Djokovic overwint dip tegen Thiem op weg naar 8e eindzege op Australian Open

  Australian Open, finale

  Dominic Thiem (106, crown5)
  Novak Djokovic (5, crown2)
  4
  1
  6
  6
  2
  4
  6
  3
  2
  3
  4
  6
  4
  5
  6

  Novak Djokovic heeft ook zijn 8e finale op de Australian Open niet verloren. Dominic Thiem deed er nochtans alles aan en kwam zelfs 2-1 voor in de sets. Maar uiteindelijk kantelde het toch nog. Djokovic wordt ook de nieuwe nummer 1 van de wereld.

  Novak Djokovic is al sinds 2008 een vaste klant in de finales van de Australian Open. Meestal heten zijn tegenstanders dan Murray of Nadal, maar deze keer was het Dominic Thiem.

   

  Thiem had achtereenvolgens Nadal en Zverev opzij geschoven op weg naar de finale, terwijl Djokovic heel wat minder zweet moest laten tegen Raonic en Federer.

   

  Ondanks winst in de eerste set voor Djokovic begon Thiem niet aan zijn kwaliteiten te twijfelen. Sterker nog, de Oostenrijker krikte zijn eigen niveau op en deze keer was het Djokovic die de fouten opstapelde. Hij liet zijn frustraties duidelijk de vrije loop.

   

  Maar Djokovic is natuurlijk een lepe en ervaren vos. Na een medische time-out herpakte hij zich in de 4e set. Bij 1-1 werkte Djokovic een breakpunt van Thiem weg, het grote kantelmoment. De Serviër was daarna soeverein op zijn opslag en brak in elke set nog één keer door die van Thiem. 

   

  Voor de Oostenrijker was het zijn 3e grandslamfinale en ook zijn 3e nederlaag. De voorbije 2 jaar verloor hij telkens op Roland Garros tegen Nadal. Die Nadal moet vanaf maandag zijn eerste plaats op de ATP-ranking afstaan aan Djokovic.

  Djokovic eert "mentor" Kobe Bryant tijdens ceremonie

  Met acht titels in Melbourne kun je wel zeggen dat Djokovic graag naar Australië komt. "Dit is zonder twijfel mijn favoriete toernooi", reageerde de Serviër. "Ik voel me echt gezegend dat ik opnieuw win."

   

  Djokovic stond nog een keer stil bij het overlijden van basketlegende Kobe Bryant, die een week geleden omkwam bij een helikoptercrash. "Ik wil me graag richten tot een persoon: Kobe Bryant, die een soort mentor voor mij was."

   

  Djokovic droeg tijdens de ceremonie een jasje droeg met daarop 'KB 24'. "Hopelijk herinnert dit ons eraan dat we samen sterk moeten staan en dat je goed moet zijn voor de mensen die je lief hebt. Dat zijn de belangrijkste dingen in het leven."

   

  Daarna had hij nog een boodschap voor Thiem, die pas na vier uur moest buigen. "Je was er heel dichtbij. Ik weet zeker dat je ooit een van de bekers zal vasthouden en wel vaker dan een keer. Ik heb veel respect voor je team en wens je veel succes."

  Thiem: "Ik hoop dat ik snel revanche kan nemen"

  Dominic Thiem baalde toch wel een beetje dat hij naast de eindzege greep. "Ik voelde dat ik vandaag een beetje tekort kwam en hoop dat ik snel revanche zal kunnen pakken voor dit verlies", zei de Oostenrijker, die zijn lof voor Djokovic niet wegstak.

   

  "Het is gewoon niet te geloven wat je al die jaren doet", zei Thiem. "Jij maakt deel uit van die spelers die het tennis naar een hoger niveau getild hebben. Ik ben heel gelukkig en trots dat ik tijdens dit tennistijdperk actief ben."

  Fase per fase

  1. 13 uur 46. Djokovic doet het! Aan het eind wint Novak Djokovic toch weer de Australian Open, maar hij kreeg het allesbehalve cadeau van Dominic Thiem.
  2. 13 uur 41. Thiem balt nog eens de vuist, omdat hij op 5-4 komt, maar dat is mogelijk voor de laatste keer, want Djokovic mag zo meteen voor de zege gaan serveren.
  3. 13 uur 22. Thiem geeft nog niet op, maar ook Djokovic wint zijn service game. Als hij dat blijft doen, is de titel voor hem.
  4. 13 uur 10. Djokovic heeft de bovenhand. De eerste set van de slotset is voor Djokovic, die weer helemaal alive and kicking is. Verliest Thiem ook zijn 3e finale van een grandslamtoernooi?
  5. 12 uur 57. We krijgen een 5e set! Met een ace maakt Djokovic een einde aan deze 4e set. Een 5e en beslissende set moet over de eindzege beslissen.
  6. 12 uur 54. Break Djokovic. Bij 4-3 gaat Djokovic door de opslag van Thiem. De Serviër mag zo meteen serveren voor de 4e set.
  7. 12 uur 50. Spannende 4e set. Djokovic heeft zijn niveau toch weer opgekrikt en lijkt er ook mentaal weer bij. Nu is het Thiem die alle moeite van de wereld heeft om gelijke tred te houden.
  8. 12 uur 32. Er zijn nu toch weer tekenen van beterschap bij Djokovic, die op een 2-1-voorsprong komt, al had hij daar wel een gelukje met het net voor nodig.
  9. 12 uur 15. Thiem op 1 set van toernooiwinst. De eerste setpunten ging nog de mist in - onder meer door een dubbele fout - maar bij het vierde was het toch bingo voor Dominic Thiem. Djokovic slaat de bal, net als in set 2, gewoon in het net. Thiem komt zo op 1 set van de grootste overwinning uit zijn carrière.
  10. 11 uur 55. Met een ace komt Thiem op 4-0. Er komen voorlopig geen barstjes in zijn pantser.
  11. 11 uur 49. Nog een break voor Thiem. Het gaat van kwaad naar erger voor Djokovic, die zwelgt in zijn eigen foutenlast. Thiem cruisend naar een 3-0-voorsprong in de 3e set.
  12. 11 uur 41. Djokovic in crisis. Bij het begin van de 3e set levert Novak Djokovic meteen zijn opslag in. Het ziet er even niet goed uit voor de Serviër. Kan Thiem hem blijven doen twijfelen?
  13. 11 uur 28. Set 2 voor Thiem. Dominic Thiem ontfutselt Djokovic de tweede set. We hebben een échte match, een échte finale!
  14. 11 uur 26. Sakkerende Djokovic. Het zit even niet goed in het hoofd van Djokovic, die in 1 spelletje 2 keer een "time violation" oploopt (te lang gewacht om te serveren). en vervolgens met een slap balletje de break aan Thiem moet afstaan. Wanneer hij naar zijn stoel stapt, geeft hij een cynisch klopje op de voet van de stoelscheidsrechter.