Ga naar de inhoud
Retin Obasohan dunkt 2 van zijn 22 punten op het bord.
Retin Obasohan was de Belgische topschutter met 22 punten.

Opdracht volbracht: Belgian Lions openen EK-voorronde met belangrijke zege in Slovakije

 do 22 februari 2024 19:45
voorronde EK 2025
Slovakije
België
einde
13
q1
25
23
q2
15
18
q3
24
6
q4
11
60
score
75

De Belgian Lions hebben hun eerste wedstrijd in de kwalificaties voor het EK 2025 gewonnen. De Belgische basketbalmannen gingen donderdagavond met 60-75 winnen bij rechtstreekse concurrent Slovakije en zetten daarmee meteen een eerste stapje richting EK.

In een poule met ook nog EK-gastland Letland en Spanje was de boodschap duidelijk voor de Belgian Lions: er moest donderdagavond in Slovakije meteen gewonnen worden om de EK-kansen gaaf te houden.

 

Toch was de start van de Belgen ietwat sloom, maar een secure Gillet zette de Lions op het goeie spoor door 11 van de eerste 13 Belgische punten voor zijn rekening te nemen.

Toen ook Obasohan zich liet gelden in aanval ging het plots snel: met een 14-0-tussenspurt zette België een comfortabele kloof op het scorebord.

 

Maar in het 2e quarter maakten de Lions het zichzelf lastig. De Slovaakse shots vielen plots wel binnen en zo knabbelde de thuisploeg aan zijn achterstand. Bij de rust was het verschil nog amper 4 punten: 36-40.

Slovaakse opflakkering is van korte duur

Ook de start van de 2e helft was aanvankelijk moeizaam voor de Belgian Lions. De Slovaakse sterkhouder Brodziansky vond zijn draai en plots hadden de Belgen nog maar één puntje over van hun voorsprong.

 

Pas na de inbreng van Tumba en de sterk spelende Delalieux namen de Lions de match weer in handen. Tumba liet zich gelden in verdediging en vanaf de vrijworplijn en Delalieux zorgde van achter de driepuntlijn weer voor meer ademruimte: 54-64.

 

Die klap kwamen de Slovaken niet meer te boven. In het 4e quarter bleven ze liefst 8 minuten zonder score. Schwartz en topschutter Obasohan dirigeerden de Lions op een volwassen manier richting zege.

 

Een prima start van de EK-campagne dus voor de Belgen, die daarmee al meteen een belangrijke stap richting EK zetten.

 

Gastland Letland is al zeker van deelname, de andere 2 EK-tickets in groep C worden verdeeld onder België, Slovakije en Spanje. Slovakije achter zich houden moet voor de Lions in principe volstaan om voor de 6e keer op rij naar het EK te mogen.

België: Obasohan 22, Gillet 14, Delalieux 10, Schwartz 9, Samardzic 6, Tumba 5, De Ridder 4, Mwema 3, Bako 2, Van Buggenhout 0, Vanwijn 0. Ledegen kwam niet in actie.

Obasohan: "Trots op wat iedereen getoond heeft"

  • Bondscoach Dario Gjergja: "Ik maakte me vooraf wel wat zorgen, want de voorbereiding was kort. In 3 dagen tijd kun je niet alles weer op de rails hebben. Dan komt het erop aan om een goeie sfeer te creëren en veel inzet te tonen en dat hebben de spelers vandaag ook gedaan."

    "Onze eerste 17 minuten waren heel goed en dan hebben we misschien wat overhaaste shots genomen. Door een aantal te makkelijke scores en enkele driepunters kwam Slovakije weer in de match."

    "Ook bij het begin van het 3e quarter hadden we het even moeilijk, maar dat hebben we goed aangepast. We zijn de rebound gaan controleren en hebben het tempo weer opgevoerd. We hebben het niveau opgekrikt en onze verdediging in de 2e helft was fantastisch. Dit was een heel belangrijke match, maar we moeten nog een stap vooruit zetten nu."

