Ga naar de inhoud
Verstappen
Verstappen heeft ondertussen 53 punten voorsprong op Perez, de nummer 2 in de stand.

Ongenaakbare Max Verstappen vliegt naar winst in Barcelona, Mercedes vult het podium op

 zo 4 juni 2023 16:30
Grote Prijs van Spanje
66 rondes
Circuit de Barcelona-Catalunya
Max Verstappen
einde

Max Verstappen (Red Bull) heeft met grote overmacht de GP van Spanje naar zijn hand gezet. In Barcelona was de Vliegende Hollander een klasse apart. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton eindigde voor de tweede maal dit seizoen op het podium en werd tweede, met George Russell pakte Mercedes ook plek drie na een hoopgevende prestatie.

Verstappen snelt weg, nieuwe voorvleugel voor Norris

Na feilloze kwalificaties mocht Max Verstappen voor de 4e keer dit seizoen vanop de pole vertrekken. Thuisrijder Carlos Sainz (Ferrari) en Lando Norris (McLaren) volgden in zijn zog.

Vanaf het licht op groen sprong, werd meteen duidelijk dat de wereldkampioen enkele maatjes te groot zou zijn. Sainz probeerde de Nederlander in de eerste bocht wel nog het vuur aan de schenen te leggen, maar veel getouwtrek was er niet te zien.

Norris had dan weer minder geluk na een ongelukkige aanrijding met Hamilton. De jonge Brit kreeg meteen een nieuwe voorvleugel en eindigde uiteindelijk als 17e na een anonieme race.

Sterk Mercedes op podium met autoritaire wereldkampioen

Achter de vliegende Red Bull manifesteerde een sterk Mercedes zich als revelatie van de dag. Zowel Hamilton als Russell lieten keer op keer sterke rondetijden optekenen en maakten Sainz en Perez het leven zuur.

Een sterk contrast met publieksfavoriet Fernando Alonso (Aston Martin), die in eigen land nooit echt zijn stempel kon drukken na moeilijke kwalificaties.

De Spanjaard bolde uiteindelijk als 7e over de meet, terwijl Charles Leclerc (Ferrari) na een start vanuit de pitstraat én een achtervolgingsrace net buiten de punten viel.

Voorin reed Max Verstappen dan weer ongehinderd naar een derde zege op rij. Terwijl een stralende Lewis Hamilton en George Russell plek twee en drie voor zich namen.

Volgende afspraak: 18 juni voor de Grote Prijs van Canada.

Reacties van GP van Spanje:

  • Max Verstappen (1e): "Het is echt een genoegen om in zo'n goede auto te rijden en dat heb ik vandaag opnieuw getoond. We hebben opnieuw een sterk weekend gehad met het team en ik hoop dat we dit het hele seizoen kunnen volhouden."
 
  • Lewis Hamilton (2e): "Het publiek is hier echt fantastisch. Dit is een zeer goed resultaat voor ons team. Ik doe echt mijn petje af voor iedereen in de fabriek om ons weer wat dichter bij de Red Bull te brengen. Ze hebben natuurlijk wel nog wat voorsprong, maar we zullen ze onder druk blijven zetten."
 
  • George Russell (3e): "Ik ben wel wat verrast. Ik moet het team ook bedanken voor de goede auto. Het voelt zeker beter nu om te rijden. We konden ook steeds snellere rondetijden voorleggen dan Aston Martin en Ferrari. Ik ben dus heel erg blij met dit podium."

WK Formule 1 2023 klassement

Pos.RijderConstructeurPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
575
2
Sergio Perez
Red Bull Racing
285
3
Lewis Hamilton
Mercedes
234
4
Fernando Alonso
Aston Martin
206
5
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari
206
6
Lando Norris
McLaren
205
7
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
200
8
George Russell
Mercedes
175
9
Oscar Piastri
McLaren
97
10
Lance Stroll
Aston Martin
74
Pos.ConstructeurPunten
1
Red Bull Racing
860
2
Mercedes
409
3
Scuderia Ferrari
406
4
McLaren
302
5
Aston Martin
280
6
Alpine
120
7
Williams Racing
28
8
AlphaTauri
25
9
Alfa Romeo
16
10
Haas F1 Team
12

