Ga naar de inhoud
Celen straalde van geluk.
Programma/uitslagen Tim Celen
weg tijdrit 30'44"21 (brons)
weg wegrit 52'15" (zilver)

Celen snelt naar zilver in spannende wegrit: "In Parijs 2024 vol voor goud"

 do 2 september 2021 09:00

Na brons in de tijdrit heeft Tim Celen (T2) ons land opnieuw een medaille bezorgd. De 23-jarige Belg ging in de wegrit met de zilveren plak aan de haal. De 34-jarige Chinees Chen Jianxin schoot de hoofdvogel af.

Celen verovert al 2e plak op de Spelen, nu zilver op de wegrit

Doordat de wegrit bij de heren uit de T1 en T2-klasse maar uit 2 ronden van 13,2 km bestond, sloeg de vlam al meteen in de pan. De Colombiaan Betancourt schudde een eerste keer aan de boom, Celen volgde gezwind in zijn spoor.

Toch was het plots schrikken toen Celen vooraan in de wedstrijd moest passen. Hoewel hij zijn wagonnetje ternauwernood nog probeerde aan te haken, bevond de Belg zich plots in 4e positie.

Celen boog, maar kraken deed de wereldkampioen niet. De Belg vond zijn 2e adem en ging in de regen op jacht naar de 3 leiders. Al was de eindstreep niet meer zo ver weg.

Met de wind in de zeilen stormde Celen richting de kop van de koers. En na een valpartij van 2 van de 3 leiders bevond onze landgenoot zich plots opnieuw in 2e positie.

Celen wilde meer, maar de Chinees Chen - die door de valpartij alleen op kop reed - liet zich niet meer bijbenen en pakte het goud.

Een knappe prestatie van Chen, die als T1-atleet alle T2-atleten (met een iets minder zware beperking) achter zich liet. Het zilver van Celen is ook meteen de 13e Belgische medaille op deze Paralympische Spelen.

Celen: "In Parijs 2024 ga ik opnieuw vol voor goud"

"Ik was meteen na de finish ontgoocheld, maar nu vind ik deze zilveren medaille toch schitterend", reageerde Celen na de podiumceremonie.

"Ik kwam als wereldkampioen naar hier voor goud in de wegrit. Maar al snel zag ik dat er bergop een aantal renners sterker waren. Ik ben altijd mijn eigen race blijven rijden. En ik wist dat ik in de afdaling altijd tijd kon terugnemen."

"Toen ik vooraan de valpartij zag gebeuren, kreeg extra moed", ging Celen verder. "Ik ben er altijd in blijven geloven. Het was aftellen en blijven gaan tot op de streep. Ik ben heel trots op mijn medaille."

Hoewel Celen na de 1e ronde nog op de 4e plaats reed, slaagde de jonge Belg er dus toch nog in een medaille te bemachtigen. "Het was niet makkelijk. Ik voelde de tijdrit ook nog in mijn benen. En ik hield altijd in mijn achterhoofd dat ik nog iets moest overhouden voor bij een mogelijke sprint.

Meteen na de finish was ik ontgoocheld, maar nu na de podiumceremonie vind ik zilver toch schitterend.

Tim Celen

"Ik was ook wel een beetje zenuwachtig, vooral uit onwetendheid. Toen ik na de klim hoorde dat ik als tweede 45 seconden voorsprong had, viel er dan ook een pak van mijn schouders", legde Celen uit.

De regenval in Fuji zorgde ook voor een zeer zware race vandaag. "We hadden verwacht dat het bloedheet en heel vochtig ging zijn en we hebben daar ook keihard op getraind in de klimaatkamer in België. En dan regent het hier nu zo, op zijn Belgisch", lachte Celen.

 

Hoe kijkt de Belg nu terug op zijn 1e Paralympische Spelen? "Ik rij twee wedstrijden en pak twee medailles" straalde Celen. "Ik ben ook wereldkampioen en wereldbekerleider."

"Het was al een geweldig seizoen en nu weet ik ook weer waar ik voor train voor over drie jaar op de Paralympische Spelen in Parijs. Daar is het parcours ook vlakker. Dat zie ik volledig zitten. Daar ga ik opnieuw vol voor goud."

Tim Celen op de Paralympische Spelen

06:50

Zilver voor Celen!

