Amerikaanse pletwals maalt ook China fijn in finale van het WK basketbal

  De Amerikaanse vrouwen zijn voor de vierde keer op een rij wereldkampioen basketbal geworden. In de finale moest China, net zoals alle tegenstanders van de VS op dit WK, de wet van de sterkste ondergaan.

  De Amerikaanse vrouwen hadden alle concurrentie als een stelletje lastige vliegen van zich afgeslagen, vaak met sprekend gemak. China had het in de groepsfase al eens overtuigend verslagen, maar misschien zou het in de finale anders zijn?

  De voortekenen waren niet goed voor China. Topschutter Li Meng was er door ziekte niet bij en bovendien hadden de Chinezen de zware halve finale tegen gastland Australië in de benen.

  Op enthousiasme - aangevuurd door de talrijke Chinese supporters - kon China lange tijd aanklampen. Maar geleidelijk aan veranderde het verschil van 'nog speelbaar' over 'aanvaardbaar' naar 'onoverbrugbaar'.

  Na de rust ging de Amerikaanse machine pas helemaal draaien. Pas toen het goud al virtueel om hun nek hing, werd de voet van het gaspedaal gehaald. Zo kon China de schade nog enigszins beperken tot 83-61.

  Voor de Amerikanen is het de 4e wereldtitel op een rij, de 9e in de laatste 11 editites en de 11e in totaal. Australië versloeg Canada in de match om het brons (95-65), de Belgian Cats sluiten het toernooi af op de 5e plaats.

  finale WK basketbal

  1. 09 uur 40. Einde: Amerika is weer kampioen! Na de rust hebben de Verenigde Staten alle twijfel snel weggenomen, maar uiteindelijk kan China de schade nog een beetje beperken (61-83). Het is de vierde wereldtitel voor de VS op een rij, de 9e titel in 11 edities. .
  2. 09 uur 19. 3e kwart: 47-68. Het verschil is alleen maar opgelopen in het derde kwart, al meer dan 20 punten nu. De moed zakt de sowieso al vermoeide Chinezen stilaan in de schoenen. Ze moeten nu vooral vermijden dat het een afstraffing wordt. .
  3. 09 uur 13. De Amerikanen laten het defensief een beetje vieren nu. Kris Meertens.
  4. 09 uur 03. De Chinezen kunnen niet langer aanklampen, bij 35-50 is het verschil al 15 punten. Zo vloeit de spanning geleidelijk aan uit deze finale. .
  5. 08 uur 58. De start van de tweede helft is voorlopig erg slordig aan beide kanten. Heel veel balverlies en gemiste shots. .
  6. 08 uur 40. Helemaal op het einde van het tweede kwart maakt China nog een kleine inhaalbeweging, waar de score bij de rust (33-43) nog altijd min of meer hoopvol oogt. Rust: 33-43.
  7. 08 uur 35. De Chinezen blijven enigszins in de buurt van de VS. Kris Meertens.
  8. 08 uur 27. VS loopt ermee weg. Plots beginnen de driepunters te vallen bij de Verenigde Staten en daar heeft China geen antwoord op. Het lijkt erop dat Amerika hier een misschien wel definitieve kloof aan het slaan is. .
  9. 08 uur 16. Einde 1e kwart: 13-18. De Amerikanen hebben uiteindelijk overgenomen in het tweede deel van het eerste kwart: 13-18 is de voorsprong van de VS. "Toch liggen er mogelijkheden voor China, ook al voel je dat ze vermoeid zijn na die match van gisteren", zegt Kris Meertens. .
  10. 08 uur 06. De fanatieke Chinese fans in het publiek laten zich bij elke actie van hun land luidruchtig horen. Voorlopig geeft dat hun team vleugels: China leidt met 6-4. .
  11. 08 uur 02. De Verenigde Staten zijn door dit toernooi gewalst, terwijl China gisteravond nog een felbevochten halve finale heeft moeten spelen tegen gastland Australië. Kris Meertens (Sporza).