Geen medaille voor Belgian Hammers: triatleten stranden op de 5e plaats

  De Belgian Hammers, het Belgische team voor de gemengde triatlon, zijn vijfde geworden in de Mixed Team Relay op de Olympische Spelen in Tokio. Het goud in de gloednieuwe olympische discipline was voor Groot-Brittannië.

  Samenvatting van de Mixed Team Relay met de Belgian Hammers

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  In de gemengde triatlon, een nieuwe olympische discipline, bestaan de teams uit vier atleten (twee mannen en twee vrouwen) die elkaar aflossen. Allemaal zwemmen ze 300 meter, fietsen ze 6,8 km en lopen ze 2 km. 

   

  Voor België verschenen Claire Michel, Marten Van Riel, Valerie Barthelemy en Jelle Geens aan de start. Het kwartet droomde stiekem van een medaille, maar moest de hele race achtervolgen. Het eindverdict: een felbevochten 5e plaats.

  De Hammers werden op hun waarde geklopt.

  Achtervolgen in flitsende race, Britten behalen goud

  Pang! Claire Michel dook als eerste het water in aan het Odaiba Marine Park. Enkele dagen nadat ze in de individuele race met kuitproblemen kampte, hield de Belgische er goed stand. 

   

  Marten Van Riel kon daarom als zevende aan zijn race beginnen. De nummer vier uit de wedstrijd bij de mannen startte met een achterstand van 36 seconden op de leiders. Na het zwemmen en fietsen had hij tien seconden goedgemaakt, maar in het lopen moest Van Riel opnieuw wat terrein prijsgeven. 

   

  Halfweg hadden de Hammers 39 seconden achterstand op de Britse leiders.  Valerie Barthelemy nam dan als derde over en net als dinsdag, toen ze mooi tiende werd bij de vrouwen, presteerde ze uitstekend. 

   

  Na het zwemmen vormde ze met Nederland, Duitsland en Frankrijk een groepje achter leider Groot-Brittannië en achtervolger Verenigde Staten. Uiteindelijk mocht Jelle Geens als vijfde beginnen aan zijn race, op 53 seconden van de kop van de wedstrijd.   

   

  Geens, die door een coronabesmetting de individuele wedstrijd had gemist, hield stand in het zwemmen en het fietsen en begon als vijfde aan het lopen, traditioneel zijn sterkste discipline. 

   

  De kloof met de VS, nummer drie, was evenwel te groot en een medaille was dus buiten bereik. Hij finishte uiteindelijk ook als vijfde, na een spurtje met zijn Nederlandse concurrent.   

   

  Het goud ging naar het Britse team bestaande uit Jessica Learmonth, Jonathan Brownlee, Gerogia Taylor-Brown en Alex Yee. Die laatste twee wonnen eerder individueel al zilver. De VS en Frankrijk vervolledigden het podium.

  Herbekijk de finish van de mixed relay triatlon:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  "Op cruciale momenten was het gat net iets te groot"

  "We hebben het hoogst haalbare gehaald vandaag", meent Belgian Hammer Jelle Geens. "We hadden op voorhand gezegd dat we enkel kans zouden maken op een medaille als het wedstrijdscenario zich exact in ons voordeel ontplooide. Dat was vandaag niet het geval."


  "Op de cruciale momenten was het gat net iets te groot. Zo vond Valerie (Barthelemy) - bij het zwemmen - bijvoorbeeld bijna aansluiting met de kopgroep, maar ze kwam juist enkele slagen tekort. Dat geluk hadden we vandaag niet."


  "Toch mogen we fier zijn op deze prestatie. Vier jaar geleden begon ons mixed relay-verhaal, vandaag worden we al vijfde op de Spelen én laten we enkele landen met een grote triatlongeschiedenis achter ons. Dat is iets om trots op te zijn."


  Over 3 jaar krijgen de Belgian Hammers een nieuwe kans om een olympische medaille op de kop te tikken. Het Belgische kwartet kijkt alleszins al positief vooruit. Op de vraag of ze er dan weer bij zijn, knikken ze allemaal gretig van wel. "Als er geen COVID-19 is, waarschijnlijk wel", grapt Geens nog. 