Na een fenomenale solo pakt de Chinees Chen de paralympische titel op de weg, Tim Celen moet genoegen nemen met zilver, maar lijkt dar meer dan tevreden mee te zijn. De Colombiaan Betancourt vervolledigt het podium.

06:50

Celen kijkt nu steeds meer over zijn schouder. Heeft de Belg zijn beste pijlen verschoten? Nog niets is beslist in deze nagelbijter.

06:45

Celen jaagt op Chen

Als een duivel uit een doosje komt Tim Celen plots opzetten. De wereldkampioen rijdt momenteel als 2e rond en gaat op zoek naar leider Chen.

Toch blijft het opletten voor onze landgenoot, want ook zijn zilveren medaille is nog niet veilig.

06:39

Valpartij, Chen profiteert

Chen maakt gebruik van een valpartij van zijn 2 metgezellen en gaat er alleen vandoor. Is dit het beslissende moment? Van Tim Celen is momenteel geen spoor. De Amerikaan Rodriguez komt wel opnieuw aansluiten.

06:35

Doordat deze wegrit maar uit 2 ronden bestaat (26,4 km) is het belangrijk dat Celen het gat met de leiders snel kan dichten.

De renners zijn namelijk al aan de laatste ronde bezig en met een achterstand van 7 seconden zijn de medailles momenteel al gaan vliegen voor Celen.

06:28

Celen komt opzetten

Als wereldkampioen wil Celen van geen opgeven weten. De Belg haalt alles uit de kast om opnieuw bij de 3 leiders te komen, maar voorin draaien ze goed rond.

06:22

Moeilijk momentje voor Celen

Celen moet ondertussen nu toch wat terrein prijsgeven ten opzichte van de kop van de wedstrijd. 3 renners kiezen het hazenpad, kan Celen zijn wagonnetje nog aanhaken?

06:14

Spekglad

Bij de vrouwen zijn er ondertussen al 2 rensters tegen het asfalt gegaan. Het wegdek is spekglad, dus het blijft opletten geblazen voor Celen en co.

06:12

De Chinees Chen wordt al opnieuw gegrepen door het harde werk van de Australiër Jones. Tim Celen is nog steeds goed mee na de chaotische start

06:09

Eerste breukjes

Het is de Chinees Chen die meteen aan de boom schudt. In zijn zog volgt de rest van het peloton met Celen in 2e positie. Achteraan moet de Italiaan Farroni al meteen een gaatje laten.

06:05

Celen is meteen goed mee en nestelt zich in de 2e positie. Wanneer ontstaan de eerste breukjes?

06:01

De start

06:00

START

Tim Celen (T2) is aan zijn Japanse wegrit begonnen. Samen met 8 andere renners gaat onze landgenoot op zoek naar een medaille.

05:59

Nog steeds kil

Net zoals bij de wegrit van Diederick Schelfhout en Ewoud Vromant zijn de weersomstandigheden nog steeds zeer kil en koud. Een factor waar de deelnemers ook tijdens deze race rekening mee zullen moeten houden.

05:42

Wegrit start om 6 uur

Na zijn knappe bronzen medaille in de tijdrit, begint Tim Celen vol vertrouwen aan zijn wegrit. Verzilvert onze landgenoot zijn goede vorm met een nieuwe medaille?

31/08/21
09:00

Celen: "Dit is ongelooflijk"

08:00

Tim Celen stoomt naar brons en bezorgt België 5e (!) medaille van de dag

In de tijdrit voor de heren van de T1 en T2-klasse heeft Tim Celen ons land de 5e (!) medaille van de dag bezorgd. De 23-jarige renner stoomde op zijn driewieler naar brons in een tijd van 30'44"21.

Met Ewoud Vromant (zilver), Peter Genyn (zilver), Roger Habsch (brons) en Maxime Hordies (brons) beleefde België vandaag al een superdag in het tijdrijden op de weg.

Toch maakte ons land met Tim Celen (T2) kans op nog een extra medaille. Daarvoor moest onze landgenoot wel voorbij een stevig en te duchten deelnemersveld.

Na de 1e van 2 ronden was het even slikken. Celen kwam namelijk pas door als 6e, een medaille leek een verre droom te zullen blijven. Maar in de 2e ronde pakte onze landgenoot plots uit met een hogere versnelling.

Celen zette de scheve situatie nog helemaal recht en eindigde uiteindelijk nog comfortabel op de 3e plek. Een stevige opsteker voor de jonge Belg, die vooraf vooral op de wegrit van donderdag had gemikt.