zege beet te hebben. Het klassement in de Superprestige is nog altijd het doel, al wordt het zeer lastig door het missen van Ruddervoorde. Maar dat is toch mijn focus."

    Sweeck: "Ik ontplofte gewoon"

    Laurens Sweeck deed nog een verwoede poging om Iserbyt te grazen te nemen, "maar hij was gewoon sterker", gaf hij toe. "Hij reed de hele koers op kop en ik had geen antwoord toen hij vertrok."

     

    "Ik heb nog één keer alles of niets gespeeld en dat heeft me de 2e plek gekost. Ik maakte een foutje en was over de limiet geweest. Ik ontplofte gewoon."

     

    En dat had ook Pim Ronhaar gezien. "Ik voelde dat ik het gat met Laurens vlot kon dichten, dus dan wist ik dat hij op zijn limiet zat. Ik nam wat teugen adem en zette vol aan. Het verbaast me dat ik nog zo'n laatste snelle ronde kon rijden."

     

    Voor Ronhaar was zijn 2e plek een mooi eerbetoon aan zijn overleden oom. "Hij was een grote fan. Vandaag heb ik voor hem gereden", zei de Nederlander snikkend. "Ik word er wat emotioneel van."

    Uitslag Exact Cross Heerderstrand

    naamresultaat
    1
    Eli Iserbyt
    56'50"
    2
    Pim Ronhaar
    25"
    3
    Laurens Sweeck
    48"
    4
    Niels Vandeputte
    1'43"
    5
    Felipe Orts
    1'52"
    6
    Mees Hendrikx
    1'59"
    7
    Corné van Kessel
    2'07"
    8
    Danny van Lierop
    2'10"
    9
    Tom Meeusen
    2'19"
    10
    Daan Soete
    2'36"

    Fase per faselaatste update: ongeveer 2 uur geleden

    15:57

    Iserbyt triomfeert

    Eli Iserbyt antwoordt met de benen. Hij sluit een moeilijke periode sinds Beringen af met zijn eerste zege van het seizoen in Heerderstrand. Pim Ronhaar wordt nummer 2 voor Laurens Sweeck.

    15:55

    Eli heeft een autoritaire cross gereden.

    Ruben Van Gucht
    15:53

    De vlammen op zijn helm waren een waarschuwing. Iserbyt vlamt nu al 9 rondes door, Ronhaar zit op ruime afstand.

    15:51

    Slotronde

    Ligt het podium vast? Iserbyt op 1, Ronhaar op 2 en Sweeck op 3. Zo beginnen we aan de (overbodige?) laatste ronde.

    15:49

    Demarrage Ronhaar

    Pim Ronhaar trekt op het strand van Heerderstrand stevig door. Hij zet Sweeck op enkele fietslengtes. Snoept de Nederlander hem de tweede plek af?

    15:46

    Iserbyt gaat deze lijn doortrekken. Hij is vertrokken voor een paar overwinningen.

    Paul Herygers
    15:45

    Sweeck heeft alles op alles gezet, maar begint met een achterstand van 14 seconden aan de voorlaatste ronde. Niets lijkt Iserbyt van de overwinning te kunnen houden.

    15:42

    "De herrijzenis van Sweeck", doopt Ruben Van Gucht het. De voormalige Belgische kampioen jaagt op de Belgische kampioen.

    15:41

    Toch nog spanning?

    Met een geweldige beurt in het zand verkleint Sweeck de kloof op Iserbyt weer. Dit is geen 13 seconden meer.

    15:40

    Je kan hem op niets betrappen. Eli Iserbyt rijdt foutloos rond.

    Paul Herygers
    15:38

    Iserbyt voert al 6 rondes de forcing, maar het heeft wel resultaat. Ronhaar en Sweeck zien hem niet meer rijden op 13 seconden.

    15:35

    Pim Ronhaar duikt voor Sweeck het zand in. Heeft hij wel nog energie om de kloof te dichten? Iserbyt mag geen foutjes maken in zijn jacht op zijn eerste zege van het seizoen.

    15:33

    Snelste ronde Iserbyt

    Eli Iserbyt klokt de snelste ronde en vergroot zijn voorsprong tot 8 seconden. Niels Vandeputte zit ondertussen al op 35 seconden op plek 4.

    15:31

    De rekker knapt

    Het beukwerk van Eli Iserbyt heeft nu toch gevolgen. Sweeck moet wat meters laten, ook Pim Ronhaar kan niet beter.

    15:29

    Laurens Sweeck moet voor Iserbyt raken om zijn slag te kunnen slaan in het zand, maar dat lukt maar niet. De Belgische kampioen hangt zijn twee metgezellen weer aan de rekker.

    15:27

    Het podium lijkt vast te liggen: Iserbyt heeft Sweeck en Ronhaar mee. Doet de Belgische kampioen nog een poging om zijn gezellen af te schudden?

    15:25

    Felipe Orts verstoorde de eerste ronde

    15:25

    Iserbyt rijdt al sinds de eerste ronde op kop. Toch weet de Belgische kampioen niet van ophouden, want Sweeck hangt aan de rekker. Ronhaar zit op een aantal meters, Vandeputte lijkt uitgeteld voor het podium.

    Exact Cross
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    12/10
    Exact Cross Beringen
    19/10
    Exact Cross Essen
    26/10
    Exact Cross Heerderstrand
    23/11
    Exact Cross Kortrijk
    27/12
    Exact Cross Loenhout
    05/02
    Exact Cross Maldegem
    15/02
    Exact Cross Sint-Niklaas