  • Topschutter Retin Obasohan: "We begonnen hier een nieuwe cyclus met veel hoop en hoge verwachtingen en dus was het voor ons belangrijk om hier op de juiste manier te spelen, aan beide kanten van het veld. Zo beginnen we deze campagne op een goeie manier."

    "Iedereen in het team heeft zijn verantwoordelijkheid en brengt wat hij kan brengen. Ik voel veel vertrouwen van mijn ploegmaats en we eisen veel van elkaar. Ik ben trots op wat iedereen getoond heeft vandaag."

Belgian Lions in EK-vooronde

programma groep C
Slovakije België 60-75 verslag
België Spanje 58-53 verslag
Letland België 22/11/24  
België Letland 25/11/24  
België Slovakije 20/02/25  
Spanje België 23/02/25  
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 2 2 0 +20 4
2. Letland 2 2 0 +16 4
3. Spanje 2 0 2 -9 2
4. Slovakije 2 0 2 -27 2

Het EK 2025 is een co-organisatie van Cyprus, Finland, Letland en Polen, waardoor deze 4 landen automatisch geplaatst zijn. In groep C mogen naast gastland Letland nog 2 landen naar het EK.

Slovakije - België

19:42

België wint

Het zit erop in Slovakije: de Belgian Lions beginnen hun EK-voorronde met een belangrijke zege en zetten zo een eerste stapje richting EK 2025.

19:40

Nog technische fout van Obasohan, maar de buit lijkt binnen voor de Lions

19:39

De wedstrijd kabbelt naar zijn einde toe, maar Dario Gjergja wil toch nog eens enkele zaken duidelijk maken in een time-out. Is dat dan ook al een beetje met het oog op zondag tegen Spanje? Want deze wedstrijd is alvast gelopen, met een 57-73-score.

19:34

De Slovaakse balverliezen stapelen zich op dit quarter, 14 stuks al in totaal nu. Met nog 3 minuten te spelen neemt de Belgische bondscoach Dario Gjergja een time-out. Wat geeft hij zijn spelers nog mee voor het slot van de wedstrijd?

19:32

Er zit niks verrassends meer in bij Slovakije. Ik denk dat de benzine op is.

Rik Samaey
19:31

We zijn nu al over halfweg het 4e quarter en de Slovaken hebben nog altijd niet gescoord en ook dit keer lukt het niet. Jones loop met de bal buiten.

19:30

Schwartz diept kloof nog wat verder uit na driepunter: 54-71

19:29

Met een kloof van 17 punten op het bord proberen de Belgian Lions de wedstrijd nu gecontroleerd uit te spelen. Verstandig van de Belgen.

19:27

De Slovaken weten het bij het begin van het 4e quarter ook even niet meer, met opnieuw een balverlies.

19:23

Samardzic straft Slovaken af

Ook Milan Samardzic staat met vertrouwen te spelen. De guard van Charleroi maakt de eerste 4 punten van het 4e quarter en dwingt zo de Slovaakse bondscoach tot een snelle time-out.

19:22

Goeie start aan 4e kwart: score en blockshot

19:21

Nog 10 minuten

De Belgian Lions beginnen aan het slotkwart me een bonus van 10 punten. Trekken ze de overwinning over de streep?

19:19

Bekijk het derde kwart tussen Slovakije en België

19:18

Delalieux deed het al met driepunters, maar toont zich nu ook onder het bord. Na een gemiste vrijworp van Tumba plukt hij de aanvallende rebound en duwt hij 2 punten binnen. Daarmee zit hij nu ook in de dubbele cijfers.

19:17

Blockshot en score van Schwartz

19:16

Sterke Schwartz

Loic Schwartz is ook weer prima ingevallen. Aan de ene kant van het veld blokt hij een driepunter van Brodziansky af en aan de overkant mikt hij de 49-61 binnen. "Hij staat met heel veel vertrouwen te spelen", ziet ook onze co-commentator Rik Samaey.

19:15

Belgen hebben opnieuw kloofje na broodnodige driepunter

19:14

Met een 2 op 2 vanaf de vrijworplijn zet Kevin Tumba opnieuw een kloof van 10 punten op het bord.