Elise Mertens en Aryna Sabalenka winnen dubbelspel op Australian Open

  Australian Open

  Barbora Krejcíková (13)Katerina Siniaková 
  Elise Mertens (39)Aryna Sabalenka 
  2
  1
  6
  3
  2
  6

  Elise Mertens heeft samen met Aryna Sabalenka het dubbelspel gewonnen op de Australian Open. Mertens en Sabalenka waren in de finale te sterk voor het Tsjechische duo Krejcikova-Siniakova. Het is hun tweede grandslamtitel. In 2019 wonnen ze samen de US Open.

  In de finale van het dubbelspel kregen Elise Mertens en Aryna Sabalenka met Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova een doorgewinterd dubbelduo tegenover zich. De Tsjechische vrouwen speelden al verschillende grandslamfinales en wonnen in 2018 Roland Garros en Wimbledon.

   

  Maar ook Mertens en Sabalenka zijn al een tijdje wereldtop in het dubbelspel, ook al kondigde de Wit-Russische onlangs aan dat ze zich meer wil gaan focussen op het enkelspel. Pas nadat Mertens geen dubbelpartner gevonden had voor de Australian Open stemde Sabalenka alsnog in om te dubbelen in Melbourne.

   

  En dat heeft het duo dus een tweede grandslamtitel opgeleverd, na hun triomf in 2019 op de US Open. In de finale in Melbourne waren Mertens en Sabalenka een tikkeltje beter dan Krejcikova en Siniakova.

   

  Vooral die laatste had het meer dan eens lastig op haar eigen opslag en dat werd afgestraft door Mertens en Sabalenka, die in een spannend slot wel vier matchpunten nodig hadden om het af te maken.

   

  Dankzij hun overwinning worden Elise Mertens en Aryna Sabalenka de nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, al is de toekomst voor het duo dus onzeker na de beslissing van Sabalenka om minder te gaan dubbelen. Als ze er effectief mee ophoudt, was de Australian Open alvast een afscheid in schoonheid.

  Fase per fase

  1. 07 uur 33. De titel is binnen! Het vierde matchpunt is het goeie voor Elise Mertens en Aryna Sabalenka. De Tsjechen meppen de bal out en de tweede grandslamtitel voor Mertens en Sabalenka is een feit! .
  2. 07 uur 31. Dit keer is het wel Sabalenka die in een rally met Siniakova aan het langste eind trekt. Daarna dwingt ze opnieuw een matchpunt af, maar Mertens kan het niet afmaken aan het net. Het staat voor de 6e keer deuce in deze game. .
  3. 07 uur 30. Opnieuw lukt het niet voor Mertens en Sabalenka. De Wit-Russische gaat de rally aan met Siniakova en mept de bal in het net. Ook Mertens krijgt de bal vervolgens niet over het net. Opnieuw een breakkans voor de Tsjechen. .
  4. 07 uur 28. Sabalenka mept de matchbal enkele centimeters uit en bij de volgende rally ploft ze de bal in het net. Ze zet haar foutjes wel zelf recht met een ferme volley en alweer een knoerharde service. Tweede matchpunt! .
  5. 07 uur 27. Het is een spannend spelletje. Siniakova dwingt een breakkans af, maar Sabalenka serveert zich uit de problemen en dwingt vervolgens met een machtige forehand langs de lijn een matchpunt af. .
  6. 07 uur 23. Belangrijke break. Ja, hoor! De break is een feit! Mertens en Sabalenka profiteren opnieuw van de matige service van Siniakova en leiden met 5-3. Het is Sabalenka die nu mag gaan serveren voor de wedstrijd. .
  7. 07 uur 18. 4-3 voor Mertens en Sabalenka. Nog eens een makkelijk servicegame van Elise Mertens, die voor 4-3 zorgt. Er komt een belangrijk opslagspelletje aan voor de Tsjechen nu en het is Siniakova die gaat serveren. Dat biedt perspectieven voor Mertens en Sabalenka. .
  8. 07 uur 06. Set 2 blijft bij 3-3 in balans. Elise Mertens mag weer gaan serveren. .
  9. 07 uur 04. Mertens en Sabalenka moeten ervoor knokken. Net als in set 1 heeft Elise Mertens het niet makkelijk op haar eigen service. In het 3e spelletje moet ze twee breakpunten toestaan, maar de Tsjechen kunnen niet profiteren. Bij 2-1 blijven we dus "on serve", de frustratie bij Krejcikova en Siniakova lijkt wel toe te nemen. .
  10. 06 uur 49. Set 1 is binnen! De opslag van Siniakova draait niet en dat blijkt eens te meer in de 8e game. Mertens en Sabalenka dwingen twee setpunten af en het eerste is meteen raak. Set 1 gaat met 6-2 naar het Belgisch/Wit-Russische duo! .
  11. 06 uur 40. Vier breakkansen weggewerkt. Elise Mertens heeft het lastig op haar eigen opslag. Krejcikova en Siniakova versieren vier breakpunten, maar slagen er niet om er eentje te verzilveren. Het zenuwslopende 7e spelletje gaat zo toch naar Mertens en Sabalenka. Zo staat het nu 5-2 en mag Siniakova gaan serveren met veel druk op de ketel. .
  12. 06 uur 30. 4-2-voorsprong voor Mertens en Sabalenka. Met een mokerslag langs de lijn van Sabalenka gaat het naar 4-2, opnieuw een break dus. Dit keer is het Krejcikova die haar service moet inleveren. Wel verontrustend: na de forehand van Sabalenka zien we even een pijnlijke grimas op het gelaat van Sabalenka. Heeft de Wit-Russische een kleine blessure? .
  13. 06 uur 29. Rebreak. De Tsjechische vrouwen maken de break meteen ongedaan. Ze gaan door de opslag van Sabalenka, vooral dankzij een sterk spelende Krejcikova. .
  14. 06 uur 23. Break voor Mertens en Sabalenka. Na drie gelijk opgaande games forceren Elise Mertens en Aryna Sabalenka een eerste break. Ze profiteren van een zwak opslagspel van Siniakova om een 3-1-voorsprong te nemen in set 1. .