Herboren David Goffin mist 4 matchballen en plooit na geweldig gevecht tegen Rafael Nadal

Mutua Madrid Open

Rafael Nadal (15, crown3)
David Goffin (113)
6
1
3
5
2
7
7
11
3
6
9

David Goffin (ATP-60) heeft zijn klimoefening op de ATP-ranking geen extra glans kunnen geven tegen Rafael Nadal (ATP-4). Goffin redde matchballen tegen de Spaanse gravelkoning in de 3e ronde van het ATP-toernooi van Madrid, maar liet zijn matchpunten eveneens liggen. Na een zeer intense wedstrijd van meer dan 3 uur moest Goffin het hoofd buigen.

Ook al had David Goffin vanuit de kwalificaties al een bemoedigende week achter de rug, tegen Rafael Nadal op gravel in Madrid, dan weet je dat het moeilijk wordt. 

 

Al dacht Goffin daar aanvankelijk anders over. Hij forceerde de eerste break van de match, maar Nadal was onmiddellijk wakker en trok de eerste set naar zich toe na een nieuwe break: 6-3.

 

Toen Goffin in het tweede luik zijn opslagspel ook snel moest afstaan, leek de Spaanse trein niet meer stil te vallen. Nadal gaf niets weg op zijn service.

 

Tot Goffin eindelijk nog eens liet zien waarom hij een tijdlang in de top 10 gekampeerd heeft. Goffin toonde zijn kwaliteiten en dreef Nadal tot het uiterste.

 

Dat er een derde set kwam, had hij helemaal aan zichzelf te danken. Nadal stortte niet in, maar verkwanselde bij 5-3 en 5-4 wel twee matchballen. Goffin beet zich vast in de nummer 4 van de wereld en gunde zichzelf een derde set: 5-7.

 

Die leverde lange tijd een blauwdruk op van de vorige set. Goffin oogde lucide, liet zich amper op foutjes betrappen en kreeg Madrid steeds stiller. 

 

Het duo gaf elkaar geen duimbreed toe en liet de thriller uitdraaien op een tiebreak. Nadal liep uit tot 4-1, maar Goffin draaide de kaarten nog eens helemaal om.

 

Hij dwong 3 matchballen af, miste die, redde daarna een matchpunt van Nadal en liet uiteindelijk nog een 4e wedstrijdbal liggen.

 

Bij zijn 4e kans vond Nadal het welletjes. Madrid kirde zo daags na het sprookje in Bernabeu weer van de pret voor de zege van Real-fan Nadal. 

Rafael Nadal: "Ik had de match moeten afmaken in twee sets"

Rafael Nadal liet zich in Madrid inspireren door wat zijn geliefkoosde Real gisterenavond verwezenlijkt had.

 

"Gisteren was ongelofelijk. Wat Real gedaan heeft, was in zekere zin een inspiratiebron voor mij", vertelde hij.

 

"Het was echt een lastige match. David Goffin haalde een zeer hoog niveau. Ik ben ook niet volledig tevreden, want ik had de match echt moeten afmaken in twee sets."

 

"Maar ik heb meer dan 3 uur gespeeld en dat helpt me ook om fitter te worden. Dat ik matchpunten gered heb, geeft me ook vertrouwen. Ik heb zulke matchen nodig om klaar te zijn voor Roland Garros."

Fase per fase

 1. 19 uur 39. Tiebreak: 11-9. Nadal grijpt zijn zoveelste leven en wint na een heroïsch gevecht van meer dan 3 uur. .
 2. 19 uur 38. Tiebreak: 10-9. Nadal steekt zijn hand weer uit naar de zege.  .
 3. 19 uur 37. Tiebreak: 9-9. Hij doet het weer, Nadal: met een dropshot ademt hij nog.  .
 4. 19 uur 36. Tiebreak: 8-9. Hij doet het fantastisch, Goffin. Op naar matchpunt nummer 4. .
 5. 19 uur 35. Tiebreak: 8-8. Gezocht: iemand die deze match wil winnen. Goffin is niet tegen het canvas te krijgen en gunt zichzelf weer een levenslijn.  .
 6. 19 uur 34. Tiebreak: 8-7. En zo valt het dubbeltje de kant op van Nadal. Hij krijgt zijn eerste matchbal in deze tiebreak, zijn derde in de match.  .
 7. 19 uur 33. Tiebreak: 7-7. Wat een lefgozer is Nadal. Hij flirt met de lijn en schudt dan een dropshot uit zijn mouw.  .
 8. 19 uur 32. Tiebreak: 6-7. Daar is het derde matchpunt. Is dit wel het goeie? Nadal maakt veel te veel ongedwongen fouten tegen een herboren Goffin.  .
 9. 19 uur 30. Tiebreak: 6-6. De baan lijkt open te liggen en Goffin gaat voor de winner, maar hij slaat zijn forehand in het net. Dit is een rollercoaster! .
 10. 19 uur 30. Tiebreak: 5-6. Nadal serveert de eerste matchbal weg, Goffin mag het nu zelf proberen.  .
 11. 19 uur 29. Tiebreak: 4-6. Het wordt muisstil in Madrid: Goffin dwingt twee matchpunten af! .
 12. 19 uur 28. Tiebreak: 4-5. Goffin pakt weer uit met een meesterlijke forehand. Plots zit hij in poleposition.  .
 13. 19 uur 27. Tiebreak: 4-4. Kantelt het nog maar eens? Goffin staat weer op gelijke hoogte. .
 14. 19 uur 27. Tiebreak: 4-3. Goffin weigert te plooien en doet Nadal nog eens pijn met een geweldige forehand.  .
 15. 19 uur 24. Tiebreak: 4-1. Is de beslissing gevallen? Goffin levert een punt in en waagt zich dan aan een dropshot. Goed gezien, maar niet goed genoeg uitgevoerd. .
 16. 19 uur 23. Tiebreak: 2-1. Foutloos, zo gaan beide heren voorlopig om met deze tiebreak. Er wordt geserveerd volgens het boekje.  .
 17. 19 uur 21. 6-6. De thriller krijgt een climax: we krijgen een tiebreak. In deze derde set hebben we nog geen break gezien.  .
 18. 19 uur 16. 5-6. Nadal blijft onder druk staan. Hij moet zo meteen opnieuw serveren om in het toernooi te blijven.  .
 19. 19 uur 12. 5-5. Met de rug tegen de muur levert Nadal een zuiver opslagspel af. Het is hier nog niet gedaan.  .
 20. 19 uur 10.