Ga naar de inhoud
Julie Vanloo
Een ijzersterke Julie Vanloo dirigeerde de Belgian Cats naar een ruime overwinning.

Sterke Belgian Cats maken brandhout van slap Bosnië in EK-kwalificaties

 zo 27 november 2022 17:56
ek-voorronde
België
Bosnië
einde
27
q1
12
26
q2
14
20
q3
18
27
q4
16
100
score
60

De Belgian Cats hebben zich met sprekend gemak ontdaan van een slap Bosnie in de voorronde van het EK basketbal. De Belgische vrouwen rondden voor de tweede keer in enkele dagen de kaap van de 100 punten en blijven zo op EK-koers.

De Belgian Cats hadden eerder deze week geen kind aan zwak broertje Noord-Macedonië, maar de sleutelmatch van deze campagne was die tegen Bosnië en Herzegovina.

 

Een jaar geleden verloor België nog in Bosnië, al waren de omstandigheden nu heel anders. Coach Valéry Demory, die destijds debuteerde in Sarajevo, is intussen de laan uitgestuurd en Bosnië kan niet meer rekenen op de genaturaliseerde WNBA-topper Jonquel Jones.

 

Onder leiding van interim-bondscoach Rachid Meziane nam België zijn prooi meteen bij de keel. Dirigent Julie Vanloo scoorde en liet scoren en met ook nog eens een gretige verdediging maakten de Cats Bosnië al vroeg duidelijk dat er niks te rapen viel in een uitverkochte Sportoase in Leuven.

 

Bij de rust was het verschil al bijna 30 punten en die kloof werd in de 2e helft nog verder uitgediept. Coach Meziane roteerde vaak en hield zijn ploeg daarmee fris en scherp.

 

Bij elke tempoversnelling van de Belgen zagen de Bosniërs sterretjes en de Cats hadden in het slot zelfs nog de luxe om het enthousiaste publiek te verwennen. Dat kreeg dankzij een ultieme driepunter van Delaere nog waar het om snakte: de century. Met de 100-60 op het scorebord ontplofte de zaal een laatste keer.

 

Dankzij de ruime overwinning staan de Belgian Cats er uitstekend voor in de groep A. De 2 wedstrijden in februari, tegen Duitsland en Noord-Macedonië, zullen beslissend zijn, maar de Belgische vrouwen hebben alles in eigen handen om zich over een dikke 2 maanden te verzekeren van een 4e EK op rij.

Punten België: Meesseman 20 (+ 9 rebounds en 10 assists), Vanloo 20 (+ 14 assists), Ben Abdelkader 16, Delaere 16, Linskens 11, Becky Massey 9, Lisowa 4, Joris 3, Geldof 1, Nauwelaers 0, Ramette 0, Resimont 0

Vanloo: "Defensieve grinta heeft niks te maken met andere coach"

Met 20 punten en ook nog eens 14 assists was Julie Vanloo samen met Emma Meesseman de topschutter tegen Bosnië. Het was dan ook een goedlachse Vanloo die na de wedstrijd voor de Sporza-camera verscheen.

 

"Dit was een revanche op die verloren wedstrijd in Bosnië. Ik denk zelfs dat we nog beter hadden kunnen doen. Af en toe hadden we een momentje van mindere focus, maar het is wel een mooie overwinning", merkte Vanloo terecht op.

 

Opvallend bij de Cats: de defensieve grinta. "Maar ik denk dat die er altijd wel geweest is. Wat mij betreft, heeft dat niks met de andere coach te maken", vond Vanloo.

 

Zonder Julie Allemand blonk Vanloo uit in de rol van spelverdeelster. "Ik hou ervan om een echte floorleader te zijn en veel passes te geven. Dat doe ik dit jaar ook bij Montpellier en ik ben blij dat ik dat hier ook heb kunnen tonen."

De match tegen Duitsland in februari wordt nu cruciaal. De Duitsers hebben ook met ruim verschil van Bosnië gewonnen, dat is ook een ploeg met kwaliteiten.

Julie Vanloo

"De match tegen Duitsland in februari wordt nu cruciaal. De Duitsers hebben ook met ruim verschil van Bosnië gewonnen, dat is ook een ploeg met kwaliteiten. Maar wij zullen er klaar voor zijn. We willen als groepswinnaar naar het EK."

 

Vanloo had het ook nog over de ontslagen bondscoach Demory, die bij Montpellier de coach is van Vanloo en ook Linskens. "Dat was niet makkelijk voor hem, noch voor ons. We hebben gekozen om voor hem te spelen. Hij is heel belangrijk voor mij. Hij heeft mij vleugels gegeven en ik ben hem heel dankbaar."

 

Wrevel was er niet bij de Fransman. "Hij heeft dat heel positief opgenomen. Hij heeft ons verteld dat alles in sereniteit is afgehandeld, zonder ruzie. Hij heeft geen verkeerd woord gezegd. Alles is met veel respect afgehandeld. Dat siert hem ook."