GP van Spanje klassement

Pos.RijderConstructeurTijdPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
1u27'57"940
26
2
Lewis Hamilton
Mercedes
+ 24"090
18
3
George Russell
Mercedes
+ 32"389
15
4
Sergio Perez
Red Bull Racing
+ 35"812
12
5
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
+ 45"698
10
6
Lance Stroll
Aston Martin
+ 1'03"320
8
7
Fernando Alonso
Aston Martin
+ 1'04"127
6
8
Esteban Ocon
Alpine
+ 1'09"242
4
9
Guanyu Zhou
Alfa Romeo
+ 1'11"878
2
10
Pierre Gasly
Alpine
+ 1'13"530
1

Grote Prijs van Spanje

16:27

Verstappen wint met overmacht, Mercedes mee op het podium

Er staat opnieuw geen maat op Max Verstappen! De Nederlander reed van start tot finish eenzaam op kop in de Grote Prijs van Spanje en pakt zijn 5e zege van het seizoen. De snelste ronde wordt ook meegegrist door de wereldkampioen.

Lewis Hamilton en George Russell mogen mee op het podium na een hoopgevende prestatie voor Mercedes. 

Sergio Perez en Carlos Sainz vervolledigen de top 5.

16:27

Verstappen zet puntjes op de i!

Verstappen legt het advies van teambaas Christian Horner naast zich neer en zet de kers op zijn Spaanse taart. Naast de zege pakt hij ook nog de snelste ronde vandaag. Wat een overmacht!

16:25

Verstappen polst nog even naar zijn snelste ronde. Doet de Nederlander nog een gooi naar de snelste ronde van de race?

Bij Red Bull manen ze de leider alvast aan tot kalmte omdat hij het risico loopt op een drive through penalty.

16:22

Het podium lijken we nu toch al met potlood neer te kunnen schrijven. Perez blijft op 5 seconden hangen van Russell.

16:19

Zhou niet voorbij Tsunoda

Tsunoda en Zhou vechten ondertussen een verbeteren duel uit voor plek 9. De Chinees moet even uitwijken bij zijn inhaalmanoeuvre en verliest kostbare seconden.

16:16

Charles Leclerc heeft alle moeite van de wereld om in de punten te geraken na zijn start vanuit de pitstraat. De Monegask blijft hangen op plek 12.

16:15

Perez vs Sainz

Met zijn harde band is Sainz een vogel voor de kat tegenover de zachte band van Perez. Beide racers wisselen opnieuw van positie. Perez 4, Sainz 5.

16:13

Ondertussen beleeft Lando Norris een nachtmerrie in Barcelona. Met zijn McLaren bevindt de jonge Brit zich in allerlaatste positie. Een dag om te snel te vergeten dus.

16:12

Verstappen heeft maar liefst 40 seconden voorsprong op eerste achtervolger Hamilton. De Nederlander kaart de mindere kwaliteit van zijn banden aan en lijkt straks binnen te komen voor een wissel.

16:12
De harde banden van Verstappen hebben hun beste tijd gehad.
16:11

Mijn banden hebben geen grip meer.

Max Verstappen
16:11

We naderen het slot van deze Grote Prijs van Spanje. Mercedes haalt Hamilton binnen voor de zachte band. Red Bull doet hetzelfde met Perez.

16:09

Door de wissel bij Mercedes is Sergio Perez ondertussen richting plek 3 opgestoomd. Welk team krijgt twee racers op het podium straks: Mercedes of Red Bull?

16:08

Snelste ronde voor Russell

De tactiek van Mercedes loont meteen, want Russell snoept de snelste ronde meteen af van Kevin Magnussen. Wanneer komt Hamilton de box binnen?

16:04

Zachte band voor Russell

Mercedes kiest voor een gewaagde tactiek en opteert voor de zachte band voor Russell met nog 20 rondes te gaan. Hamilton rijdt nog steeds op de medium band rondt.

16:03

Verstappen heerst

Heel vaak hebben we Verstappen nog niet in beeld gezien vandaag. Een goed teken voor de Nederlander, al laat de spanning voor de zege wel te wensen over.

16:00
Sainz.
15:59

Harde band voor Sainz & Leclerc

Carlos Sainz schakelt over naar de harde band. Ook Charles Leclerc krijgt hetzelfde kleurtje onder de carrosserie geduwd.