Wie wint de GP Formule 1 van Canada?

Regen zet Canadese GP op zijn kop: Verstappen wint, Norris baalt met 2e plek

 zo 9 juni 2024 21:51
Grote Prijs van Canada
70 rondes
Circuit Gilles Villeneuve
Max Verstappen
einde

Max Verstappen heeft weer aangeknoopt met de overwinning in een knotsgekke race van Canada. De Nederlander spoelde door de regen naar voor en hield Lando Norris af, ondanks een dubbele tussenkomst van de safetycar. Voor Ferrari werd het met twee DNF's een weekend om snel te vergeten.

Het was op de buienradar al af te lezen: de weergoden hadden een heel onvoorspelbare race in petto in Montréal.

 

Haas was de enige renstal die de gok waagde door op regenbanden te starten. En dat leverde op, want Magnussen en Hülkenberg vlamden iedereen op intermediates voorbij. Hun geluk was evenwel van korte duur, want het natte circuit droogde snel op.

 

Max Verstappen deed ondertussen zijn uiterste best om polesitter George Russell te grazen te nemen, maar had daarbij zijn banden te veel op de proef gesteld. Lando Norris was de lachende derde, want in één ronde schoof hij voorbij hen naar de leiding.

 

Terwijl Russell en Verstappen worstelden, stoomde Norris door. Tot Logan Sargeant plots omgekeerd op het circuit stond, de tweede crash al van de Amerikaan. De safetycar rukte uit.

 

Verstappen en Russell doken meteen de pitstraat in voor verse banden, Norris was al net de ingang van de pitstraat voorbij en moest een ronde wachten. Een domper, want zo speelde hij de leiding weer kwijt.

Norris moest opnieuw beginnen, op het moment dat een regenbui het Circuit Gilles Villeneuve weer bewaterde. Een korte bui, want al snel verschenen er weer droge plekken op het asfalt.

 

Pierre Gasly waagde als eerste de gok om over te schakelen op slicks, velen volgden zijn voorbeeld. Verstappen en Russell doken binnen, Norris besloot alweer te wachten. Opnieuw draaide het verkeerd uit, want hij bleef op de 3e plek hangen na zijn bandenwissel.

 

Nog gaf Norris zich niet gewonnen. Na een remfout van Russell kon de winnaar van de GP van Miami naar de 2e plek oprukken. "Focus, George, Focus", schreeuwde Mercedes-teambaas Toto Wolff.

 

Die boodschap had hij beter ook aan Sergio Perez gegeven. De Mexicaan crashte, maar kon nog naar de pits bollen. Toch kwam er alsnog een safetycar: Sainz verloor de controle en schakelde ook Albon uit. Een slecht weekend voor Ferrari, want ook Leclerc stond dan al met zijn rode bolide in de garage.

 

Met nog iets meer dan 10 ronden te gaan volgde nog een sprint naar de streep. Verstappen verraste Norris bij de herstart en verzekerde zich van zijn 6e overwinning van het seizoen. Norris moest vrede nemen met plek 2.

Verstappen: "Het was heel leuk"

Niet alleen voor de toeschouwer was de GP van Canada een opsteker na de doodsaaie GP van Monaco, ook voor de rijders. "Het was een gekke race", zei Verstappen. "Er gebeurde veel."

 

"We zijn rustig gebleven en hebben goede beslissingen genomen met de regen en de safetycar. Hier hou ik van. Dit soort races heb je af en toe nodig. Het was heel leuk."

 

Door zijn overwinning in Canada gaat Verstappen stevig aan de leiding in de WK-stand. De Red Bull-rijder heeft een voorsprong van 56 punten op nummer twee Charles Leclerc, die uitviel in Montreal.

GP Canada klassement

Pos.RijderConstructeurTijdPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
1u45'47"927
25
2
Lando Norris
McLaren
+ 3"879
18
3
George Russell
Mercedes
+ 4"317
15
4
Lewis Hamilton
Mercedes
+ 4"915
13
5
Oscar Piastri
McLaren
+ 10"199
10
6
Fernando Alonso
Aston Martin
+ 17"510
8
7
Lance Stroll
Aston Martin
+ 23"625
6
8
Daniel Ricciardo
RB - Honda RBPT
+ 28"672
4
9
Pierre Gasly
Alpine
+ 30"021
2
10
Esteban Ocon
Alpine
+ 30"313
1
11
Nico Hülkenberg
Haas F1 Team
+ 30"824
0
12
Kevin Magnussen
Haas F1 Team
+ 31"253
0
13
Valtteri Bottas
Kick Sauber - Ferrari
+ 40"487
0
14
Yuki Tsunoda
RB - Honda RBPT
+ 52"694
0
15
Guanyu Zhou
Kick Sauber - Ferrari
+ 1 lap(s)
0
16
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
DNF
17
Alexander Albon
Williams Racing
DNF
18
Sergio Perez
Red Bull Racing
DNF
19
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari
DNF
20
Logan Sargeant
Williams Racing
DNF

Fase per fase

70

Iedereen is afgevlagd

70

Verstappen wint

Max Verstappen boekt zijn 6e overwinning van het seizoen, zijn 3e op een rij in Canada. Norris moet vrede nemen met de 2e plek.

70

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Lewis Hamilton met 1'14"856.
70

Verstappen kust even de "wall of champions". De Nederlander komt er zonder schade vanaf.

69

Ploegmaats Russell en Hamilton vechten een robbertje uit op het circuit. Russell raakt voorbij de zevenvoudige wereldkampioen, maar die wil meteen reageren. Zonder succes.

67

Zware crash vermeden

Yuki Tsunoda glijdt door het gras en schiet het circuit op. De Japanner mag blij zijn dat hij niemand uitschakelt.

66

Norris lijkt zich te moeten neerleggen bij de 2e plek. Verstappen heeft nu al een kloof van 3 seconden. Wat een verschil alweer met zijn ploegmaat Perez, die crashte.

65

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Lewis Hamilton met 1'15"074.
64

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Max Verstappen met 1'15"830.
64
64

Russell probeert Piastri de pas af te snijden en eindigt naast het circuit. Een vreemde keuze van de Brit, die ook Hamilton voorbij ziet schuiven.

63

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Max Verstappen met 1'15"983.
63

Oscar Piastri moet zich stevig verweren tegen George Russell. Het geeft Norris de kans om uit te lopen.

62

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Max Verstappen met 1'16"318.
61

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Max Verstappen met 1'16"625.
61

Nog 10 ronden

Verstappen lijkt de winnaar van de herstart. Hij heeft al een kloof van ruim 2 seconden en zet nu ook weer twee paarse sectoren neer.

59

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van George Russell met 1'17"103.
59

Verstappen wacht tot de chicane om op het gas te gaan. Norris laat zich toch wat verrassen, want hij volgt meteen op ruim een seconde.