Ga naar de inhoud
Programma/uitslagen Hoet/Monsieur
piste 1.000m tijdrit (finale) 1'07"943 (3e)
piste 3.000m achtervolging (reeksen) 3'25"418 (4e)
piste 3.000m achtervolging (voor brons) 3'25"654 (2e)
weg tijdrit 52'07"58 (7e)
weg wegrit opgave

Tandem Hoet/Monsieur moet opgeven na valpartij in wegrit: "Het had weinig zin om nog door te rijden"

 vr 3 september 2021 07:16

De Paralympische Spelen van tandemrijdster Griet Hoet (klasse B) en begeleidster Anneleen Monsieur zijn abrupt tot een einde gekomen. Het Belgische duo gooide de handdoek in de ring na een valpartij tijdens de wegrit.

Na hun bronzen medaille in de 1.000m tijdrit op de piste wilden Griet Hoet en Anneleen Monsieur vandaag nog een laatste keer knallen op de Paralympische Spelen.

Op de Fuji Speedway waren onze landgenotes dan ook meteen goed vertrokken in de wegrit. Ze nestelden zich in de buik van het peloton en peddelden vlot mee met de rest van het deelnemersveld.

De 2e ronde was het sein voor de Zweden en de Ieren om het tempo stevig op te schroeven. Ook de twee Poolse tandems slopen mee, maar voor Hoet en Monsieur ging het te snel.

Al snel keken de Belgen tegen een achterstand van 40 seconden aan en toen moest de zwaarste opdoffer nog komen. In een spekgladde bocht verloor het duo zijn evenwicht, waardoor een valpartij onvermijdelijk was.

Hoet en Monsieur probeerden de wedstrijd wel nog voort te zetten, maar hadden te veel last van hun verwondingen. Een teleurstellend einde van hun Spelen, maar met een bronzen medaille mogen beide atletes toch tevreden terugblikken op hun avontuur in Tokio.

Hoet: "We mogen trots zijn op onze Spelen"

De wegrit in de B-klasse is voor tandemrijdster Griet Hoet en piloot Anneleen Monsieur op een sisser afgelopen. Na een val in de 3e ronde gooiden onze landgenotes de handdoek in de ring.

"Dit parcours is echt niet ons ding. Toen we vielen, voelde ik mij niet meer veilig op de fiets. Er liggen overal riooldeksels en die zijn superglad. We zaten ver achter en het had weinig zin om nog door te rijden", vertelde Griet Hoet.

Ondanks een teleurstellend einde blikte de atlete toch tevreden terug op haar Paralympische Spelen. "We pakken een paralympische medaille op de kilometer en rijden in de achtervolging een stevig persoonlijk record. Daar mogen we trots op zijn", sloot Hoet af.

Griet Hoet (met Anneleen Monsieur) op de Paralympische Spelen

07:10

Einde verhaal

We krijgen nu ook officieel bevestiging van de jury. Griet Hoet en Anneleen Monsieur zetten hun wedstrijd niet door na hun zware valpartij. Een teleurstellend einde van de Paralympische Spelen voor het Belgische duo.

07:10

Opgave Hoet/Monsieur?

Nog steeds geen beelden van Hoet en Monsieur. Zouden de Belgen de handdoek in de ring gegooid hebben? Het lijkt er alvast sterk op, aangezien iedereen de finishlijn voor een 3e keer al gepasseerd is.

07:04

Hoet en Monsieur mogen de hoop op een medaille nu definitief laten gaan. Kunnen onze landgenoten de wedstrijd nog afwerken of is de schade te groot na de val?

07:01

De val van de Belgen

06:59

De bocht waar Hoet en Monsieur tegen de grond gingen, wordt momenteel met man en macht drooggemaakt. Maar of het iets zal uitmaken, is nog maar de vraag. Het blijft regenen in Fuji.

06:52

Val van Hoet en Monsieur!

In een gladde bocht gaan Hoet en Monsieur neer! Een zware dobber voor het duo. Kunnen ze nog verder?

06:46

Belgen op 38" van de kopgroep

Na 2 ronden komen de Belgen op een 6e plek door. We geven u nog even de stand van zaken:

- 4 leiders: een Zweedse, Britse, Ierse en Poolse tandem

- 1 achtervolgende Poolse tandem

- Hoet/Monsieur (op 38" van de leiders)

06:45

Hoet en Monsieur komen door op 38" van de kopgroep

06:34

Hoet/Monsieur missen de kopgroep

Een van de Britse tandems komt opnieuw aansluiten bij de kop van de wedstrijd. We krijgen een kopgroep van 3 landen. Kort daarachter zwemt een Poolse tandem rond op de 4e plaats. Hoet en Monsieur hebben de boot dus gemist.

06:27

Samen met de Ierse tandem slaan de Zweden een kloof met de rest van het peloton. Hoet en Monsieur bevinden zich iets verder in de wedstrijd

06:25

Eerste barstjes

Bij het ingaan van de 2e ronde schroeven de Zweden het tempo nog eens op. De eerste barstjes in het peloton beginnen zich te vertonen.

06:23

Van de tandem Fachie en Hall is er momenteel geen spoor te bekennen. Heeft het Britse duo moeten afrekenen met mechanische pech?

06:20

Het zal niet vanzelfsprekend zijn voor onze landgenoten om een medaille te pakken. Er rijden namelijk veel sterke teams mee in deze wegrit.

Hoet en Monsieur zullen dus hun beste niveau moeten halen om straks plaats te mogen nemen op het podium.

06:13

Alles nog samen

Het zijn de Ieren die de wedstrijd meteen in handen nemen en de rest van het peloton op sleeptouw nemen. Hoet en Monsieur draaien nog steeds vlot mee en positioneren zich als 3e in de wedstrijd.

06:06

Momenteel blijft het peloton nog bij elkaar. Hoet/Monsieur bevinden zich iets achteraan in het grote pak. 

06:02

Hoet en Monsieur beginnen aan hun race

06:01

START

Het startschot klinkt en Hoet/Monsieur zijn aan hun wegrit begonnen. In totaal moeten alle deelnemers 92,4 kilometer afleggen op de Fuji Speedway.

05:52

Start om 6 uur

Hoet en Monsieur beginnen om 6 uur aan hun wegrit. Na een knappe bronzen medaille op de piste, kenden onze landgenoten vervolgens een grote teleurstelling in de tijdrit op de weg (7e). Neemt de tandem vandaag revanche?