Ga naar de inhoud
Elise Mertens
Elise Mertens kwam nooit echt in haar spel tegen Karolina Muchova.

Australian Open

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

Tsjechische Muchova roept Mertens een halt toe op Australian Open

 ma 15 februari 2021 10:09
Australian Open
Elise Mertens (29, 18)
Karolína Muchová (8, 25)
einde
65
set 1
77
5
set 2
7

Elise Mertens is niet verder geraakt dan de 1/8e finales van de Australian Open. Tegen de lager geplaatste Karolina Muchova moest ze ondanks een wervelende start het onderspit delven in 2 sets.

Elise Mertens begon na haar toernooiwinst met veel zelfvertrouwen aan de Australian Open en dat bevestigde ze in haar eerste matchen, die ze met bijna sprekend gemak wist te winnen.

 

Maar Karolina Muchova was niet te onderschatten, want ook zij had op deze Australian Open nog geen set verloren. Ze stond er voor het eerst in de 1/8e finales en dat zorgde blijkbaar wel voor wat nervositeit.

 

Mertens profiteerde optimaal en blies Muchova vanaf de start van de baan: 4-0. De Tsjechische bleek een hapklare brok, maar dat was slechts schijn. Plots begonnen de slagen van Muchova wel te lossen, terwijl Mertens te passief bleef.

 

Mertens slaagde er niet in om een versnelling hoger te schakelen. Kreeg op haar eigen opslag 2 kansen om het uit te serveren, maar ging uiteindelijk in de tiebreak onderuit.

Muchova zoekt en vindt de zege

In de 2e set bleef Mertens zoeken naar haar beste vorm, maar die vond ze niet meteen. Muchova stoomde door tot 2-0, plots leek het snel te gaan.

 

Maar Mertens is een vechtjas en dat liet ze ook zien. Ze kon op haar beurt breken en vanaf dan toonden beide speelsters zich wel autoritair op hun opslag.

 

Tot 5-5 ging het gelijk op, maar dan sloeg Muchova toe. Met agressief tennis ging ze zelf op zoek naar de zege. Mertens stond erbij en keek ernaar.

 

Haar toernooi komt zo, wellicht vroeger dan ze gehoopt had, ten einde. Net als vorig jaar strandt ze in de 1/8e finales, in 2018 haalt ze nog de halve finales. Muchova speelt in de kwartfinales tegen Ashleigh Barty, de nummer 1 van de wereld. De Australische had weinig moeite met Shelby Rogers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mertens: "Moeilijk om te zeggen wat ik verkeerd heb gedaan"

Fase per fase

10:09

Muchova klaart de klus!

Karolina Muchova grijpt de eerste kans om het uit te serveren, zonder pardon deze keer.

10:04

Break voor Muchova: Mertens op rand van afgrond

Muchova gaat bij 5-5 door de opslag van Mertens en mag zo dadelijk serveren voor de match. Heeft Mertens nog een ontsnappingstruc in petto voor ons?

09:57

Kregen we in de eerste set een regen aan breaks, dan slagen de speelsters er nu al een tijdje in om hun opslag te houden. Ook Muchova laat zich niet verrassen en brengt de stand terug tot 5-5.

09:56

Mertens blijft knokken: 5-4

Het lijkt wel alsof ze hier meeleest, want plots begint Elise Mertens zichzelf op te peppen met een kreetje na elk punt. Ze komt meteen weer wat beter in de flow.

09:52

Toch weer gelijk

Het begon nog hoopvol met een eerste puntje voor Mertens, maar daarna was het al Muchova wat de klok sloeg in dit game. Muchova laat haar frustraties en vreugde iets vaker merken dan Mertens, die steeds stoïcijns blijft, in voor- en tegenspoed.

09:48

Mertens zet druk op de ketel: 4-3

Eindelijk nog eens een spelletje dat Mertens vlot kan binnenhalen. Ze legt de bal weer in het kamp van Muchova, die telkens een gepast antwoord moet verzinnen.

09:45

Muchova maakt weer gelijk

Met heel wat minder moeite dan Mertens in het vorige game komt Muchova weer op gelijke hoogte. Je krijgt toch nog altijd de indruk dat de Tsjechische de beste papieren in handen heeft. Maar Mertens is een vechtjas.

09:40

Mertens 3-2 voor

Na een schier eindeloos spelletje mag Mertens toch de vuist ballen. Ze komt zo voor het eerst sinds lang weer eens op voorsprong: 3-2. De balans is wel nog altijd bijzonder fragiel.

09:30

Mertens vecht terug

Wie dacht dat Muchova hier zomaar met de zege ging weglopen, lijkt bedrogen uit te komen. De Tsjechische maakt wat meer foutjes en Mertens lijkt mentaal weer beter in de match te zitten. Krijgen we nog maar eens een ommekeer?

09:26

Love game Mertens: 1-2

Dat geeft de burger moed: Mertens lijkt weer wat meer initiatief te tonen en Muchova maakt hier en der weer eens een foutje. Zo kan Mertens met een blank spelletje tot 1-2 terugkomen.

09:24

2-0 voor Muchova

Mertens snuffelt even aan een rebreak, maar na 40-40 weet Muchova toch weer 2 punten in de wacht te slepen, onder meer met een goeie opslag.

09:19

Meteen break voor Muchova

De twijfel is duidelijk in de kop geslagen bij Mertens, die te veilig speelt en daar ongenadig voor afgestraft wordt door Muchova. Het ziet er somber uit.

09:15
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:13

Set 1 voor Muchova

Mertens werkt nog 2 setpunten weg, maar het 3e slaat ze ernaast. Het is pas de eerste set die ze op deze Australian Open verliest. Nog geen vrouw overboord natuurlijk, maar het hoge spelpeil van Muchova en de hoge foutenlast van Mertens zijn wel verontrustend. Kan het nog keren?

09:09

Het is momenteel hard tegen onzacht, waarbij Mertens wel vaak in de verdediging wordt gedwongen. Omdat ze daar ook vaak uitgeraakt, blijft het toch gelijk opgaan in de tiebreak: 3-3 bij de kantwissel.

09:01

We krijgen een tiebreak!

Mertens kan eindelijk nog eens een spelletje winnen, al kreeg ze het niet cadeau van Muchova. Het is tennis op hoog niveau.

08:55

4 op een rij

Muchova gaat van 5-2 achter naar 5-6 voor. Bij haar vorige servicegames kon Mertens serveren voor de set, nu moet ze serveren om in die set te blijven. Ze zal ook wel voelen dat de Tsjechische nog weinig fouten maakt en vaak de lijnen vindt.

08:54
Muchova controleert nu de rally's tegen Mertens