Meziane: "Als er een voorstel komt, wil ik de uitdaging aangaan"

Als interim-bondscoach heeft Rachid Meziane het deze week uitstekend gedaan, met 2 klinkende overwinningen tegen Noord-Macedonië en Bosnië. De Fransman was zondagmiddag dan ook een tevreden man.

 

"Het is heel positief dat we met zo'n groot verschil winnen. Het is een moeilijke poule. In februari moeten wij naar Duitsland. Dat wordt de sleutelmatch voor groepswinst", reageerde Meziane na de match tegen Bosnië.

 

"Het was heel positief, met veel cohesie, zowel in aanval als in verdediging. De speelsters wilden zich hier echt tonen, voor hun familie en het publiek."

 

Zien we Meziane in februari als bondscoach zonder het prefix "interim"? "Voor mij is het altijd een eer om bondscoach te mogen zijn en met de beste speelsters van de wereld te mogen werken. Dat is een doel in mijn carrière", stak hij zijn ambities niet onder stoelen of banken.

 

"Ik ben dankbaar voor de kans die ik deze week gekregen heb en als er een voorstel komt, wil ik de uitdaging aangaan om te proberen deze ploeg naar een prijs te leiden."

België - Bosnië

18:00

Herbekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Bosnië

17:54

Daar is de 100!

Antonio Delaere plaatst de kers op de taart en geeft het publiek wat het wil: de century! In de slotseconden zet ze met een driepunter de 100-60-eindstand op het bord. Met de ruime overwinning blijven de Belgian Cats sowieso op kop in hun groep.

17:54

Delaere gooit in het slot het 100e punt binnen

17:52

Open doekje voor Vanloo

Vanloo blijft maar met assists strooien. Met een heerlijke bounce pass die de Bosnische verdediging opensplijt, vindt ze Emma Meesseman onder de ring: 97-58. Het is meteen het laatste wapenfeit van de Belgische uitblinkster, die een verdiende applausvervanging krijgt.

17:46

Ben Abdelkader krijgt een ferme beuk van de Bosnische Hurt en moet even bekomen. Bondscoach Meziane, ook haar coach bij Villeneuve d'Ascq, neemt met deze score geen risico's meer en haalt haar naar de kant met nog een drietal minuten te spelen.

17:46

Bom van Linskens

Met een driepunter van Linskens gaat het naar 89-51. "De jacht op de 100 punten is nog altijd open", meent commentator Kris Meertens.

17:45

"Vanloo wil elke week tegen Bosnië spelen"

17:43

Het is echt wel het dagje van Julie Vanloo. Ze twijfelt nog even wanneer ze helemaal vrijstaat achter de driepuntlijn, maar de driepunter ploft perfect in het netje: 86-51.

17:41

Sterke Vanloo

Na Bosnisch balverlies kan Vanloo met de bal aan de haal. Ze legt de 83-48 binnen. Voor Vanloo is het haar 17e punt en daarmee is ze op dit moment topschutter. Bovendien zit ze ook al aan 11 assists.

17:39

De intensiteit is langs beide kanten toch wat minder in dit slotkwart. We durven te denken dat de Cats de "century" niet meer zullen halen, of ze moesten er nog serieuze eindsprint uitpersen.

17:35

Herbekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Bosnië

17:31

Na 30 minuten staat het 73-44 voor de Belgian Cats. De zege is nu al binnen, maar het enthousiaste publiek wil nog wel wat moois zien in het laatste quarter en ook coach Meziane lijkt geen verslapping te dulden. Hij vuurt zijn team nog wat aan. Kunnen de Cats voor de tweede keer deze week de kaap van de 100 punten ronden?

17:30

De supporters in Leuven hebben het hartstikke naar hun zin. Er rolt zowaar een Mexican Wave door de zaal.

17:26

Mooie assist van Vanloo naar Geldhof

17:25

Dirigent Vanloo

Wanneer Vanloo haar turbo aanzet, kunnen de Bosniërs het allemaal niet meer belopen. In de fastbreak vindt ze Geldof, die makkelijk kan scoren. Vanloo scoort en laat scoren vandaag, zij staat een voortreffelijke partij te spelen.

17:23

Knappe dubbele score van Massey

17:20

De Bosnische bondscoach Goran Lojo zit te kniezen op de bank. Bosnië kreeg eerder deze week al een flink pak rammel van Duitsland en Lojo beseft nu al dat hem vandaag hetzelfde lot beschoren is.

17:17

Sofie Hendrickx vroeg tempo en wordt op haar wenken bediend door Julie Vanloo, die op de fastbreak de vrijstaande Linskens vindt. De handjes gaan nog eens op elkaar in de Sportoase voor deze snelle en knappe aanval.