  Bekijk het volledige interview met de Hammers:

  programma Belgian Hammers
  zaterdag 31 juli Mixed Relay 5e verslag

  Mixed Team Relay (triatlon)

  1. 01 uur 56. Finish: Groot-Brittanie wint, Hammers 5e. Alex Yee maakt het af voor Groot-Brittannië. Individueel pakte hij zilver, nu schenkt hij zijn ploeg goud. Amerika en Frankrijk zijn respectievelijk 2e en 3e. Op het laatste moment wordt Jelle Geens nog voorbijgelopen door de Nederlander Van Egdom. Onze Belgiam Hammers kloppen af op de 5e plaats. .
  2. 01 uur 52. Jelle Geens volgt op 56 seconden. Game-over. Wordt het weer een chocolade medaille? Dirk Gerlo.
  3. 01 uur 50. Vincent Luis betaalt zijn recente kuitblessure hier cash. De Fransman wordt meteen overvleugeld door Yee (1e) en Pearson (2e). Jelle Geens hoopt stiekem dat het tempo van de Fransman stokt.  .
  4. 01 uur 50. Jelle Geens begint aan het lopen: "Dit is wel een grote kloof".

   Jelle Geens begint aan het lopen: "Dit is wel een grote kloof"

  5. 01 uur 47. klikschoenen out, loopschoenen in. Jelle Geens is een uitstekende loper, maar de kloof is aanzienlijk. Kan hij een krakende koploper oppeuzelen? Hij volgt nog steeds op een dikke 40 seconden. .
  6. 01 uur 45.
  7. 01 uur 44. De samensmelting is een feit. Luis Vincent en Alex Yee zetten een goudenmedaillevennootschap op. Ze proberen de hoop van de achtervolgende Amerikaan Pearson te ontnemen. .
  8. 01 uur 42. Kan Geens 40" goedmaken? De pedalen draaien. Alles op een zakdoek op de voorposten: De Fransman Vincent schudt de Amerikaan van zich af en gaat soloop zoek naar Alex Yee (Groot-Brittannië). Een 40-tal seconden achter de plooiende Amerikaan volgt onze landgenoot Geens, met Duitsland en Nederland in zijn wiel. .
  9. 01 uur 37. De atleten zijn het unaniem eens dat Jelle Geens de beste loper is op dit moment, maar gaat het voldoende zijn ... Dirk Gerlo.
  10. 01 uur 34. Virtueel chocolade. De podiumplaatsen zijn voorlopig voor Groot-Brittanië (goud), de Verenigde Staten (zilver) en Frankrijk (brons). Voorlopig valt het achtervolgende trio met Jelle Geens, de Nederlander en de Duitser naast het podium. .
  11. 01 uur 33. We gaan een hele goede Jelle Geens nodig hebben. Dirk Gerlo.
  12. 01 uur 33. Barthelemy komt binnen, Jelle Geens mag eraan beginnen!

   Barthelemy komt binnen, Jelle Geens mag eraan beginnen!

  13. 01 uur 30.
  14. 01 uur 29. Eind goed, al goed? Enigma Geens mag zich wegcijferen. Het positieve coronaverhaal van Jelle Geens kent u inmiddels. Kan hij die teleurstelling als brandstof gebruiken om een versnelling hoger te schakelen? Na het loop-onderdeel van Barthelemy, mag hij als 4e van start gaan. .
  15. 01 uur 26. Stand van zaken:. 1. Groot-Brittannië 2. Verenigde Staten +11" 3. België +40" 4. Nederland +" 5. Frankrijk +" 6. Duitsland +" .
  16. 01 uur 17. De opstelling: 1-1-4(met Barthelemy)-... Eenmaal op de fiets zijn er toch wat breukjes in het gewelf van de achtervolgende groep merkbaar. Taylor Nibb (Verenigde Staten) heeft het hazenpad gekozen. In haar nek voelt ze de hete adem van het kwartet België/Frankrijk/Nederland/Duitsland. .
  17. 01 uur 14.
  18. 01 uur 13. Hammertime voor Barthelemy. Valerie Barthelemy is bezig aan een fantastische inhaalrace in het water. Ze kietelt aan het zwempak van de eerste achtervolgende groep. Ze mag samen met Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten jacht maken op loslopend wild Taylor-Brown (Groot-Brittannië). .
  19. 01 uur 12. Marten Van Riel wint een plaatsje, Belgian Hammers voorlopig 6e.

   Marten Van Riel wint een plaatsje, Belgian Hammers voorlopig 6e