Ga naar de inhoud
Retin Obasohan was de Belgische topschutter tegen Spanje.
Retin Obasohan was de Belgische topschutter tegen Spanje.

Belgian Lions nemen scalp van Europees kampioen Spanje en kunnen EK 2025 al ruiken

 zo 25 februari 2024 19:30
voorronde EK 2025
België
Spanje
einde
11
q1
14
8
q2
12
21
q3
13
18
q4
14
58
score
53

De Belgian Lions hebben voor een nieuwe stunt gezorgd. Net als op het vorige EK toonden de Belgische basketbalmannen zich te sterk voor Europees kampioen Spanje. In een spannende slotfase hielden de Belgen het hoofd koel: 58-53. "Mijn spelers hebben de voorbije 7 dagen alles perfect gedaan", zwaaide bondscoach Dario Gjergja met lof.

De Spiroudome in Charleroi was volgelopen voor de confrontatie met Europees kampioen Spanje. De Spanjaarden hadden nog een eitje te pellen met de Belgen, want op het vorige EK waren de Belgian Lions het enige team dat Spanje kon verslaan.

In een erg defensieve 1e helft hadden beide ploegen het erg moeilijk om tot scoren te komen. In de Belgische aanval waren het vooral Obasohan en Gillet die zich lieten opmerken bij de Lions, die slechts 19 punten konden maken voor de rust.

Maar omdat ook de Lions sterk stonden te verdedigen, was het Spaanse afwerkingspercentage niet veel beter dan dat van de Belgen. Zo hield België Spanje nog enigszins in het vizier. Bij de pauze was het verschil 7 punten: 19-26.

Ook bij de start van het 3e quarter hadden de Belgen het aanvankelijk moeilijk. Op kousenvoeten slopen de Spanjaarden weg. Pradilla zette bij 20-30 een kloof van 10 punten op het scorebord.

Maar net dan toonden de Lions veerkracht en begonnen de Belgische shotjes te vallen. Met 8 punten op rij, waarvan twee driepunters, deed Gillet de hoop weer opflakkeren. Toen ook invaller Delalieux even later een bom dropte, stonden de Belgen plots weer op voorsprong: 40-39.

Bij de start van het 4e quarter liepen de Spanjaarden vervolgens toch weer 8 punten uit. Dit keer kwam het antwoord van topscorer Obasohan en Mwema, die de Spiroudome liet ontploffen met een verre driepunter.


Het geloof in een nieuwe stunt groeide en in een zenuwslopend slot hielden de Belgen hun hoofd koel vanaf de vrijworplijn. Dat Obasohan nog met zijn 5e fout naar de kant verdween, kon de Belgen niet meer deren: 58-53.


Net als op het EK in 2022 winnen de Belgian Lions dus van de Europese kampioen. Daarmee nemen Obasohan en co meteen ook een stevige optie op het EK 2025. Dit najaar gaat de EK-voorronde voort, met voor de Belgen een tweeluik tegen Letland.

België: Obasohan 19, Gillet 15, Bako 8, Mwema 6, Delalieux 5, De Ridder 2, Schwartz 2, Samardzic 1. Tumba, Van Buggenhout en Vanwijn scoorden niet. Ledegen kwam niet in actie.

Bondscoach Gjergja: "Mijn spelers hebben het geweldig gedaan"

 • Retin Obasohan: "Ik kan het niet geloven. Ik had een paar dagen geleden al gezegd dat wij een geweldige groep jongens hebben. Ik ben zo trots op alle spelers, op de coaches en alle mensen die ons helpen. Dit is echt een heel mooi moment voor het Belgische basketbal."

  "Wat we in de 2e helft beter hebben gedaan dan in de 1e helft, is om in elkaar te geloven. Dat heeft ons echt geholpen. Iedereen droeg zijn steentje bij en dat maakte het voor Spanje heel moeilijk om zich te focussen op bepaalde spelers. Dat heeft op het einde het verschil gemaakt."

  "Ik zeg al lang dat ik enorm geloof in het talent dat wij hebben, zowel jong als oud. En ik ben heel blij dat wij dat nu meer en meer kunnen tonen op een internationaal niveau. Ik zie dat al jaren en dan maakt dit mij supergelukkig. Dit is echt ongelooflijk."

 • Pierre-Antoine Gillet: "We zijn uiteraard heel blij met deze overwinning. Het was een defensieve match, waardoor beide ploegen veel misten. We wisten dat we defensief heel sterk moesten zijn voor de volledige 40 minuten en dat hebben we gedaan."

  "We hebben een paar moeilijke momenten gehad, maar we zijn geduldig gebleven en iedereen die op het veld kwam, heeft het beste van zichzelf gegeven. Ik ben echt enorm trots op deze ploeg."

  "Ook voor de fans is dit geweldig. De Belgian Cats zorgen voor veel visibiliteit voor het Belgische basketbal. Ook voor ons is het fantastisch om voor een volle zaal te kunnen spelen. Als je dan ook nog kunt winnen, is het helemaal perfect. Hopelijk komen de fans daardoor volgende keer massaal weer naar de zaal."

 • Dario Gjergja (bondscoach België): "Ik moet in de eerste plaats mijn spelers bedanken, die in de voorbije 7 dagen alles perfect gedaan hebben. De focus was er vanaf dag één, zowel op onszelf als op de tegenstander. Ze hebben het echt geweldig gedaan."

