" "
Sweeck viert, Vandeputte vloekt in Essen.

Laurens Sweeck laat een leeg seizoen achter zich met spurtwinst tegen Vandeputte in Essen

 za 19 oktober 2024 16:02
Exact Cross Essen
Exact Cross
11 rondes
15:00 Essen
Laurens Sweeck
einde
  1. 0
  2. 11

    Laurens Sweeck heeft in zijn eerste cross van het nieuwe seizoen meteen mogen vieren. Na een jaargang zonder een enkele zege was het dus meteen raak in de Exact Cross in Essen. Niels Vandeputte leek nochtans op weg naar de winst, maar maakte wat foutjes in de laatste hectometers. Zo kon Laurens Sweeck hem nog voorbijsprinten. Het was trouwens een spannende race, met z'n achten doken ze de slotronde in.

    Alsof hij de schorsing van Eli Iserbyt nog eens in de verf wilde zetten, dook Ryan Kamp als eerste het veld in in Essen. Hij zou geen rol spelen in de wedstrijd, wel in de afwezigheid van de Belgische kampioen.

     

    In een razendsnelle cross - met maar liefst 11 rondjes - was er weinig tijd om stil te staan bij Iserbyt. Heel wat kandidaten wilden maar al te graag profiteren met hun eerste overwinning van het seizoen.

     

    In een gesloten wedstrijd was het vooral opletten voor pech. Thomas Mein duikelde spectaculair over zijn stuur, Niels Vandeputte moest al snel de materiaalpost in na een lekke band en Toon Aerts had kettingproblemen. 

     

    Uit een schijnbaar geslagen positie kon de voormalige Europese kampioen nog aansluiten bij een elitegroep, die zou strijden voor de overwinning. Met maar liefst 8 renners vatten ze de slotronde aan.

     

    Laurens Sweeck, die zijn eerste cross van het seizoen reed, had de beste positie beet. Toon Aerts deed verwoede pogingen om op te schuiven, maar Lander Loockx maakte zich breed. Dan pakte Niels Vandeputte het slimmer aan door over de balken te springen en zo Sweeck te verrassen.

     

    Vandeputte stak zijn hand uit naar de zege, tot hij in de voorlaatste bocht even zijn rechtervoet moest zetten. Net toen hij de sprint moest aanzetten, sloeg het hem helemaal uit zijn lood. Sweeck was genadeloos en opende zijn seizoen met een zege, een stevige opsteker na een seizoen zonder overwinningen.

    Sweeck opgelucht: "Het kon niet beter beginnen"

    De nul is meteen weg bij Laurens Sweeck . "Dit doet heel veel deugd", zei hij. "Ik had niet verwacht meteen te kunnen winnen. De rest had toch al wat meer competitie in de benen en ik moest de wedstrijd wat ondergaan."

    "Ik had wat geluk dat Niels haperde in de laatste bocht. In principe kon ik hem niet meer voorbij, maar ik zat in de laatste ronde steeds in de goede positie. Het kon niet beter beginnen."

     

    "Dit geeft vertrouwen voor Ruddervoorde morgen. Hopelijk heb ik dan dezelfde benen."

    Niels Vandeputte baalt: "Ik had kunnen winnen"

    Niels Vandeputte leek op weg naar de zege, maar in de voorlaatste bocht ging het mis. "Ik schoof even weg en moest mijn rechtervoet zetten. Toen ik weer wilde aanzetten, trok ik mijn linkervoet uit het pedaal", legt hij uit.

    "Als je de laatste bocht als eerste ingaat, win je normaal gezien. Het was ook mijn doel om te winnen en ik had kunnen winnen. Het eerste foutje kon ik nog rechtzetten, maar daarna was het boeken toe."

     

    "Ik heb nog zo hard als mogelijk aangezet, maar Sweeck had meer snelheid. Ik had een plan in mijn hoofd, ik wist waar ik wilde aanvallen en daar deed ik het ook, maar het foutje op het einde is zonde."

    Uitslag Exact Cross Essen

    naamresultaat
    1
    Laurens Sweeck
    1u01'59"
    2
    Niels Vandeputte
    z.t.
    3
    Jens Adams
    op 4"
    4
    Lander Loockx
    4"
    5
    Toon Aerts
    8"
    6
    Toon Vandebosch
    11"
    7
    Ward Huybs
    12"
    8
    Corné van Kessel
    25"
    9
    Thijs Aerts
    50"
    10
    Lucas Janssen
    58"

    Fase per faselaatste update: ongeveer 2 uur geleden

    16:03

    Sweeck doet het meteen

    Laurens Sweeck kon vorig jaar geen enkele overwinning boeken, maar doet het nu al in zijn eerste cross van het seizoen. Hij profiteert van een klein foutje van Vandeputte en sprint naar de zege in Essen. 

