• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanthourenhout weegt tikkeltje te licht om Van der Poel van zege te houden

  Mathieu van der Poel heeft de allereerste Ambiancecross in Wachtebeke gewonnen. De Nederlander overleefde een val en hield een strijdende Michael Vanthourenhout achter zich. Wout van Aert moest tevreden zijn met de derde plaats.

  Even kwam er een barstje in het harnas van onoverwinnelijkheid van Mathieu van der Poel. In ronde twee ging hij in de mist bij het springen over de balkjes. Michael Vanthourenhout, die zijn ploegleider trots wou maken in zijn eigen cross, en Wout van Aert roken hun kans.

   

  Het duo probeerde weg te komen, maar de Europese kampioen klopte het vuil van zich af, rechtte de rug en dichtte de kloof. Na die inspanning hield hij zich even op de achtergrond. Tot een misstap van Van Aert de koers weer leven inblies.

   

  Op dezelfde plaats als Van der Poel enkele rondes eerder struikelde nu ook de wereldkampioen. Hij raakte definitief het wiel van Van der Poel kwijt en zou uiteindelijk sprinten voor plaats drie tegen Eli Iserbyt.

   

  Michael Vanthourenhout kon wel nog enkele rondes gelijke tred houden met Van der Poel, maar zelfs met zijn tong op de grond bleek de Nederlander te snel. Hij soleerde naar zijn zoveelste zege van het seizoen en zal voor altijd de eerste winnaar van de Ambiancecross in Wachtebeke zijn. 

  Van der Poel: "Knap dat Van Aert over de balkjes sprong"

  "Wat je mij nog kan vragen? Wat ik van de ambiance vond misschien?", grapte winnaar Van der Poel. "Het was een leuke nieuwe cross. De wei lag wel heel slecht. Het hobbelde heel hard."

   

  Heeft hij zich pijn gedaan bij zijn valpartij? "Neen. Het was omdat Wout van Aert voor mij reed en sprong. Het is knap dat hij dat doet want de balken lagen hier niet makkelijk. Maar hij ging iets trager dan ik had ingeschat. En ik had geen momentum meer om over die tweede balk te raken."

   

  "Ik wist dat Vanthourenhout hier goed zou zijn, maar het tweede deel tot aan de balken lag me goed. Daar heb ik het verschil gemaakt."

  Vanthourenhout: "Het was proberen dat achterwiel te volgen"

  • Michael Vanthourenhout (2e): "Het was een parcours dat ik graag doe met draaien en keren. Ik kwam dan voorop met Mathieu en vanaf dan was het proberen om zijn achterwiel te volgen. Op sommige stukken ging dat wel, maar ik moest hem beetje bij beetje laten rijden. Ik ben redelijk diep geweest, maar de rest heeft ook krachten verspeeld. We zien morgen wel."
  • Wout van Aert (3e): "Ik voelde me beter dan vorige week. Er zat kracht op in het begin, maar toen Vanthourenhout en Van der Poel begonnen te rijden, zat ik wel op de limiet. Dan na die val moest ik me noodgedwongen op de derde plaats concentreren. Dat is dan gelukt. Ik ben al bij al tevreden."

  Uitslag Ambiancecross

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 56'44"
  2. Michael Vanthourenhout op 9"
  3. Wout van Aert 28"
  4. Eli Iserbyt 28"
  5. Gianni Vermeersch 51"
  6. Toon Aerts 1'14"
  7. David van der Poel (Ned) 1'34"
  8. Dieter Vanthourenhout 1'34"
  9. Tom Meeusen 1'43"
  10. Kevin Pauwels 2'02"

  Fase per fase

  1. 15 uur 56. Weer een zege voor Van der Poel. Van der Poel gooit zijn armen voor de zoveelste keer dit seizoen in de lucht. Hij reed halfweg cross weg. Vanthourenhout op 2, Van Aert op 3.
  2. 15 uur 55. Bij zijn laatste passage springt Van der Poel weer van zijn fiets om de balkjes te overwinnen. Hij neemt geen risico's. De buit is binnen.
  3. 15 uur 54. De toeschouwers hebben een warm applaus in huis voor Vanthourenhout. De renner van Marlux-Bingoal heeft zich knap geweerd. .
  4. 15 uur 51. In de strijd om plaats drie probeert Van Aert zijn concurrenten af te schudden, maar Iserbyt blijkt een taaie klant. .
  5. 15 uur 50. Laatste ronde! Van der Poel fiets met de handen losjes over het stuur de laatste ronde in. Zijn bonus op Vanthourenhout: 13 seconden.
  6. 15 uur 49. Van der Poel heeft een lus voorsprong. Voor de concurrentie is het kalf verdronken. .
  7. 15 uur 46. 39". Vanthourenhout hangt op 9 seconden, Van Aert heeft op 2 ronden van het einde al een achterstand van bijna 40 seconden.
  8. 15 uur 43. Van der Poel moet even een voetje aan de grond zetten, maar hij is niet uit zijn lood te slaan. Nu hij aan de leiding rijdt, springt hij ook weer gezwind over de balken.
  9. 15 uur 41. Wout van Aert buigt het hoofd. Hij weet dat het vandaag voor de derde plaats zal zijn. .
  10. 15 uur 40. "Heerlijk om zien wat Michael Vanthourenhout doet.". Michel Wuyts.
  11. 15 uur 40.

