Ga naar de inhoud
De Belgian Lions druipen ontgoocheld af na het verlies tegen Montenegro.
De Belgian Lions druipen ontgoocheld af na het verlies tegen Montenegro.

Wisselvallige Belgian Lions incasseren kleine nederlaag in tweede EK-match

 za 3 september 2022 15:19
EK basketbal
Montenegro
België
einde
17
q1
14
20
q2
18
31
q3
18
8
q4
20
76
score
70

De Belgian Lions hebben hun uitstekende EK-start niet kunnen doortrekken. In hun tweede wedstrijd verloren de Belgische mannen met 76-70 van Montenegro. Vooral een desastreus 3e quarter brak België zuur op.

Obasohan kan in zijn eentje niet op tegen Montenegro

Het contrast met de eerste match van de Belgian Lions was groot. De Tbilisi Arena was dit keer akelig leeg en met de fans was ook de Belgische agressiviteit aanvankelijk zoek.

De sterke center Dubjlevic, ploegmaat van Sam Van Rossom bij Valencia, kreeg veel te veel ruimte en deed België veel pijn onder de borden en van achter de driepuntlijn. Ook op de genaturaliseerde Amerikaan Kendrick Perry kregen de Belgen maar moeilijk grip.

Terwijl de Lions tegen Georgië nog collectief op de afspraak waren, was het in de 1e helft vooral Retin Obasohan die zijn team in de match hield. Met 16 punten voor de rust zorgde hij er haast in zijn eentje voor dat het verschil bij de rust nog beperkt bleef: 37-32.

De Belgische nederlaag was vooral te wijten aan een dramatisch 3e quarter, waarin ook Vladimir Mihailovic - in 2021 nog MVP in de Belgische competitie - zijn duivels ontbond. Zo prijkte er na een halfuur een kloof van 18 punten op het bord.

Toch konden de Lions nog even klauwen in het 4e quarter. Na een 10-0-tussenspurt van de Belgen leek er nog even een kentering in te zitten, maar de ervaren Montenegrijnen hielden het hoofd koel.

 

Eén op twee dus voor de Belgen, die dankzij een veel beter 4e kwart een grotere nederlaag konden afwenden. Dat kan mogelijk nog cruciaal blijken in het vervolg van de groepsfase, waarin ook het doelsaldo van tel kan zijn.

De top 4 stoot door naar de volgende ronde. Om daarbij te zijn, zal België toch nog minstens één keer moeten winnen. Zondag kijken de Lions wereldkampioen Spanje in de ogen, dinsdag en woensdag volgen nog wedstrijden tegen Turkije en Bulgarije.

België: Obasohan 25, Lecomte 10, Vanwijn 8, De Zeeuw 6, Gillet 6, Tumba 6, Bako 4, Libert 3, Mwema 2, Tabu 0. Bleijenbergh en Bratanovic speelden niet.

Retin Obasohan was de Belgische topschutter met 25 punten.
Retin Obasohan was de Belgische topschutter met 25 punten.

Vanwijn en Mwema: "Een vermijdbare nederlaag"

 • Hans Vanwijn: "Deze nederlaag hadden we kunnen vermijden. In de 1e helft waren we op bepaalde momenten niet klaar en we kwamen ook niet super uit de kleedkamer, waardoor Montenegro veel vertrouwen kreeg."

  "Ze kwamen veel voor en op dat moment werd het moeilijk om nog terug te komen. In het laatste quarter doen we nog een heel goeie inspanning, met meer energie en agressiviteit. We komen nog terug tot op 5 à 6 punten, maar het was helaas te laat."

  "Ik heb er geen verklaring voor waarom het vandaag minder was. Iedereen leek klaar voor de match. Toch werden bepaalde afspraken niet goed nageleefd en dat is jammer, want zulke zaken kunnen we vermijden. Dat moet de volgende wedstrijden beter."

  "Dat we uiteindelijk met maar 6 punten verschil verliezen, toont wel aan dat we hadden kunnen winnen. We waren zeker niet slechter. Als we vanaf het begin klaar waren geweest, had het gekund. We moeten het laatste quarter meenemen naar morgen voor de match tegen wereldkampioen Spanje."

 • Jean-Marc Mwema: "We kwam heel vroeg achter door te veel foutjes aan onze kant. Het was heel de tijd achtervolgen. Dat is nog 2 keer gelukt, maar net niet genoeg. Daarvoor heeft Montenegro iets te veel kwaliteit, zeker als ook ons shot niet binnen valt."

  "Toch hebben we iets van onze weerbaarheid getoond. Het had mooi geweest als dat gepaard ging met wat shots die binnen vielen."

  "Ik denk dat het geen schande is om van een ploeg als Montenegro te verliezen, maar deze nederlaag was zeker te vermijden als we sneller bij de les waren geweest en minder fouten gemaakt hadden."

