Belgisch-Oekraïense Zanevska verliest zware en emotionele partij tegen Oekraïense Kostjoek

BNP Paribas Open

Marta Kostyuk (39)
Maryna Zanevska (89)
6
5
1
7
7
7
8
2
6
6
7
3
5

Maryna Zanevska (WTA-68) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde op het toptoernooi in Indian Wells. Ze verloor na drie felbevochten sets tegen de Oekraïense Marta Kostjoek (WTA-54). Zanevska, zelf ook geboren in Oekraïne, en Kostjoek speelden allebei in geel-blauw en na de match volgde er een emotionele omhelzing.

Vorige week postte Zanevska, die sinds 2016 uitkomt voor België, een emotioneel bericht op Instagram. "Ik ben geboren in Odessa en mijn familie is nu nog in Oekraïne", schreef ze. "Ik maak me zorgen over mijn familie en vrienden. En ik maak me zorgen over deze wereld. Deze haat tussen de mensen zal nog eeuwen gevolgen hebben."

 

Toch probeert Zanevska zich op haar sport te concentreren en in Indian Wells kreeg ze een duel voorgeschoteld tegen Marta Kostjoek. Niet alleen sportief een zware dobber, maar ook emotioneel want Kostjoek is een Oekraïense.

 

Beide speelsters kwamen in gele en blauwe kleuren het terrein op en na de match volgde er een warme omhelzing. De partij zelf duurde maar liefst 3 uur en 6 minuten. In set 1 trok Zanevska na de tiebreak aan het langste eind, in set twee kregen we het omgekeerde scenario. 

 

Zanevska stond in set 3 5-3 voor, maar Kostjoek kwam terug en ging nog twee keer door de opslag van onze landgenote. Na 38 spelletjes was de emotionele wedstrijd voorbij.

Een warme knuffel op het einde van de partij

Kostjoek: "Geen enkele Russin stak me al hart onder de riem"

Kostjoek uitte na de match haar frustratie. "Het is erg ontgoochelend dat geen enkele Russische speelster naar mij is gekomen om te zeggen hoe jammer ze het vindt dat haar land het mijne aanvalt. Er zijn meer Oekraïense burgers gestorven dan militairen. En daar zijn ook kinderen bij. Het is verschrikkelijk", vertelde de 19-jarige tennisster.    

 

"Een speelster stuurde mij een berichtje. Een andere knoopte een gesprekje met mij aan, maar niemand stak mij een hart onder de riem of vroeg hoe het met mij ging. Dat is schokkend", vervolgde ze. "Dit gaat niet over politiek maar over menselijkheid. Het doet mij pijn wanneer ik hier ter plaatse ben en speelsters hoor zeggen dat hun belangrijkste probleem is dat ze geen geld kunnen overschrijven. Ik kan dat niet aanvaarden. 

 

Dat Russische spelers, onder neutrale vlag, actief mogen blijven op het circuit, kan bij Kostjoek op weinig begrip rekenen. "Ik zal daar kort over zijn. Kijk naar de andere sporten,  wat zij hebben gedaan."

Als ik hier Russische speelsters hoor zeggen dat hun belangrijkste probleem is dat ze geen geld kunnen overschrijven... ik kan dat niet aanvaarden.

Marta Kostjoek

Het was ook een slopende wedstrijd tussen de twee