  12. 15 uur 37. Michael Vanthourenhout is het achterwiel van Van der Poel kwijt. Is de Nederlander aan zijn zoveelste soloslim begonnen?
  13. 15 uur 34. Kan Wout van Aert de schade herstellen? Hij raakt niet meteen weer bij de leiders. .
  14. 15 uur 31. Ook Van Aert struikelt. Van Aert moet zich reppen om voeling te houden met Van der Poel en in al zijn haast struikelt hij ook over de balkjes. Hij kijkt even naar zijn fiets en moet zo een gat laten vallen. .
  15. 15 uur 30. Van der Poel doet zijn collega's puffen. Het tempo gaat de hoogte in. Vanthourenhout kan voorlopig wel goed volgen.
  16. 15 uur 28. De woorden van zijn vader zijn nog niet koud of Mathieu van der Poel neemt nu toch de koppositie. .
  17. 15 uur 27. "Er wordt niet echt gekoerst. Misschien zal Mathieu eens een keertje wachten. Ik heb geen idee.". Adri van der Poel.
  18. 15 uur 25. 6 leiders. Iserbyt heeft zijn zin gekregen. Hij is bij de koplopers geraakt. En in zijn zog hebben ook Vermeersch en Toon Aerts hun wagonnetje aangepikt.
  19. 15 uur 24. Van der Poel rijdt met de rem op. Of zo lijkt het toch. Hij gaat even naar de kop, maar houdt dan meteen in.
  20. 15 uur 24. Van Aert gooit zijn bril weg. Is dat een teken? Hij oogt alleszins fris.
  21. 15 uur 23. "Vermeersch is gespecialiseerd in het rijden op het wiel. En hij raakt er toch ook niet bij.". Paul Herygers.
  22. 15 uur 22. Van der Poel blijft gedwee in het wiel van Vanthourenhout zitten. Wout van Aert neemt het kopwerk voor zijn rekening.
  23. 15 uur 20. Michael Vanthourenhout ziet dat zijn ploegmaat Iserbyt op het leiderstrio aan het jagen is. Hij fronst de wenkbrauwen want zo dreigen er heel wat renners terug te keren. .
  24. 15 uur 20.

  25. 15 uur 18. "Van der Poel is nog altijd wat aan het friemelen.". Paul Herygers.
  26. 15 uur 16. Leiderstrio. Van der Poel heeft de oversteek nu toch succesvol gemaakt. Hij lijkt geen hinder te hebben van zijn tuimelperte. .
  27. 15 uur 15. Van Aert kijkt eens achterom. Hij ziet Van der Poel zijn best doen om weer aan te pikken en gaat op de trappers staan. Hij bepaalt nu het tempo.
  28. 15 uur 14. Van Aert probeert van de val te profiteren door weg te rijden in het wiel van Vanthourenhout. Maar Van der Poel vindt dat geen goed idee. Hij probeert meteen het gat te dichten.
  29. 15 uur 12. Valpartij Van der Poel! Het iets dat je zelden ziet: Mathieu van der Poel valt bij het springen over de balkjes. Hij moet achtervolgen.
  30. 15 uur 11. Vooraan wordt Iserbyt afgelost door zijn ploegmaat Vanthourenhout. De mannen van Marlux willen zich natuurlijk tonen in een cross van hun manager.
  31. 15 uur 09. Laurens Sweeck is zowat de enige grote naam die er niet is vandaag. Hij is aan het trainen op het parcours in Koksijde. Hij heeft zijn zinnen dus op morgen gezet.
  32. 15 uur 07. Bij het ingaan van de tweede ronde trekt Iserbyt op avontuur. Hij rijdt naar de koppositie en zo gaat het plots toch wat sneller.
  33. 15 uur 06. "Ze zijn het er allemaal over eens: niet te rap jongens, we gaan het aantal rondes beperken.". Michel Wuyts.
  34. 15 uur 05. Mathieu van der Poel laat zijn broer vertrekken. Wout van Aert steekt een stokje voor zoveel broederliefde en wringt zich naar plaats twee.
  35. 15 uur 04. Akkefietje. Vermeersch krijgt een duwtje van Eli Iserbyt. Hij schuift onderuit in de bocht. Hadden die twee nog een rekening openstaan?
  36. 15 uur 01. David van der Poel neemt heel het peloton mee in zijn wiel. Mathieu rijdt in tweede positie, Van Aert op 3.
  37. 15 uur . Start! De mannen schieten uit de startblokken. Mathieu van der Poel gaat als een pijl uit een boog. ZIjn broer duikt uiteindelijk als eerste het veld in.
  38. 14 uur 47. "Vroeger zou ik zeggen dat dit parcours zich leent tot een spannende cross waar we met veel naar de finish gaan, maar tegenwoordig beslist Van der Poel daarover.". Wout van Aert.
  39. 14 uur 22.

  40. 14 uur 21.

  41. 14 uur 21.

  42. 14 uur 19.

  43. 24-11-2018.
  44. 13 uur 32. "Als er vandaag en morgen nog wat regen valt, zal het een plezant uurtje door de modder worden.". Wout van Aert.
  45. 13 uur 28. Het Provinciaal Domein Puyenbroeck vormt het decor van de Ambiancecross in Wachtebeke. Op datzelfde domein werd Sven Nys in 2005 Belgisch kampioen voor Tom Vannoppen en Ben Berden.
  46. 13 uur 26. "De omloop zal dan wel niet dezelfde zijn als die van het Belgisch kampioenschap in 2005, maar sowieso verwacht ik een aantal weidestroken die er wat vettig bij zullen liggen.". Wout van Aert.
  47. 12 uur 39. Ambiancecross in Wachtebeke. Wachtebeke maakt zich klaar voor de eerste editie van de Ambiancecross. Kan iemand de schaduw volgen van Mathieu van der Poel? Kijk morgen live naar de cross.