  "Spanje morgen zal zwaar worden. We zullen ons vanavond al goed voorbereiden. We moeten de match goed aanpakken en ervoor zorgen dat we beter starten dan vandaag."

Jean-Marc Mwema: "Dit hadden we kunnen vermijden"

Hans Vanwijn: "Heb geen verklaring waarom het vandaag minder was"

belgian lions op ek basketbal

1/8e finales
Slovenië België 88-72

poulefase

programma groep a
01/09 België Georgië 79-76
03/09 Montenegro België 76-70
04/09 Spanje België 73-83
06/09 België Turkije 63-78
07/09 Bulgarije België 80-89
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Spanje 5 4 1 +63 9
2. Turkije 5 3 2 +25 8
3. Montenegro 5 3 2 +3 8
4. België 5 3 2 +1 8
5. Bulgarije 5 1 4 -48 6
6. Georgië 5 1 4 -44 6

De top 4 stoot door naar de 1/8e finales. Het EK wordt georganiseerd in Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië. De Belgian Lions spelen hun poulewedstrijden in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Montenegro - België

15:20

Bekijk het volledige slotquarter

15:17

België gaat onderuit

Montenegro speelt het volwassen uit en pakt de zege: 76-70. Zonder dat dramatische 3e quarter had er misschien meer ingezeten voor de Belgian Lions, maar gezien het wedstrijdverloop en met het oog op het doelsaldo moeten de Belgen al bij al nog tevreden zijn dat het verschil maar 6 punten was.

15:15

Nog 25 seconden staan er op klok en Obasohan maakt er met zijn 25e punt 76-70 van. Het slotquarter van België is prima. Zit er in de laatste halve minuut nog een mirakel in?

15:13

Lecomte verzilvert 2 vrijworpen en zorgt zo voor 76-68. Nog minder dan 2 minuten te gaan.

15:11

Lecomte smeert sterke beer Dubljevic zijn 4e fout aan, maar met nog slechts een dikke 2 minuten te spelen zal dat wellicht geen verschil meer maken. Het verschil is 10 punten: 74-64.

15:07

Vanwijn voelt zich in zijn sas en zorgt voor 73-64, maar opnieuw droppen de Montenegrijnen een bom op een cruciaal moment. Perry zit zo ook al aan 19 punten.

15:06

Nog een kleine 5 minuten te gaan en het verschil is 11 punten, maar je voelt dat de Belgen er nog in geloven. Sowieso is het raadzaam om de kloof zo klein mogelijk te houden met het oog op het saldo.

15:04

Ook Mwema doet zijn duit in het zakje met een prima fade away, maar aan de overkant gooit Popovic een bom binnen: 73-60.

15:03

Mwema bedient Vanwijn na een goeie cut en die kan de 70-58 op het bord dunken. Op kousenvoeten is België dichterbij aan het sluipen. Zit er toch nog iets in voor de Lions?

14:59

Mihailovic, goed voor 14 punten, mag afdruipen. Hij loopt tegen zijn 5e fout aan met nog een kleine 8 minuten te gaan. Het staat 70-54 voor Montenegro.

14:54

Bekijk het integrale 3e quarter

14:53

Zout in de wonde

In de slotseconde van het 3e quarter duwt Mihailovic het mes nog wat dieper in de wonde. De voormalige MVP in de Belgische competitie knalt nog een driepunter binnen. Zo staat het 68-50 na 30 minuten.

14:51

Het 3e quarter is desastreus verlopen voor de Belgen.

Kris Meertens
14:48

Gillet en Mwema vinden mekaar goed: 58-44, maar aan de overkant doet ook de genaturaliseerde Amerikaan Perry waar hij zin in heeft. De guard van Malaga zit ook al aan 13 punten.

14:45

Het aantal twijfelachtige calls tegen België begint stilaan lachwekkende proporties aan te nemen. Vanaf de vrijworplijn kan Montenegro nog wat verder bouwen aan zijn bonus. Het staat 58-41 met nog dik 2 minuten te spelen.

14:44

Obasohan blijft maar scoren. Met zijn 2e driepunter zit hij al aan 21 punten, maar het is al lang duidelijk dat hij het niet in zijn eentje zal kunnen. De voorsprong van Montenegro blijft zo gestaag groeien: 56-39.

14:42

Het draait even wat minder bij de Belgen, maar het moet opnieuw gezegd: ze worden ook niet bepaald geholpen door de scheidsrechters. Een misnoegde Gjergja loopt tegen een technische fout aan, maar we kunnen zijn frustraties dit keer begrijpen.

14:37

Montenegro loopt weer uit

België was prima begonnen aan de 2e helft, maar Mihailovic en de onvermijdelijke Dubjlevic kelderen het Belgische enthousiasme. In geen tijd staat er opnieuw een kloof van 11 punten op het bord.