    16:01

    Sweeck en Vandeputte steken hun hand uit naar de zege. Twee snelheidsduivels, dus hoe loopt dit af?

    16:01

    Vandeputte naar kop

    Niels Vandeputte springt over de balkjes en sprint meteen naar de leiding. Sweeck heeft zich laten verrassen.

    16:00

    Demarrage van Toon Aerts

    Toon Aerts heeft zijn krachten nog niet verspeeld. Hij ziet een klein gaatje en sprint naar plek 2, in het zog van Sweeck. Lander Loockx is niet van plan om zijn plek zomaar af te geven.

    15:57

    Laatste ronde

    De bel weerklinkt, dus iedereen weet dat het moneytime is. Nog 8 renners maken kans op de zege. Toon Aerts probeert op te schuiven, maar strandt op plek 4. Sweeck zit op kop in de beste positie.

    15:55

    Aanval van Sweeck

    Laurens Sweeck wil er niet van weten en neemt meteen over. Met een tempoversnelling probeert hij het lijstje kanshebbers wat korter te maken.

    15:54

    Ward Huybs, de naam die we nog niet hebben vernoemd, toont zich nu. Hij sloot samen met Toon Aerts aan bij de kopgroep en laat hen nu nog eens zweten.

    15:52

    Voorlaatste ronde

    Het blijft met nog twee rondes te gaan onmogelijk om te voorspellen wie hier aan het langste eind zal trekken? Vandeputte, Vandebosch, Adams, Van Kessel, Sweeck, Aerts, Loockx... Ze maken allemaal nog kans.

    15:47

    Laurens Sweeck zit nog altijd knap in het wiel van Loockx. Niels Vandeputte wacht ook zijn kans af. 

    15:46

    Heel knap van Toon Aerts

    Van een schijnbaar geslagen positie komt Toon Aerts zowaar weer terug bij de kopgroep. Was het daarnet nog 20 seconden, dan blijven er nu nog 3 seconden van zijn achterstand over. Lander Loockx wil er niet van weten en zwengelt het tempo weer aan.

    15:44

    Aan wilskracht geen gebrek bij Toon Aerts. Hij blijft vechten om weer voorin te raken. De koplopers mogen het tempo niet laten zakken, want anders krijgen ze weer gezelschap.

    15:41

    Toon Aerts komt op 20 seconden over de streep. In deze snelle wedstrijd lijkt dat een niet te overbruggen kloof.

    15:40

    Niels Vandeputte en Laurens Sweeck wachten niet. Ze voeren de forcing en dunnen het groepje uit. Alleen Lander Lockx en Jens Adams kunnen volgen. Van Kessel en Vandebosch zitten op 6 seconden.

    15:39

    Kettingproblemen voor Aerts

    Toon Aerts zijn ketting spartelt tegen. Hij staat even te prutsen aan zijn fiets en mag een streep trekken door zijn eerste podiumplaats van het seizoen.

    15:35

    Elitegroep

    Krijgen we nu toch een elitegroepje? Jens Adams begint aan de 7e ronde met Laurens Sweeck, Toon Aerts, Corné van Kessel, Niels Vandeputte, Lander Loockx en Toon Vandebosch. Een mooi kransje kanshebbers.

    15:34

    Bijna 29 km/u geeft de snelheidsmeter weer. Niet slecht op dit hobbelige en bochtige parcours.

    15:30

    Halfweg maken nog altijd ruim 10 renners kans op de overwinning in Essen. Aan dit tempo zullen er toch nog wat slachtoffers vallen.

    15:29

    Het troept weer allemaal samen. Het lijkt wel een groepstraining.

    Ruben Van Gucht
    Exact Cross
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    12/10
    Exact Cross Beringen
    19/10
    Exact Cross Essen
    26/10
    Exact Cross Heerderstrand
    23/11
    Exact Cross Kortrijk
    27/12
    Exact Cross Loenhout
    05/02
    Exact Cross Maldegem
    15/02
    Exact Cross Sint-Niklaas