Rafael Nadal gaat er snel uit in Rome: "Weer veel pijn aan mijn voet"

Internazionali BNL d'Italia

Rafael Nadal (15, crown3)
Denis Shapovalov (32, crown13)
6
1
1
5
2
7
2
3
6

De voorbereiding van Rafael Nadal op Roland Garros, het grandslamtoernooi dat hij 13 keer won, is een hobbelparcours. Een ribblessure gooide al roet in het eten en gisteren speelde de voet van de 35-jarige Spanjaard weer op in de 1/8e finale in Rome. "De pijn was ondraaglijk", sakkerde hij na zijn verlies in 3 sets tegen de Canadees Denis Shapovalov.

Nadal sukkelt al jaren met de ziekte van Müller-Weiss, een complexe voetafwijking die wordt gekenmerkt door chronische pijn. In augustus vorig jaar moest hij door hevige voetpijnen een vroegtijdig punt zetten achter zijn seizoen, in die mate zelfs dat hij dacht dat zijn carrière afgelopen was.

Maar de Spaanse veteraan maakte begin dit jaar zijn rentree, en hoe: met de Australian Open pakte hij zijn 21e grandslamtitel, een record waarmee hij Roger Federer en Novak Djokovic voorbijstak.

In maart bereikte hij de finale van Indian Wells, waarna een pijnlijke rib hem aan de kant hield tot Madrid vorige week. Daar vocht hij een felle strijd uit met David Goffin, die 4 matchballen liet liggen. Nadal haalde er uiteindelijk de kwartfinales.

"Ik neem mijn dokter mee naar Parijs"

Zover raakte hij niet in Rome, waar hij al 10 keer triomfeerde. Na de match stond hij ietwat aangeslagen de pers te woord: "Ik heb me niet geblesseerd, ik leef met deze blessure. Dat is niet nieuw, die is daar altijd."

"Mijn dagelijks leven is helaas moeilijk, maar het is niet anders en ik doe mijn best. Het is natuurlijk soms moeilijk om die situatie te aanvaarden. Het is soms frustrerend, wanneer ik een paar dagen niet normaal kan trainen."

"Vandaag stak de pijn aan mijn voet weer op vanaf het midden van de tweede set, het werd ondraaglijk." Zo kon de Spanjaard een 6-1-winst in set 1 niet over de streep trekken. Shapovalov won de volgende sets met 7-5, 6-2.

Over 10 dagen begint Roland-Garros. Nadal gaat er met de nodige twijfels naartoe, al droomt hij van een 14e eindzege. "Sinds mijn rentree doet mijn voet wat lastig. Het moeilijkste om te accepteren voor mij vandaag is dat ik vond dat ik weer veel beter aan het spelen was."

Er wachten hem alvast enkele dagen rust. "Het eerste wat ik nodig heb, is pijnvrij kunnen trainen... En tijdens Roland-Garros zal ik alvast mijn dokter bij mij hebben. Dat helpt soms wel, omdat je dan sneller kan ingrijpen."

Toch blijft Nadal optimistisch: "Zowel in de goede als de slechte dagen, moet je alle dingen die je overkomen op een positieve manier waarderen."