  "Ik denk dat beide ploegen vandaag de intentie hadden om keihard te verdedigen. Het verschil in de 1e helft kwam er door een lay-up en enkele vrijworpen en ook in de 2e helft begonnen we niet heel goed."

  "Maar dan volgden 8 cruciale punten die ons er weer in deden geloven en ook onze shots begonnen te vallen. Ik ben heel blij voor mijn spelers. Dit is de manier waarop we het altijd moeten doen. Dit is een geweldige overwinning. Nu moeten we zorgen voor continuïteit, dat we kunnen blijven groeien."

 • Sergio Scariolo (bondscoach Spanje): "Ik wil België en coach Gjergja feliciteren. En ook de Belgische fans, die vandaag voor een fantastische sfeer gezorgd hebben."

  "Onze 1e helft was heel solide, defensief waren we indrukwekkend. Maar offensief hadden we het de hele match moeilijk en maakten we niet altijd de juiste beslissingen. Dat lag ook deels aan de sterke verdediging van België."

  "We zijn blijven vechten. Iedereen heeft gedaan wat hij kon. Nu moeten we tijd nemen om hierover na te denken en zorgen dat we klaar zijn voor de zomer (wanneer Spanje zich wil plaatsen voor de Olympische Spelen, red)."

Belgian Lions in EK-vooronde

programma groep C
Slovakije België 60-75 verslag
België Spanje 58-53 verslag
Letland België 22/11/24  
België Letland 25/11/24  
België Slovakije 20/02/25  
Spanje België 23/02/25  
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 2 2 0 +20 4
2. Letland 2 2 0 +16 4
3. Spanje 2 0 2 -9 2
4. Slovakije 2 0 2 -27 2

Het EK 2025 is een co-organisatie van Cyprus, Finland, Letland en Polen, waardoor deze 4 landen automatisch geplaatst zijn. In groep C mogen naast gastland Letland nog 2 landen naar het EK.

België - Spanje

19:29

België klopt Spanje na spannende slotfase

19:28

België wint!

Twee op twee voor Schwartz en de Spanjaarden kunnen niet meer scoren. Net als op het EK leggen de Belgian Lions de Europese kampioen opnieuw over de knie!

19:27

Samardzic gooit 1 van zijn 2 vrijworpen binnen: 56-51. Aan de overkant kan Brizuela makkelijk scoren en daarna moeten de Spanjaarden weer een fout maken, dit keer op Schwartz. Hij mag 2 keer gaan shotten bij 56-53. Er zijn nog 7 seconden te spelen.

19:25

Samardzic wordt omver gebeukt door Diaz en mag zo naar de vrijworplijn. Dario Gjergja gebruikt zijn challenge: hij wil een upgrade naar een onsportieve fout, maar na het bekijken van de beelden besluiten de refs dat het een gewone fout was.

19:24

De Belgen komen goed onder de Spaanse pressing uit en zo moeten de Spanjaarden een fout maken op Gillet. Nog 18 seconden.

19:23

Met twee rake vrijworpen brengt Brizuela Spanje weer tot op 4 punten van België: 55-51 met nog 25 seconden te spelen. Dario Gjergja neemt een time-out. Kan hij iets uittekenen waardoor de Lions nog kunnen scoren?

19:20

De scheidsrechter gaan naar de beelden kijken of dit een onsportieve fout was van Obasohan, die Pradilla geheel onvrijwillig licht raakte. Geen onsportieve fout is het verdict. Logisch.

19:18

Exit Obasohan

Een sterk staaltje theater van de Spanjaard Pradilla levert Retin Obasohan zijn 5e Belgische fout op. Dit is erg zuur en hopelijk niet bepalend. Het is 55-49 en er zijn nog 35 seconden te spelen.

19:18

Nieuwe drive en nieuwe score van Obasohan : 55-49

19:17

Ongrijpbare Obasohan

Als een mes door de boter: Obasohan glijdt door de Spaanse defense en legt zijn 19e punt binnen. 55-49 voor België. De stunt komt steeds dichterbij.

19:16

De Belgian Lions raken niet door een Spaanse full-court press heen en zo mogen de Spanjaarden weer gaan aanvallen. Dit kon beter.

19:14

Wat een tussenspurt! Gillet en Obasohan zetten België 5 punten voor

19:12

Wéér Gillet en Obasohan

Krijgen we opnieuw een stunt tegen Spanje? Gillet dropt een bom en Obasohan scoort op de fastbreak en zo leiden de Belgen met 53-48 met nog 1'57" te spelen. De Spaanse bondscoach Sergio Scariolo grijpt naar een time-out.

19:11

Obasohan begaat een onnodige fout op de helft van Spanje. Dat is zijn 4e fout, waarmee hij zich niets meer kan permitteren.

19:11

Mwema schiet raak van heel ver: 48-48

19:10

Bom van Mwema

De shotclock tikt weg, maar dat is geen probleem voor Jean-Marc Mwema. Met een verre driepunter brengt hij de Belgian Lions weer naast Spanje: 48-48.

19:07

Bako says no!

19:06

Obasohan geeft visitekaartje af

Obasohan is er weer ingekomen en scoort na een sterke drive. In de volgende aanval jaagt hij ook een driepunter door het netje. Zo is het verschil weer 3 puntjes geworden.